AFP
MATO NERETLJAK ZA SN

‘Hrvatsku čeka prava rovovska bitka! U Japanu sam puno naučio o životu, tamo nema ništa prečacem...‘

Mato Neretljak dvije je godine profesionalno igrao nogomet u japanskoj Omiyi
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 04. prosinac 2022. 23:50

Iz Dohe se kući vratio u petak ujutro, taman da ga zaskočimo s pitanjem “kakvi su Japanci”. Naime, Mato Neretljak dvije godine je igrao nogomet u japanskoj Omiyi Ardiji.

- Japanci su puno bolji negoli je naša slika o njima. Ali, da sam mogao birati između Japanaca i Španjolaca, uvijek bih izabrao Japance! - kazao nam je Neretljak.

U Dohi je razgovarao i s nekim japanskim navijačima, koji su se rado fotografirali s nekadašnjim hrvatskim reprezentativcem.

- Ne, nisu me pitali igram li još, znaju da sam se odavno ostavio igranja, ali znaju i sve o reprezentaciji Hrvatske. Nisu u tom trenutku znali da će igrati protiv nas, ali vjerujem da su jako uzbuđeni.

image

Mato Neretljak

DARKO TOMAS Cropix

Bit će u niskom bloku

Kako i ne bi bili uzbuđeni kada im je nakon Španjolske i Njemačke u raspored stigla još jedna velika europska reprezentacija!

- Poznavajući njihov mentalitet, znam da će biti počašćeni činjenicom da igraju protiv svjetskog doprvaka. Ali, to ne znači da će pomisliti da ne mogu proći. Dapače, imaju izbornika s pobjedničkim iskustvom, dvije godine je bio prvak s Hiroshimom, sjajno je posložio i reprezentaciju.

Hajime Moriyasu, izbornik Japana, prethodno je vodio predselekciju, reprezentaciju U-23, iz koje je stigao do aktualne pozicije.

- Japan je reprezentacija koja će nas čekati u niskom bloku. Hrvatska je neusporedivo bolja u tehničkom aspektu, međutim, Japan je reprezentacija jakog karaktera. Dok je rezultat 0:0, strpljivo će se braniti i tražiti dubinu u napadu, međutim, kada prime pogodak onda prelaze u visoki presing. Španjolcima su tako postigli prvi pogodak, a i drugi je imao sličnu karakteristiku.

Trkački segment

Neretljak dodaje...

- Imaju prepoznatljive sheme igre, a jasno, uz taktičku obučenost, uvijek ih krasi i snažan trkački segment.

Zna Neretljak puno o Japancima, o njihovom načinu života, o mentalitetu.

- Upornost i strpljivost dvije su im životne karakteristike.

Dvije godine u Japanu su mu prošle u trenu, od 2009. do 2011. bio je u Saitami, predgrađu Tokija. Kakav je život u Japanu?

- U dvije godine sam puno naučio o životu. Prvo sam naučio kako biti smiren. Nema stresa u Japanu. Radiš svoj posao, trudiš se maksimalno i tako svaki dan. Pritom naučiš stati u red, nema ništa prečacem. Kultura je sasvim drukčija, zato moram reći, oplemenio me život u Japanu - dodao je Neretljak osobnu impresiju života u Japanu.

Rovovska bitka

Na kraju, kakvu utakmicu vidite u ponedjeljak u osmini finala?

- Kada sve to znate o Japancima, jasno vam je što nas čeka. Prava rovovska bitka. Dobili su Nijemce i Španjolce, nećemo ih sigurno podcijeniti, ali moramo se pripremiti na dugotrajnu borbu. Daleko je utakmica od lagane, ali iskustvo će presuditi.

NERETLJAKOVI KLUBOVI

1999. - 2000. Orašje

2000. - 2002. Osijek

2002. - 2005. Hajduk Split

2005. - 2008. Suwon Bluewings

2009. - 2010. Omiya Ardija

2011. Suwon Bluewings

2012. Hajduk Split

2012. - 2014. Rijeka

2013. - 2014. Zadar (posudba)

Nikad nisu otišli dalje od osmine finala Mundijala

Japanu je ovo sedmi uzastopni nastup na svjetskim prvenstvima, pri čemu su četvrti put prošli skupinu. Dalje od osmine finala nisu prošli. Sada im na putu najvećeg uspjeha u povijesti japanskog nogometa stoje aktualni svjetski doprvaci Hrvati.

Većina Moriyasuove momčadi igra u Europi, od 26 igrača samo ih sedam nastupa u domovini i ovo je vrlo vjerojatno najjača, najiskusnija momčad koju je Japan ikad odveo na SP. (h)

Linker
25. travanj 2024 03:48