Ciro Immobile bi jako htio igrati na SP-u, ali...

 ALBERTO PIZZOLI Afp
FIFA OTVORILA ISTRAGU

Hrvatski stručnjak ide na SP, ali drugoj reprezentaciji prijeti izbacivanje? Priča se o senzacionalnoj zamjeni

Čileanci su Ekvador tužili FIFA-i zbog papira. Kako god završilo, taj proces ostaje u Južnoj Americi
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 12. svibanj 2022. 23:49

Aktualni europski nogometni prvaci, reprezentacija Italije, kao što je već otprije poznato, neće nastupiti na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Kataru. Senzacionalnim porazom od Sjeverne Makedonije u polufinalu doigravanja Azzurri su potpisali i pečatom negativnosti prekrili još jedne kvalifikacije za Mundijal. Nakon što nisu participirali na ruskoj smotri najboljih 2018. godine, neće vidjeti ni Katar.

Zanimljivo je, talijanska javnost dva se puta otkako su kvalifikacije završile uhvatila za moguću, ali ispostavit će se - vrlo tanku slamku spasa. Prvo je u javnost isplivao slučaj u kojem FIFA, krovna svjetska nogometna organizacija ne gleda blagonaklono prema Iranu, odnosno prema tamošnjem ophođenju spram žena koje u pravilu ne smiju gledati nogometne utakmice. Talijani su se dakle, nadali da bi Iran, reprezentacija koju vodi hrvatski stručnjak Dragan Skočić, mogla biti izbačena sa SP-a pa da bi oni onda uskočili na njihovo mjesto. No od toga nema ništa.

image

Byron Castillo

FRANKLIN JACOME Afp

A izgleda da ništa biti neće ni od slučaja Ekvador. Naime, iako je FIFA otvorila istragu u slučaju igrača Byrona Castilla, Italiju to u konačnici uopće ne mora zanimati. Dakle, Nogometni savez Čilea, reprezentacije koja je bila tek na sedmom mjestu južnoameričkih kvalifikacija za SP, optužila je Ekvadorce za to da im Castillo uopće nema državljanstvo, odnosno da je Kolumbijac koji je rođen 1995. godine, a ne 1998. kako to piše u ekvadorskim papirima.

Castillo je nastupio u osam utakmica kvalifikacija za Ekvador, uključujući i obje s Čileom, u kojima je njegova reprezentacija uzela četiri od mogućih šest bodova. Ako Čileancima tužba prođe, Ekvador će izgubiti sve bodove koje je osvojio u utakmicama u kojima je Castillo igrao. A to znači da će se s minusom od podosta bodova za Ekvador situacija na ljestvici južnoameričkih kvalifikacija mogla dosta promijeniti. No, i ako se promijeni, to će ostati unutar granica južnoameričke konfederacije (CONMEBOL). Bez ikakve veze s Talijanima...

U konačnici, najviše od svega mogao bi profitirati Peru, momčad koju prema sadašnjem stanju još čeka nastup u interkontinentalnim dokvalifikacijama, ali i Čile...

Linker
18. travanj 2024 10:16