Abdulrahman Al Jassim nije se proslavio u susretu Walesa i SAD-a

 JEWEL SAMAD Afp
‘RUKA RUKU MIJE‘

Jasno je zašto baš taj čovjek sudi Hrvatskoj i Maroku! FIFA se samo drži svog glavnog pravila...

Odluka da utakmicu za broncu sudi Kataranin zapravo i nije nikakvo iznenađenje...
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 16. prosinac 2022. 21:35

Iako je nogometna javnost ostala zapanjena izborom katarskog suca Abdulrahmana Al Jassima za arbitra utakmice za treće mjesto Hrvatska - Maroko, poznavajući način funkcioniranja FIFA-e, mjesta iznenađenju zapravo nema.

U svakoj mogućoj situaciji, naime, FIFA se drži svog temeljnog načela, pristojno rečeno,"ruka ruku mije", ispisani su traktati o tim uhodanim postulatima koji su svjetsku nogometnu organizaciju doveli na loš glas. Stoga i imenovanje ovog suca treba gledati kroz tu prizmu, kao ustupak domaćinu da ima svog predstavnika u završnici SP.

Kad već nikakav "poguranac" nije mogao slabašnu reprezentaciju Katra progurati ni kroz skupinu A, koja na ovom turniru nije mogla ni do boda, ali je ipak postigla jedan pogodak (Ekvador 0:2, Senegal 1:3, Nizozemska 0:2)...

Iako Al Jasssim nije sudački anonimac, neprijeporno bismo odmah mogli nabrojati desetak sudaca koji su na ovom SP bolji od njega. Uglavnom, ovaj 35-godišnjak u Kataru je dijelio pravdu samo na jednoj utakmici, Wales SAD (1:1), bio je to okršaj 1. kola skupine D. Tada je ušao u povijest, postavši prvi katarski sudac koji je sudio utakmicu na SP. I jedna i druga momčad imale su dosta prigovora na njegovu arbitražu. Nakon toga bio je četvrti sudac u dvoboju 2. kola skupine H Portugal – Urugvaj (2:0) i sad je nagrađen arbitražom na utakmici za broncu.

Al-Jassim je jedini katarski sudac na ovom SP, a prije četiri godine bio je VAR sudac na nekoliko utakmica na SP u Rusiji. Počeo je suditi 2007. godine, a šest godina kasnije postao je sudac sa znakom FIFA-e. Bio je na SP mladih reprezentacija (do 20 godina) u Južnoj Koreji 2017. godine, a sudio je i na Azijskom kupu 2019. u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, iste je godine bio i arbitar na CONCACAF Gold cupu.

Najveće mu je dostignuće u karijeri bilo suđenje finalnog dvoboja svjetskog klupskog prvenstva Liverpool Flamengo (1:0) prije tri godine, a bio je i glavni arbitar, prije dvije godine, u finalnom okršaju azijske Lige prvaka Ulsan – Persopolis (2:1). Treba li napomenuti da su obje utakmice bile igrane u Kataru...

"Vrlo sam sretan što ću predstavljati Azijski nogometni savez i Katar na SP u mojoj domovini. Ovo je imenovanje velika čast, ali donosi i veliku odgovornost, vjerujem da ću opravdati povjerenje", rekao je Al-Jassim uoči ovoga SP.

Prati ga glas da je "lak" na kartonima, statistika nudi podatak da u prosjeku daje pet žutih kartona po utakmici.

Linker
06. svibanj 2024 13:26