NATALIA KOLESNIKOVA Afp
AUSTRALCI LUDO SLAVE

Izbornik izvan kontrole: ‘Analiza? Nema je, gorim od bijesa!‘; ‘Nogometaši Danske dužni su javnu pokoru!‘

Hjulmand je preuzeo odgovornost za poraz, a izbornik Australije ne želi pretjerano slaviti
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 30. studeni 2022. 19:24

Svjetsko prvenstvo u Kataru piše senzacije. Francuska i Danska još od izvučenog ždrijeba ‘sigurni‘ su putnici u osminu finala, mislili su gotovo svi pratitelji nogometa. Ali Al-Janoub, ili kako ga Katarci vole zvati - dijamant na rubu pustinje - ispričao je nešto potpuno drugo.

Australija se plasirala u nokaut fazu pobjedom (1:0) nad neprepoznatljivom Danskom i zaradila epitet najvećeg iznenađenja dosadašnjeg dijela turnira, ponajviše zaslugom jedinog strijelca Mathewa Leckieja.. Poražena strana, naravno, ne vidi ni jednu svijetlu točku u svojoj prerano završenoj avanturi, a izbornik Kasper Hjulmand od bijesa nije ni znao što bi točno rekao o presudnoj utakmici.

"Analiza? Nema analize. Toliko gori u nama, toliko sam frustriran, ljut i razočaran. Godinu dana pripremao sam ovo prvenstvo, godinu dana svog života posvetio sam ovome", prepun negativnih emocija započeo je svoj govor nakon utakmice, a zatim i pronašao krivca - u sebi samom.

"Ovo je stopostotno moja odgovornost. Ako se stvari ovako raspadnu tijekom turnira, onda samo ja mogu biti odgovoran", kazao je Hjulmand, koji bi, tko će znati, uskoro lako mogao postati bivši, barem prijašnja iskustva i logika naznačuju takvo nešto.

Danski mediji još nisu potegli tu temu, ali zato su opleli po svojoj reprezentaciji.

"Ovo je gubitak identiteta koji ćemo teško opet izgraditi. Analitičari će grditi igru naše momčadi i sve osim javne pokore vjerojatno neće biti prihvaćeno. Za identitet je potrebna hrabrost, a naši nogometaši nisu ju poznavali Al-Wakrahu. Protivnici uopće nisu bili prestrašeni, a nisu ni bili pretjerano sjajni, no Danska je igrala daleko od dobroga. Iznevjerili su nas", napisao je tamošnji portal DR.

image

Danski stoper Joachim Andersen nakon poraza

NICOLAS TUCAT Afp

Za medije je izjavu dao i Joachim Andersen, danski stoper koji je odigrao čitav susret.

"Eto, danas opet ne igramo onako dobro kako možemo. Mislim da jednostavno ne stvaramo dovoljno šansi, onda oni zabiju gol i što sada točno da kažem? Ne znam, ono što smo prikazali nije dovoljno dobro. Pošteno je što smo ispali, ali to se nikada ne smije ponoviti", kazao je Andersen, koji dijeli prezime s poznatim nam Hansom Christianom, ali bajkovitu priču ovaj put su ispisali Australci.

"Tako sam ponosan, dečki su se maksimalno trudili. Vjerovali smo i naporno radili, ovi momci dolaze sa sjajnim mentalnim sklopom. A upravo smo na tome radili zadnje četiri godine, na vjeri, energiji i fokusu. I vidio sam u njihovim očima da su bili spremni večeras", kazao je Graham Arnold, izbornik Australije, pa pomalo iznenadio na pitanje o tome kako će proslaviti veliki trijumf.

"Nema slavlja! Kao i protiv Tunisa, ne želimo slaviti, sanjati ili se zamarati društvenim mrežama. Stalno govorim da ne čitam nijedan medij, znam kakav učinak oni imaju na ljude i slavne sportaše. Prvo vas podržavaju, a dan poslije vas ubijaju", poručio je pobjednički selektor.

image

Izbornik Graham Arnold nakon pobjede

PAUL ELLIS Afp

Ipak, teško da će izbjeći društvene mreže, jer su prenatrpane kadrovima slavlja Australaca. Kako i neće biti, kada nakon 16 godina omiljena momčad izbori plasman u nokaut fazu Svjetskog prvenstva. Riječi su suvišne, pa slavlje pogledajte u priloženom videu.

Linker
18. travanj 2024 06:21