TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
LEGENDA U BELGIJI

‘Idemo po pobjedu, ako zabijemo prvi, zabetonirat ćemo Belgiju! Bojim se jedino zakona velikih brojeva‘

‘Lukaku ne može biti pravi, a taj Eden Hazard očito mora igrati, iako su ga ozljede uništile‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 29. studeni 2022. 18:03

Sljedeća stanica - Belgija! Hoće li Hrvatska i kroz nju projuriti bez zaustavljanja, baš kao protiv Kanade? O tome smo popričali s Brankom Struparom, koji je za Belgiju nastupao na Svjetskom prvenstvu 2002. godine u Japanu i Južnoj Koreji.

Strupar je u Genku proveo šest sezona, ima 201 nastup, postigao je 131 pogodak, s Genkom je ušao u prvu ligu, u dvije sezone osvojio je Kup i prvenstvo Belgije, a te povijesne 1999. godine primio je Zlatnu kopačku za najboljega igrača Belgije u kalendarskoj 1998. godini. Branko Strupar i danas je najbolji strijelac Genka u povijesti, jedini je hrvatski nogometaš po kojemu je njegov klub nazvao tribinu na svome stadionu.

- Nažalost, napustio nas je Josip Weber, koji je također igrao za Belgiju na Svjetskom prvenstvu 1994. godine - kazao nam je u uvodu Strupar.

Bez momčadskog duha

Kad smo već kod pokojnog Webera, bio je jedini nogometaš koji je nastupao za Hrvatsku (3 nastupa, 1 gol) i za Belgiju (8 nastupa, šest golova). Bio je prvi hrvatski nogometaš u samostalnoj Hrvatskoj, koji je nastupao na Svjetskom prvenstvu, za Belgiju 1994. godine u SAD-u, jedini je nogometaš koji je za Belgiju postigao pet pogodaka u jednoj utakmici i to u svome debiju u prijateljskoj utakmici sa Zambijom (9:0), a pozive belgijskog izbornika zaslužio je kao vlasnik nevjerojatnoga dosega - tri godine zaredom bio je prvi strijelac belgijske lige (1992., 1993., 1994.)!

image

Branko Strupar (desno) na dvoboju Belgije i Tunisa na SP 2002

ODD ANDERSEN Afp

Priča nam Strupar da ga posljednjih dana stalno nazivaju belgijski novinari...

- Što kažem vama, to sam rekao i njima. Hrvatska je u velikoj prednosti pred utakmicu s Belgijom. Vašim kolegama iz Belgije i kompletnoj naciji nije jasan način na koji reprezentacija igra. Nije dobra situacija u belgijskoj vrsti, kao da igrači nisu dobri međusobno - veli nam Strupar.

Za momčad Roberta Martineza će kazati da je individualno vrhunska momčad.

- Hrvatska je također individualno izvrsna, no kao momčad na terenu izgleda kao jedan. Upravo u tome vidim veliku prednost za Hrvatsku. Belgija je u ovom trenutku skup individualaca, a Hrvatska uz tu individualnu kvalitetu ima i momčadsku igru. Kod Belgije uopće ne vidim momčadski duh. Držim da to nije slučajno. Kapetan im je Eden Hazard, a znamo kad je on igrao svoj najbolji nogomet. Godine 2018. na Svjetskom prvenstvu u Rusiji bio je među najboljim igračima turnira, a sad četiri godine kasnije daleko je od te forme. Jednostavno je nestao u Realu iz Madrida. A očito mora igrati u reprezentaciji. Bio je vrhunski igrač, ali ozljede su ga satrale.

image

Eden Hazard

BSR AGENCY/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Bsr Agency/alamy/alamy/profimedia

Eden Hazard više nije taj

Osim Edena Hazarda, Strupar vidi još jedan ogroman problem Belgije.

- Romelu Lukaku, ako će igrati protiv nas, ne može biti pravi. Također su ga ozljede uništavale u zadnje vrijeme. A posljednja godina u Chelseaju ga je unazadila.

Kaže nam da je osovina Belgije uvijek bila ova...

- Njihova osovina, kralježnica momčadi bili su Thibaut Courtois, Kevin de Bruyne, Eden Hazard i Romelu Lukaku. Ta četvorica uvijek su im bili baza. A od te baze su, mogu to kazati, dvojica otpala, Hazard i Lukaku, tako da je ova situacija zaista teška za Belgiju. Hazard više nije taj igrač, a ako će Lukaku i igrati, nema šanse da bude onakav kakav je bio i kakav, uostalom, jest.

Martinezove promjene

Ipak, bez obzira na Struparovu analizu, možda je malo teško vjerovati da će Belgija još jednu utakmicu odigrati slabo jer i protiv Kanade, bez obzira na minimalnu pobjedu, bili su i više nego skromni.

- Hrvatska protiv Belgije mora igrati na pobjedu! Mislim da su Dalić i dečki svjesni da je Belgija ipak najopasniji suparnik u skupini. Da, s obzirom na formu ne djeluju najopasnije, ali znate, postoji i zakon velikih brojeva. Nakon dvije loše, moguće je da Belgija odigra jednu dobru utakmicu. Makar, ja osobno mislim da je Hrvatska zaista u prednosti i da će proći skupinu, da neće izgubiti. Međutim, nikad ne bih kazao da Belgija nema šanse. Kad imaš takve igrače kao što imaju Belgijanci, uvijek ima šanse za njih. Bez obzira je li na drugoj strani Hrvatska, Argentina ili Brazil. Belgija može svakoga iznenaditi, ali veliko je pitanje mogu li se trgnuti u ovih nekoliko dana. Mene najviše zanima hoće li izbornik Martinez nešto mijenjati u momčadi.

Strupar će zaključiti...

- Hrvatska je momčad koja ne zna igrati na neodlučeno. Neka mi njima zabijemo prvi gol, teško će nam onda zabiti dva. Ako im zabijemo prvi gol, onda ćemo ih srozati do kraja. Znaju da nas moraju pobijediti. Ako prime prvi gol, onda ćemo ih - zabetonirati! Ukoliko oni povedu, onda ćemo biti u opasnosti. Ja sam, naravno, optimist i vjerujem u Hrvatsku.

Linker
19. travanj 2024 16:36