TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
TEŠKI TRENUCI

Ivan Rakitić za SN: ‘Ovo što se meni događa je nešto najgore na svijetu, jako neugodno i teško...

‘Svi su me oduševili. Jedan po jedan. Počevši s Livakovićem, impresioniran sam kako igra Gvardiol...‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 13. prosinac 2022. 13:02

Ivan Rakitić bio je jedan od junaka hrvatskog puta do finala u Rusiji, a posebno sjajno odigrao je utakmicu s Argentinom u Nižni Novgorodu. Za nadmetanje s tadašnjim klupskim suigračima iz Barcelone Lionelom Messijem bio je savjetnik izborniku Zlatku Daliću, njegova zapažanja koristio je kod slaganje taktike.

Rakitić sada igra u Sevilli, imaju prijateljske utakmice u čekanju kraja Svjetskog prvenstva i nastavka sezone, nazvali smo ga iz Dohe, zanimalo nas je kako vidi Hrvatsku, kako prati utakmice, kome daje prednost u večerašnjem ogledu...

- Hrvatska igra fantastičan turnir, to više nije ni iznenađenje nego dokaz hrvatske moći. Fenomenalno su se pripremili za sve što ih je čekalo tijekom Svjetskog prvenstva. Čestitke izborniku i stručnom stožeru. Dakako čestitam i bivšim suigračima, to što čine nije slučajnost. Kapa do poda – kazao je uz smijeh Rakitić.

U Rusiji je asistirao u pripremi taktike...

- Sada izbornik i svi ostali znaju sve što treba i kako treba. Siguran sam da će biti maksimalno spremni, Dalić je puno puta pokazao da zna izvući maksimum iz ekipe te će tako biti i protiv Argentine.

Kakva će biti utakmica?

- Teška i gusta. Igraju dvije fantastične reprezentacije. Moramo igrati čvrsto i pametno, na posjed lopte, na dug napad. Argentince treba vezati što više za njihovu polovinu terena te koristiti slabosti koje imaju. Ako uspijemo nametnuti svoju igru i osigurati da oni budu što dalje od našega gola uvjeren da sam imamo velike šanse za pobjedu – govorio je, a samo se nametalo pitanje – može li vjerovati da bi ova ekipa mogla nadmašiti njih iz Rusije?

- Nadajemo se da može. Daj Bože. Nego što! Svi to od srca želimo, blizu su, čak bih rekao jako blizu i bit će zanimljivo vidjeti kako će se ovo Prvenstvo rasplesti.

Kako vam je gledati Mundijal na televiziji?

- Najgore na svijetu. Neugodno, teško. Za mene je to novo iskustvo, ali jako teško jer nerviraš se, navijaš, a ne možeš pomoći. Puno je ljepše biti na terenu.

Je li ga tko oduševio među Vatrenima više od ostalih?

- Svi su me oduševili. Jedan po jedan. Počevši s Livakovićem, potom impresioniran sam kako igra Gvardiol, sjajan je Juranović... Fantastično je koliko dobro djeluje vezni red, kako Lovren drži obranu, kako Ivan Perišić i dalje hara. Kramarić je dao dva gola, napadači Petković, Livaja i Budimir kad uđe doprinose i pomažu. Oršić, Vlašić, Pašalić... Tko god se nađe na terenu to je fantazija. Kao grupa su složni. Postoje tu i neki dečki koji nisu imali priliku zaigrati, a jako puno vrijede. To je fantastična reprezentacija i više nego zasluženo su došli tako daleko. Zavrijeđuju podršku cijele Hrvatske.

Maroko je senzacija, kako ste to doživjeli? U Sevilli su vam suigrači Bono koji izvrsno brani i En-Nesyri koji je dao pobjednički gol Portugalu. Pa Sevilla je trenutačno u zoni ispadanja u La Ligi, a ima toliko igrača na Svjetskom prvenstvu. U argentinskoj reprezentaciji trojicu – Montiela, Acunu i Papu Gomeza.

- Velika su senzacija, svaka im čast. Svima, a dakako i mojim suigračima iz Seville. Rade povijesne stvari. Rekao sam prije Svjetskog prvenstva da će biti velikih iznenađenja, a oni su sigurno najveće i najljepše. I oni su, kao i Hrvatska, korak do velikog sna i bit će interesantno vidjeti kako će se držati protiv Francuza. Što se tiče Seville moramo se što prije popraviti na tablici.

Linker
29. lipanj 2024 19:36