Leroy Sane (lijevo) protiv Omana

 HAITHAM AL-SHUKAIRI Afp
ANALIZA PROFESORA

‘Hrvatskoj bi oni odgovarali više nego Španjolci, izostanak dvojice igrača mogao bi biti presudan!‘

‘Vrlo su moćna, snažna i jaka momčad, a rekao bih i da je izbornik pod utjecajem Pepa Guardiole‘
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 23. studeni 2022. 10:20

Reprezentacija Njemačke potencijalni je suparnik Vatrenih u osmini finala Svjetskog prvenstva u Kataru, s obzirom na to da su Španjolska i Njemačka favoriti skupine s kojom se križa naša skupina. Posljednju provjeru uoči Katara Elf je odigrao protiv Omana, čiji je izbornik Branko Ivanković.

Ogled u glavnom gradu Muscatu završio je minimalnom pobjedom Njemačke 1:0, a jedini pogodak na utakmici postigao je 29-godišnji Werderov napadač Niclas Füllkrug u 80. minuti.

- Mi smo odigrali jednu jako dobru utakmicu, izvrsno smo im parirali. Pogodak su nam postigli tek u završnici, s tim da su imali još dvije-tri prilike, ali imali smo i mi - rekao nam je Branko Ivanković, u nogometnim krugovima poznat i kao ‘profesor’.

Kakav je dojam ostavila Njemačka?

- Dojam je da im nedostaju Timo Werner i Marco Reus u onom najvitalnijem dijelu momčadi. To im je objektivan hendikep i kod njih se to dosta osjeća. Inače su vrlo moćna, snažna i tjelesno jaka momčad, a rekao bih i da je izbornik Hansi Flick pod utjecajem Pepa Guardiole i njegovog načina igre, s obzirom na to da su dugo surađivali u Bayernu. Njemačka gaji pas igru, velik broj akcija ide im kroz sredinu, vrlo su moćni u duelima.

Osim momčadske snage, Ivanković ističe i vrsne pojedince.

- Ono što ih karakterizira i daje im prednost jest da imaju trojicu igrača koji su izuzetno jaki jedan na jedan, a to su Musiala, Gnabry i Sane, i oni mogu puno toga riješiti. Vrlo su jaki u prekidu, skočni su, moćni, i to su sve potencijalne opasnosti. Bit će vrlo zanimljivo vidjeti utakmicu s Japanom, to će biti prava slika njihovih mogućnosti. U svakom slučaju, Nijemci su uvijek favoriti, uvijek mogu biti opasni i nikad ih se ne smije otpisivati.

Izbornik Omana smatra kako je obrana ipak slabiji dio Flickove družine.

- Imaju kombinaciju mladih i iskusnih igrača prema naprijed, a jaki su i u sredini s Gündoganom i Kimmichom. Imaju jednu dobru, izbalansiranu momčad, s tim da protiv nas nisu igrali Rüdiger i Müller koji bi trebali imati pozicije u početnoj jedanaestorici. Možda im zadnji red i te bočne pozicije nisu na razini kvalitete ostalih igrača, ali u svakom slučaju su jedna vrlo dobra momčad. U pripremi smo analizirali njihove utakmice s Italijom kad su pobijedili 5:2 te s Engleskom (3:3). Bez obzira na loše rezultate u Ligi nacija, u tim susretima oni su pokazali svoju snagu i moć.

U skupini će se Njemačka boriti s Japanom, Kostarikom i Španjolskom.

image

Branko Ivanković

KHALED DESOUKI Afp

- Logika je da Španjolska i Njemačka prođu u drugi krug, ali smatram da sve četiri momčadi mogu iznenaditi. I Kostarika, a pogotovo Japan, koji je sad već jedna iskusna momčad i ima puno utakmica iza sebe, te većina njegovih igrača nastupa u ligama Petice. To su igrači puni iskustva, uz motoriku i sve ono što ih je oduvijek karakteriziralo. Japanu možda nedostaje centralni napadač, ali ta će utakmica pokazati smjer Japanu, a naravno i Nijemcima.

Moguć je dvoboj Hrvatske i Njemačke već u osmini finala. Kako vi gledate na to, bi li nam više odgovarali Nijemci ili Španjolci?

- Uh, i jedni i drugi su vrlo nezgodni. Naravno, Španjolci naglašenije inzistiraju na toj pas igri, isto tako su dobro izbalansirana momčad. No, prednost Nijemaca je u tome što su moćniji, jači i snažniji, tradicionalno jaki u duelu. Mislim da bi nama možda čak lakše bilo protiv Njemačke.

Što Hrvatska može napraviti na Mundijalu?

- Kad govorimo o Hrvatskoj, uvijek krećemo od emocija, nema tu neke prevelike objektivnosti. Ono što bi u svakom slučaju trebalo naše igrače pozvati na veliki oprez jest podatak da je Maroko na posljednjem SP-u bio posljednji u skupini, a igrao je najbolji, najkvalitetniji nogomet. Ne da su se trebali plasirati u osminu finala, nego su trebali biti prvi u skupini, ispred Portugala i Španjolske. Očekujem jednu vrlo nezgodnu utakmicu, ali bojim se da svi naši navijači doživljavaju Maroko kao nekakvu prolaznu priču. Međutim, koliko sam ja vidio, Maroko može biti vrlo, vrlo neugodan protivnik.

Linker
25. travanj 2024 11:54