Dario Šimić na ovogodišnjem FIFA Fan Festivalu

 TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix
HR LEGENDA

‘Imamo jednu veliku prednost nad Japancima! Veliki sam optimist, a stižem na polufinale‘

Jedini je Vatreni koji je sudjelovao na sve tri dosad odigrane utakmice Hrvatske i Japana.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 05. prosinac 2022. 12:40

Dario Šimić jedini je hrvatski nogometaš koji je igrao sve tri utakmice s Japanom. Prijateljsku 1997. u kojoj smo poraženi 4:3, te dvije na svjetskim prvenstvima 1998. i 2006. U Francuskoj je bilo 1:0 za Vatrene, a u Njemačkoj 0:0.

Šimić je boravio u Kataru, igrao je za navijače na jednom od tri popratna turnira koja su organizirana na ovom Mundijalu, no vratio se kući.

- Stižem ponovno u Dohu na polufinale – kazao nam je.

On je kao legenda gost FIFA-e, a fanovi Vatrenih morali su svoj ogled s Japancima odigrati bez njega.

Kakva su sjećanja na te susreta na svjetskim smotrama.

- Pamtim da je 1998. bilo jako teška utakmica. U Nantesu je bila strašno vruće, mi smo imali ulogu apsolutnog favorita. U drugom slučaju u Nürnbergu 2006. završilo je 0:0, nismo iskoristili kazneni udarac. Darijo Srna nije zabio. Mi sada nismo jednaka ekipa kao ranije te sam veliki optimist. Iako su oni neugodni.

image

Dario Šimić protiv Japana na SP 1998.

PASCAL GUYOT Afp

Što su naše prednosti?

- Iskustvo u takvim utakmicama što je jako važno i to što imamo vrhunske igrače u velikim klubovima. Japanci imaju vrlo discipliniranu obranu, agresiju, brzinu, upornost, presing, izdržljivost... Vrlo su moderni i korektni. Nedostaje im visine, u prekidima su dosta loši. Blagi smo favoriti.

Kako vidite naše?

- Gvardiol je dobio brojne komplimente, Kovačić je odigrao s Kanadom odličnu utakmicu kao i napadači. Pohvalio bih Perišića, kad ga gledam iz blizine vidim koliko radi tijekom utakmice, Luku ne trebam ni isticati... Dojmovi su jako pozitivni. Još neka bude 10-15 posto bolje u odnosu na susret s Belgijom, to će biti dovoljno za Japance.

U dvije od tri utakmice na ovom SP-u Hrvatska nije postigla pogodak, niste zabrinuti?

- Kako bi se postigao pogodak nekada je bitna igra cijele momčadi. Imali smo dobru taktiku protiv Kanade. Livaja je tada stvarno vrhunski reagirao s Kramarićem. Treba kreirati šanse. Vezni red i bekovi moraju biti blizu, napraviti tranziciju... To je osmina finala i mora biti teško.

Linker
23. travanj 2024 11:08