Yuto Nagatomo

 INA FASSBENDER Afp
‘ISPISAT ĆEMO POVIJEST!‘

Japanci će staru traumu pokušati izliječiti na Vatrenima: Na Hrvatsku ćemo ići poput samuraja i pobijediti!

‘Spomenuo sam samuraje i to često činim. Želimo preuzeti od njih duh borbenosti, izdržljivosti i kontinuitet‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 04. prosinac 2022. 13:12

Yuto Nagatomo, nekadašnji igrač Intera, Galatasaraya, Marseillea... koji sada nosi dres FC Tokyja, ima 36 godina i preko 140 nastupa za reprezentaciju duhovni je lider ekipe. On je taj koji diže moral ostalima, pokazao je to i na press konferenciji pozvavši kolege da budu poput samuraja i najavio pobjedu.

- Završili smo prvi u skupini, to nam daje na samopouzdanju. Vjerujemo u sebe i mislimo da možemo uspjeti. Ovo je povijesna prilika za japanski nogomet. Četvrti put sam na Svjetskom prvenstvu. Iako smo već igrali ovu fazu, nikad nismo stigli dalje od osmine finala. Nadam se da sada slijedi drugačija priča i da možemo ispisati povijesti.

Japanci se s bolom prisjećaju osmine finala u Rusiji kad su vodili protiv Belgije 2:0 i ispali.

- Nikad nisam zaboravio poraz od Belgije, nosim to u sebi, pamtim prizore i scene iz toga susreta. Zadnje četiri godine su bile teške za mene. Pokušao sam se psihički pripremiti, jako je bilo zahtjevno nadići te pogreške koje smo napravili. Puno smo bolje pripremljeni nego ranije. Ovo je najjača japanska reprezentacija u tom kontinuitetu sudjelovanja na svjetskim prvenstvima. Namjeravamo pobijediti Hrvatsku, jedva čekam sljedeći izazov i da glasno kažem svim suigračima – bravo!

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Često daje intervjue i zna moralno dizati kolege.

- To je točno, često hrabrim igrače, sjećam se jedne talijanske riječi – coraggio (hrabro), rukovao sam se sa svakim i to mu rekao. Nekad igram, nekad sam na klupi, no atmosfera je izvrsna, mi smo najjedinstveniji na SP-u, dopustit ću si to tvrditi. Više im ne moram reći niti coraggio, oni su dovoljno strastveni i uvjeren sam da ćemo hrabro ući u utakmicu i pobijediti. Većina igrača sada je individualno bolja nego prije četiri godine. Nije važno protiv koga igramo, imamo dosljedan stil. Za uspjeh nam treba hrabrost. Ako ćemo povući analogiju sa samurajima, oni prije nego idu u borbu pokušavaju poboljšati tehnike i oružje, prolaze pripreme, ali ako osjete strah to neće moći iskoristiti. U nogometu imamo tehniku i radimo taktiku, no ukoliko se uplašimo sve je to uzalud. Moramo pobijediti strah da bismo mogli maksimalizirati učinak. Prvi preduvjet je hrabrost.

Je li dobro da igrači prate filozofiju samurajske borbe?

- Spomenuo sam samuraje i to često činim. Oni su poznati u povijesti, htjeli bismo preuzeti od njih duh borbenosti, izdržljivosti i kontinuitet. Jako je važno da možemo provesti u djelo tu filozofiju borbe.


POGLEDAJTE NOVI MUNDOCAST:

Hoće li Borna Sosa biti spreman za utakmicu protiv Japana? Treba li izbornik Zlatko Dalić mijenjati još nešto u momčadi? O tim i svim ostalim pitanjima vezanim za utakmicu osmine finala između Hrvatske i Japana razgovarali smo u novom Mundocastu u kojem nam je u gostima bio Ilija Lončarević. Pogledajte Mundocast:

Linker
25. travanj 2024 01:34