Modrić i Lovren

 JEWEL SAMAD Afp
GOLEMI MOTIVI

Igramo za medalju, za Gvardiola i Livija, ali i za naše senatore kojima će ovo biti zadnji meč na SP-ima!

Modrić više neće nastupati na Mundialima, ali Maroko bi mogao oproštaj za njih još četvoricu!
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 16. prosinac 2022. 06:16

Kamp se u petak zatvara, kontejneri se pune, torbe sa pakiraju, ali posao nije gotov. Najintenzivniji Mundijal svi vremena stigao je do dva završna čina, glavni akteri su u "na infuzijama", ali kad zasvira Hayya, Hayya... spremni su odigrati ulogu života. Pamtit ćemo Katar, ali završna dionica na Khalifa International stadionu u subotu bitno će odrediti kako. Kao dramatičan i uspješan turnir ili kao biser u vijencu slave hrvatskog nogometa.

Vatreni su drugo Svjetsko prvenstvo zaredom igrali više nego bilo koji akter – dosad 600 minuta i to sa 18 igrača. No, i umor i razočaranje zbog poraza od Argentine treba potisnuti u stoti plan, u momčadi sve pršti od motiva da se odigra prava utakmica, dobije i stavi oko vrata još jedna medalja.

Čak 18 igrača prvi put bi osvojili odličje jer samo osmorica s liste 26 imaju rusko srebro. Baš oni dali su poseban ton entuzijazma na treningu već u srijedu. Osim što svi zajedno žele učiniti povijesni rezultat za Hrvatsku, upisati se u najslavnije knjige našeg nogometa, strše i vrlo jaki osobni razlozi.

Joško Gvardiol jedan je od dvojice glavnih kandidata za najboljeg mladog igrača Svjetskog prvenstva. On i Argentinac Enzo Fernandez. Možda bi po nekome veznjak Benfice mogao imati veće šanse, pogotovo osvoji li zlato, ali FIFA-ina nadležna komisija sastavljena je od žonglera koji vole odigrati i desnom i lijevom, i koljenom, i petom, i ramenom, i glavom.

image

Dejan Lovren

JEWEL SAMAD Afp

Bude li Lionel Messi prvi igrač Mundijala rastu šanse da trofej dodijele Hrvatu, nije rijedak slučaj da nastoje namiriti više strana. Gvardiol je odigrao impresivan turnir, nešto lošije kritike dobio je za polufinale, iako su i to isforsirane teze jer ako te ostave s Lionelom Messijem jedan na jedan, koliko je to stopera uspijevalo izlaziti iz svake akcije kao pobjednik? Je li bio koji takav u posljednjih petnaest godina?

Dominik Livaković zavrijedio je mjesto u špici najboljih vratara. Osvoje li Vatreni broncu, bila bi nepravda prema Hrvatskoj da niti jedan od njih ne dobije nagradu. Gvardiol najbolji mladi igrač ili Livaković Zlatna rukavica, nešto bi trebalo biti naše. Marokanac Bono drugi je veliki kandidat, a dobro kotiraju i golmani Argentine Martinez i Francuske Lloris.

Kad je Hrvatska u Francuskoj imala broncu, Davor Šuker bio je Zlatna kopačka. Dao je šest golova i to je pitanje riješila matematika. U Rusiji nakon srebra Luka Modrić dobio je trofej za najboljeg igrača Prvenstva. Vatreni tako osim za reprezentaciju i svoj osobni uspjeh igraju i za Gvardiola i Livakovića jer budu li u subotu pobjednici, barem jedan od njih vjerojatno će dobiti golemo priznanje. Obojica teško...

Utakmica za odličje imat će posebno mjesto i u karijeri Luke Modrića, koji će vjerojatno posljednji put zaigrati na Svjetskom prvenstvu. Novinari iz raznih zemalja, pogotovo engleski, na presici Vatrenih bacaju bombice – je li to Lukin kraj? Što se tiče Mundijala za četiri godine imat će 41 i razumno je očekivati da ćemo gledati njegov posljednji ples na najvećoj svjetskoj sportskoj smotri. Iako, to ne znači i općenito u reprezentaciji. Ostaje Liga nacija, ostaje Euro 2024.

Dejan Lovren i Domagoj Vida također bi se mogli pozdraviti sa svjetskim prvenstvima, Vida možda i s reprezentativnom karijerom jer u Kataru nije igrao ni minutu. Ne isključujemo da je to zadnji Mundijal i za Ivana Perišića i Andreja Kramarića. No, to ovisi o njima, kakvi će biti u sadašnjim Lukinim godinama ili tek nešto mlađi.

image

Andrej Kramarić

ADRIAN DENNIS Afp

Vatreni su nas razmazili s medaljama, pa od šume ne vidimo drvo i što bi toliki dali da su na njihovom mjestu. No, nisu nas svi oduševili. Utakmica za broncu posljednja je šansa napadačima da zabiju još koji gol i barem djelomično poprave dojam kako je igra u ofenzivnoj trećini bila ispod razine ostatka izvedbe. Andrej Kramarić dao je dva, Bruno Petković, Marko Livaja i Ivan Perišić po jedan.

Istodobno, budući da je izbornik najavio osvježenja, a ima i problema s ozljedama, prigoda se nazire i za dečke koji nisu igrali. Prije svih za Stanišića. Kako od Rijada i prijateljskog ogleda sa Saudijskom Arabijom 16. studenoga nisi imali nastup, pitanje je njihove forme. Izuzev vratara Ivušića i Grbića, koji su ostali u sjeni Livakovića, šestorica su samo trenirali - Stanišić, Šutalo, Erlić, Sučić, Jakić i Vida. Zanimljivo je da su prva četvorica među ponajvećim talentima za buduću eru Vatrenih. U sedmoj utakmici nečija bi mogla biti velika šansa. Zbog ozljede Juranovića, Stanišić ima pole-position.

Kad se vraćaš kući i kad ti spremaju doček, razlika je hoćeš li se pojaviti s medaljama ili praznih ruku. To je pitanje ponosa. I konačno, Maroko im je remijem u prvom kolu poremetio planove, natjerao na veći angažman i dramu, sad će se vidjeti tko je bolji. Lavovi Atlasa dizali su se tijekom turnira, no to Hrvatsku ne treba zanimati. Ako smo sanjali zlato, ako je u tome bilo išta realno, bronca mora biti naša. Četvrto mjesto je dobro, ali nije jednako.

Niska motiva duga je od Katara do Zagreba. Nešto će se pitati i Marokance, do medalje se ne stiže tek tako. Trebat će odigrati odličnu utakmicu.



POGLEDAJTE NOVI MUNDOCAST

"Izostanak Brozovića bit će veliki udarac za Hrvatsku, a Dalić bi zbog toga mogao promijeniti sustav." To je glavni zaključak današnjeg Mundocasta u kojem nam je u gostima bio nogometni stručnjak Robert Palikuča. Pogledajte Mundocast:

Linker
05. svibanj 2024 11:55