Danijel Subašić bio je hrvatski junak na SP-u 2018.

 TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
GRANDE SUBA

Javio se junak iz Rusije: ‘Rekao sam prijateljima - Livi će skinuti 4 penala! A taj mali je fenomen...‘

‘Daj Bože da sada napravi transfer. Livaković je to zaslužio, kvalitetom je već nadišao HNL.‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 06. prosinac 2022. 23:28

Danijel Subašić dobio je nasljednika, velikog junaka iz Rusije naslijedio je novi junak u Kataru. Nakon Zadranina opet Zadranin. Dominik Livaković je sa tri obranjena jedanaesterca protiv Japana oduševio sve hrvatske navijače, jasno i Subašića. Ali, još prije početka SP-a, kada smo obavili razgovor za SN, predvidio je Subašić i kazao:

- Možda i Livaković bude među najboljim vratarima na SP-u, a to će značiti da je Hrvatska napravila veliki rezultat.

Predviđanje se pomalo obistinjuje, a nakon uvijek stiže isto pitanje, koja je tajna zadarskih vratara?

- Nema tajne, samo rad i odricanje kako bi došao do toga da braniš u svetom dresu. I onda dođeš na veliko natjecanje i sve izađe na vidjelo. Livaković je vratar koji brani u svom klubu na visokom nivou, brani Ligu prvaka, među boljim igračima je redovno. Daj Bože da napravi transfer nakon SP-a, jer kvalitetom se izdigao iznad HNL-a. Morao bi napraviti transfer. Zaslužio je to, jer sa novim klubom i motiv je još veći. Svaki novi izazov čini te još boljim.

Dobro to zna Subašić koji je iz Hajduka napredovao kroz Monaco. Ali, zajednička obojici zadarskih vratara jest činjenica da prije najboljih nastupa na SP-u nisu imali brojne kaznene udarce obranjene u dresu Vatrenih. Subašić je imao jedan (Ramosu na Euru u Francuskoj), a Livaković nijedan.

image

Dominik Livaković

ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

- Da, i to je čudo. Ali, kvaliteta uvijek izađe na površinu.

Nije Subašić išao u Katar kao gledatelj, počeo je pripreme s Hajdukom i utakmicu s Japanom gledao je u društvu svog prijatelja i nekadašnjeg napadača Hajduka, Dragana Blatnjaka.

- Utakmica k‘o utakmicu, u redu, ali onda je slijedila nervoza jedanaesteraca. Rekao sam Blatnjaku i prijateljima "branit će ih Livi četiri". Eto obranio je tri. Dovoljno.

Koji je domet Hrvatske u Kataru?

- Tko može nama nešto predvidjeti. Imamo kvalitetu, ali imaju i Brazilci. Oni su favoriti, ali mi smo viceprvaci svijeta, ušli smo opet među osam. Pomladili smo ekipu, upisali polufinale Lige nacija... rezultati za duboki naklon. A ima nas samo četiri milijuna...

Je li vam žao što ste se od reprezentacije oprostili prije četiri godine nakon srebra u Rusiji?

- Nije mi niti malo žao. Da se nisam oprostio, nikada Livaković ne bi došao na vrata. Rekao sam da sam svoje snove ostvario, neka ih i on ostvari. Da sam htio bildati svoj ego, mogao sam ostati, ali to nije imalo smisla.

Ima li netko od igrača koji Vas je posebno oduševio nastupima za Vatrene u Kataru? Osim Livakovića, jasno.

- Mali Gvardiol koji je fenomen. Kada vidiš kakve su njegove odluke, koju mirnoću posjeduje. Fascinantno! Gvardiol je iz Novigrada, isto moja Zadarska županija. U sljedećem transferu vrijedit će 100 milijuna, a ima 20 godina. Podsjetio me na dane kada sam igrao sa Mbappeom. Dijete se tako rodi kao fenomen. Da je Francuz ili Englez već bi vrijedio 180 milijuna. Kako je naš, onda teže ide. Ali, Gvardiol je sjajan, nemam riječi - zaključio je Subašić.

Linker
24. travanj 2024 06:11