Tite i Danilo Chatinho

 TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
GUŽVA NA PRESICI BRAZILA

‘Imali smo istog skauta za Hrvatsku i Srbiju, on nam je objasnio koliko su iskusni! Gol želimo - odmah‘

‘Ovo nije moja momčad, ovo je brazilska reprezentacija. Neću vam držati lekcije iz povijesti i kulture...‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 08. prosinac 2022. 13:02

Brazilci po svemu žele biti drugačiji, tako je izbornik Tite na press konferenciju doveo pomoćnika Clebera Xaviera i prepustio mu da odgovara na pojedina pitanja.

Tite, iskusni stručnjak koji je u Rusiji ispao upravo u ovoj fazi od Belgije, u četvrtfinalu, govorio je Hrvatskoj žilavosti jer naša reprezentacija je četiri puta igrala produžetka na ovom i posljednjem Svjetskom prvenstvu. Boji li se toga?

- Imamo puno pojedinačnih vještina, također i skupne te prije svega gledamo sebe. Točno je da Hrvati imaju upornost i ustrajnost. Kako bismo stigli do uspjeha moj zadatak je da ekipa prepozna vrline protivnika, ali da ponudi najbolje od sebe. Tko će biti uspješniji ići će dalje.

Hoće li igrati Alex Sandro?

- Procijenit ćemo hoće li moći. Liječnici će to odlučiti. Neymar je imao ozbiljniju ozljedu od njega – kazao je Tite.

Dobio je nekoliko pitanja o načinu proslave, jedan arapski novinar opet ih je optužio da plešući sambu ne poštuju suparnika.

- Ovo nije moj Selecao nego brazilska reprezentacija. Odgovornost je biti njihov izbornik, neću vam držati lekcije iz brazilske povijesti, kulture i načina kako slavimo. Poštujem baštinu svake zemlje i želim takva pristup. Nastavit ću respektirati kulturološke razlike. Kad Brazil slavi gol plesom to ne znači da nekoga ne poštujemo nego je to način naše kulture. Brazilski nogomet ima drugu tradiciji, djeca počinju rano trenirati, on je stil života. Ljudi, to je nogomet. Znam da ćemo se suočiti s kritikama, ako ne osvojimo ovo SP bit će kritika i s njima se moramo nositi, ali za ples ne prihvaćam nikakve optužbe.

Kad se kao izbornik uključite u proslavu kakve signale šaljete, bilo je dodatno pitanje.

- Radi se po povezanosti koju imam s mladom generacijom, igrači mi mogu biti unuci. Osjećam bliskost s njima, svi koji me poznaju to će reći. Bitna je cijela slika, igrači je čine, a mi samo doprinosimo toj slici.

Što biste rekli Peleu da ga sada vidite?

- Želimo mu sve najbolje, on je svima nama inspiracija. Solidarnost je jako važna, među nama postoji. Živimo u harmoniji s publikom. Potrebno je prihvatiti toleranciju i ljudske razlike.

Cleber Xavier se ubacio:

- Imali smo istog skauta za Srbiju i Hrvatsku. On nam je objasnio da su jako iskusni, imaju neke igrače starije od 30 godina, ali s puno utakmica, to moramo cijeniti. Želimo što prije zabiti gol da bismo se mogli kasnije što komfornije osjećati. Iako, nije bitno kad ćemo zatresti mrežu u prvom ili drugom poluvremenu. Hrvatska ima jako dobar vezni red, tehnički i na svaku drugi način. Izbornik mi kaže da ne odajem našu strategiju, mi imamo svoj modus operandi neovisno kakav je suparnik.



Danilo: Modrić, Kovačić, Brozović.., su odlični, s nekima sam i igrao

Danilo Luiz da Silva je igrač Juventusa. Na press konferenciji pljesak je dobio brazilski novinar koji mu je kazao kako posao novinara nije samo podržavati momčad nego je i kritizirati ako za to postoje razlozi.

- O tome sam razmišljao puno puta jer bio sam jako često meta napada a znam da moram više momčadski igrati. Novinari su me često kritizirali – kazao je.

Hoće li igrati lijevo ili desno na beku?

- Ovisi o tome kako će se Alex Sandro osjećati. Ja sam se oporavio, dobro sam, meni je svejedno što ću igrati, sve mu je prirodno. Možda ću u budućnosti igrati stopera. Siguran sam da će izbornik napraviti najbolji odabir.

U kakvoj ste formi?

- Jako je važno proći dalje. Hrvatska je dala pet golova, a primila dva. Imaju dosta sudjelovanja na SP-ima, imaju odlične igrače kao Modrić, Kovačić, Brozović, Perišić... s nekima sam imao zadovoljstvo igrati. Navikli su na tako važne utakmice. Njihov fokus će biti na maksimalnoj razini, znamo s kime ćemo se suočiti. Moramo se usredotočiti na sebe.

U obrani igrate formaciju 4-4-2, a u napadu 3-2-5, kako doći do najbolje izvedbe?

- Igramo tako već godinama. Što se mene tiče na poziciji sam beka koji može biti i stoper, to igram godinama u klubovima. Izbornik radi na tome. Svi smo sposobni igrati na više pozicija. Imali smo desetak dana da se taktički pripremimo. Iskusna smo ekipa, poboljšavamo se iz dana u dan.

Dakle, postoje kritike na njegovu igru, da nije dovoljno ofenzivan i dobar u centaršutevima, no nakon Južne Koreje su utihnule.

- Tijekom godina bilo je kritika i shvatio sam što navijači žele od mene. Da budem ofenzivniji, tijekom godina sam se prilagođavao različitim trenerima i izbornicima. Napredujem i dalje. Fokusiran sam samo na igru, sve druga pitanja sam ostavio po strani. Navijači nas kritiziraju iz ljubavi, žele da budemo što bolji.

Imaju potporu sunarodnjaka Ronalda.

- Jako je važno imati potporu Ronalda. Imam najbolja sjećanja iz vremena brazilskog nogometa kad je on igrao. Pamtim 2002. kad je dao gol u finalu, bio sam na cesti sa zastavom. Obožavao sam njega i njegovu igru. Sve što je napravio bilo je nevjerojatno. Od njega smo mogli učiti, podrška Ronalda daje nam snagu.

Marokanski novinar pitao ga je o Maroku.

- Marokanci su igrali odlično i mogu biti opasni za sve, ali sad se pripremamo za Hrvatsku. Ne možemo si dopustiti razmišljati o bilo čemu drugome.


POGLEDAJTE NOVI MUNDOCAST

S kojom taktikom bi Zlatko Dalić trebao krenuti protiv Brazila, a koji bi igrači donijeli Hrvatskoj prodornost i stabilnost na toj utakmici? O tim i drugim pitanjima u Mundocastu smo razgovarali s uglednim nogometnim trenerom Ilijom Lončarevićem.

Linker
20. travanj 2024 09:29