GABRIEL BOUYS Afp
NAJVEĆA PRIČA

Hrvatsku čeka pakao, Grdovića nastup u Sloveniji, a gazde u Kataru dobili su - sve što su zamislili!

Tužnu kolonu s Al Bayta u srijedu misle pretvoriti u veselu s Khalifa Internationala u subotu
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 16. prosinac 2022. 19:07

Maroko, Maroko... trešti u svakom kutku Katara. Najjača su navijačka priča. Koliko god Argentina imala fanova iz zemlje i drugih, pogotovo Indijaca koji ovdje žive, Marko je ponos arapskog svijeta, postao je ljubav i Kataraca i mnogih, a srčanost i požrtvovnost s kojom igra donijele su mu simpatizere širom planeta.

Francuska i Argentina su finalisti, a objektivno Maroko je u Dohi, i medijski, i među narodom prva tema.

"Vidimo se u finalu", razmijenili smo lijepe želje s marokanskim novinarima uoči starta Mundijala. Kako je turnir tekao sve smo bili bliže realizaciji ideje koja se u tom času činila kao tepanje jednih drugima. Znali smo da je Maroko jak jer dovoljno je bilo vidjeti igrački kadar i entuzijazam s kojeg su nudili u prijateljskom susretima nakon što ih je preuzeo bivši reprezentativni branič Walid Regragui. Finale ipak nije bilo suđeno, ali ogled za broncu Hrvatske i Maroko neočekivan je rasplet Mundijala. Tko bi to prognozirao?

U prvom kolu na stadionu Al Bayt imali su barem barem četrdeset tisuća navijača u ogledu s Hrvatskom u odnosu na naših tisuću-dvije. U subotu će na Khalifi odnos biti i nepovoljniji po Hrvate jer Marokance poraz boli, ali ne odustaju. Kad dođeš u polufinale počinješ sanjati finale, no nisu se predali, i dalje su uz svoju reprezentaciju. Bili su i kad je stajala na daleko nižim razinama. Pjesmom liječe rade i traže melem i vidu kolajne. Koliko ih je snašao umor, koji igraći zbog ozljeda neće moći igrati ili barem dati maksimum, nimalo ih to nije pokolebalo, ostali su optimisti i ispunit će stadion. Tužnu kolonu s Al Bayta u srijedu misle pretvoriti u veselu s Khalifa Internationala u subotu.

S nama je drugačije. Hrvati prije svega vole pobjede i velike događaje, na ogledu za broncu bit će ih tek četvrtina ili petina koliko bi ih stiglo na susreta za zlato.

Hrvatski i marokanski navijača dosta su se družili tijekom turnira, objektivi fotoreportera uhvatili su mnoge takve slike... Jednako će biti i do susreta za treće mjesto jer odnosi su jako dobri, ni sa čime nisu narušeni. I rezultat je u prvom susret bio 0:0, emocije su tada bivale ambivalentne.

Hrvata se na stadionu očekuje nešto manje od tisuću. Dio njih koji su došli na polufinale ostao je u Kataru vjerujući u finale, a iako se većina vratila, Ban Tours ponovno organizira čarter. Dakako, da Vatreni igraju za zlato imali bi bitno brojniju potporu.

Postoji opcija da će na utakmicu doći predsjednik RH Zoran Milanović, no to nije potvrđeno. Većina poznatih faca otišla je kući, tako i Mladen Grdović koji na kraju nije do došao do hotela Vatrenih, gitara je ostala zapakirana jer nakon izgubljene utakmice nikome nije bilo do svirke. Grdović u subotu ima koncert u Novom Mestu te će umjesto reprezentativaca zabavljati Slovence. Kad bismo bili u finalu izravno od tamo išao bi na čarter za Dohu, ovako ništa od toga.

No, navijači koji su u Kataru vjeruju da Hrvatska može uzeti medalju i vratiti se u Zagreb ponovno s plijenom. Manje sjajnim nego iz Moskve, ali vrijednim.

Stadion prima 45.857 gledatelja. Preko 40 tisuća ponovno će ih biti za Maroko, uz ponešto neutralnih. No, Khalifa je Vatrenima bila sretna, na njoj su svladala Kanadu 4:1. Možda se pokaže da će jedine dvije pobjede u igri imati na istoj adresi.

Katar se inače pomalo prazni, Svjetsko prvenstvo došlo je do finala, ali vrhunac atmosfere kao da je prošao. Iako su ovdašnji gazde jako zadovoljni jer završni ogled igraju njihovi Messi i Mbappe. Zvijezde PSG-a kojem su vlasnici. Bolje nisu mogli ni zamisliti. Kad je već njihov Katar "peta liga".



POGLEDAJTE NOVI MUNDOCAST

Tko će od Vatrenih sigurno napraviti transfer nakon Mundijala, a za koga se ne bi čudili da ode u veliki klub? Koliko će Hrvata biti u idealnoj momčadi prvenstva? S kojim sustavom bi Dalić mogao iznenaditi Maroko? Odgovore na ta i druga pitanja saznajte u novom Mundocastu u kojem je gostovao Stjepan Tomas:

Linker
08. svibanj 2024 08:27