ITAR-TASS NEWS AGENCY/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA
KATARSKO RJEŠENJE

Hrvatski i srpski navijači nikad nisu bili u tako bliskom i masovnom kontaktu, a Turci neće imati milosti...

Katar sam ne može podnijeti sigurnosnu organizaciju Mundijala. Stoga stižu strani specijalci!
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 28. ožujak 2022. 18:15

Katar je miran i ugodan, poznat kao jedna od najsigurnijih država na svijetu, ali primio se posla kakav u povijesti nije viđen i zato, koliko s veseljem i nadom, toliko i s puno opreza i ponešto zebnje, čeka studeni i Svjetsko prvenstvo.

Na istom mjestu, u istom gradu, u istim fan zonama, jedni s drugim i to tamo gdje će se točiti alkohol, naći će se Englezi, Nijemci i Francuzi, Argentinci i Brazilci, a dobro znamo i Hrvati i Srbi, pa je pitanje tko će se zabavljati i družiti, a kolika je opasnost od sukoba i nereda.

Pirotehničari, psi...

Katar sam ne može podnijeti sigurnosnu organizaciju. Iz svake države sudionice stiže i njezina policija, ali to je simboličan broj ljudi. Katarani su dobri i kvalitetni “organi reda”, no nedostaje im iskustva. Zato su u pomoć pozvali Turke, koji su prekaljeni u istanbulskim i ostalim derbijima.

Turci, čija se reprezentacija nije plasirala, obučavali su ovdašnje kolege, a za SP šalju u pomoć čak 3250 ljudi. Od toga tri tisuće policajaca specijaliziranih za nerede (kod nas bi to bila interventna policija), stotinu pripadnika specijalnih snaga, pedeset stručnjaka za bombe i druge eksplozivne naprave, a s njima i 50 pasa i njihovih operatera.

Ankara i Doha ojačale su odnose posljednjih godina, Ankara je podržava u sporu s drugim zaljevskim državama. Imaju sve bolju suradnju po trgovačkim, vojnim i gospodarskim temama, a iz toga je proisteklo i ovo sigurnosno jedinstvo.

Turski specijalci poznati su po tome što nemaju milosti, a mogao bi ih čekati golem posao jer samo po našem slučaju znamo da hrvatski i srpski nogometni navijači nikad nisu bili u tako bliskom i masovnom kontaktu kao što će se dogoditi ovdje. Na velikim natjecanjima A reprezentacije su igrale u različitim gradovima, u kvalifikacijama nije bilo gostiju. Sad će međunarodne fan zone biti “kule babilonske”, a kako su i naši i Srbi poznati po sukobljenim pjesmama i porukama koje savršeno razumiju, trebat će kontrolirati usijane glave.

Katar sve čini da u zemlju za SP uđe što manje žestokih navijača, kamoli huligana, a više turističkih, koji će platiti skup aranžman. Zato i najava da vjerojatno, iako to nije zasad potvrđeno, nikome neće biti dopušten dolazak u državu ako nema osiguran smještaj za utakmice u skupini, a taj paket za Hrvate vjerojatno će koštati oko šest tisuća eura po osobi. Iznimka bi mogao biti zračni most s nedalekim Omanom, također za ljude koji su kupili paket-aranžman po nešto povoljnijoj cijeni.

Gdje će na kraju biti većina naših, tek se treba riješiti. Neki bi rado boravili u Dubaiju, no ovog časa je jako upitno hoće li od tamo moći na utakmice. Bez obzira na to što imaju ulaznice. Individualno rezerviranje soba u hotelima još uvijek nije moguće. Najave su da će biti puštene u promet nakon ždrijeba, ali kome i pod kakvim uvjetima? Intencija je da se daju organizirano…

Isto vrijedi za kruzere, pa čak i šatore u pustinji. Danas ste u Dohi u prigodi rezervirati jedino apartman za 200.000 eura i slične cifre. Samo takvi su na tržištu.

NOVINAR: Dražen Antolić, SNIMIO: Dražen Krušelj

Veliki izazov

Osiguranje će biti jako veliki izazov. Ovdašnje su procjene da bi hrvatskih navijača moglo biti 4-5 tisuća, ali nismo sigurni da će ih toliko biti voljno tako masno platiti. Katar se priprema za prijem više od milijun gostiju, računajući one koji će stići avionom i istu večer se vratiti na polaznu destinaciju. HNS i Hrvati u Dohi rade na hrvatskom kutku, kafiću ili restoranu koji bi bio “samo naš”. Postoje tri opcije, ali to ovisi o nizu faktora.

Doha nije neki nepoznat i po tome egzotičan grad o kojem svjedoče samo rijetki, ima već godina da ovdje ne dolaze isključivo radnici u potrazi za “koricom kruha” ili ako su arhitekti, inženjeri, IT stručnjaci ili liječnici za angažmanom kakav malo gdje mogu dobiti u Europi. Katarska prijestolnica je i turistička meka, pa su mnogi Hrvati zaprašili cipele njezinim pustinjskim pijeskom ili pokušavajući prošetati neke gradske dionice jer i osam mjeseci prije Svjetskog prvenstva širi centar grada je golemo gradilište na kojem se danonoćno radi.

Doha, grad u Arapskom zaljevu u kojem živi devedeset posto stanovnika Katara, stjecište je nacija i kultura koje skladno funkcioniraju, a iako država ima šerijatske zakone sve su liberalniji i otvoreniji za različitosti, pogotovo kako se bliži najveća sportska smotra.

NOVINAR: Dražen Krušelj, SNIMIO: Dražen Antolić

Krpanje rupa

Stadion su izgrađeni, ali pitanje je koliko je Doha spremna za jedinstven pothvat da cijeli Mundijal bude u jednom gradu. To se nikad nije dogodilo, to bi teško “progutao” i London. Turnir na kojem igra Hrvatska i trebao bi biti jedna od provjera pokazao je brojne probleme. FIFA čini jako puno da pokrpa rupe.

Ono što će oduševiti je gostoljubivost većine ljudi koji ovdje žive, a ne samo moderna arhitektura i luksuz. Međutim, pred domaćinima je još mnogo posla da bi sve funkcioniralo, pogotovo po pitanju uređenja grada i sigurnosti.

Ehteraz zbog Covida nužan za apsolutno svaki korak

Kad dođeš u državu koja ima svoju kulturu i religiju, to trebaš prihvatiti jer bogatstvo svijeta je u različitostima. Zbog Covida, koji je i dalje aktualan, nužno je biti cijepljen unatrag devet mjeseci ili u slučaju boostera godinu dana, registrirati se na aplikaciji Ehteraz i imati je na mobitelu.

U Dohi je nemoguće živjeti bez smartphonea jer na ulasku u svaki zatvoreni prostor, ali i podzemnu i stadion, treba pokazati Ehteraz. To je najčešća riječ u državi. Nešto kao kod nas digitalna Covid-potvrda.

Uz uvjeravanja i dobru volju službenika u većini slučajeva pustit će vas s našom EU Covid-potvrdom, ali izgubit ćete barem deset minuta na pregovore. I to govori da su skloni udovoljiti strancima koliko god mogu.

Nova činjenica za nogometne fanove

Neobično je šetati Souk Wakifom, starom tržnicom i centrom grada gdje su stotine restorana, ili Pearlom, rezidencijskoj četvrti na umjetnom otoku gdje su nekad ronili u potrazi na biserima, prije nego što su našli plin i naftu, a da ne možeš sjesti i popiti nešto konkretno. Zato je nargila razlog koji ljude duže drži u restoranima…

To nije specifičnost Dohe, ali je sasvim nova činjenica za nogometne fanove, koji će prvi put biti na Mundijalu u arapskom svijetu. Drugačije je kad su središte zabave hoteli gdje na ulazu u pub ili klub svakoga traže putovnicu jer pristup imaju samo stranci.

Grad je poprilično prostran, ima svoj Manhattan u vidu Corniche, gdje se uzdižu neboderi preko kojih se u svijetu širi njegova slika, ali malo je mjesta za šetnju… Za vrijeme Svjetskog prvenstva bit će napravljene FAN zone, kojih još nema gotovo ni u tragovima.

Linker
17. travanj 2024 08:38