Axel Witsel protiv Luke Modrića na Maksimiru još 2011.

 PRIMOZ LAVRE Belga Via Afp
SLAVNI VATRENI

‘Javnost je opet poletjela, a Belgija je sve samo ne čunj na putu. Prije svih, trebamo Brozovića...‘

‘Ove su utakmice, govorim iz iskustva, najteže, pogotovo ako dodamo da nam je potreban samo remi‘
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 30. studeni 2022. 20:24

Branič presvučen u golgetera je Dario Šimić ovdje u Dohi. Naš prekaljeni reprezentativac na navijačkom Mundijalu trpa kao lud, pa je pitanje bilo posve legitimno:

Dario, jesu li se i Belgijci malo "presvukli" u Crvenkapicu prije utakmice s Hrvatskom, kako bi nas zavarali?

- Nisam siguran, no znam da mi ne smijemo pasti na to, bio to štos ili doista ozbiljna situacija - reći će Dario dok razgovaramo u Fifinu Fan Festu.

- Gle, oni su još donedavno gledani kao jedna od najopasnijih reprezentacija svijeta, koja je godinama stanovala na vrhu ili pri vrhu Fifina poretka. Sjeti se da su i lako riješili kvalifikacije za Katar, da su tijesno izgubili od Italije u četvrtfinalu Eura, a ujedno brane i broncu iz Rusije. Ujedno, nakrcani su sjajnim igračima, zvijezdama, i ako im se događa pad, oni ga mogu preokrenuti. Bilo bi pogubno kada bismo ih doživjeli kao čunj na putu koji ćemo lako srušiti. Nakon trijumfa protiv Kanade javnost je opet poletjela i ne smijemo pasti u taj kolektivni narativ. Te su utakmice, govorim iz iskustva, najteže, a pogotovo ako dodamo faktor da nam je kao potreban samo remi. Znaš i sam, ali zna i izbornik, hvala Bogu, da je to jako sklizak teren... Oni su velika momčad s velikim igračima, i toga moramo biti svjesni - priča Šimić.

Ali ujedno i ističe:

- Međutim, i mi smo velika momčad s velikim igračima, koja je protiv Kanade pokazala svoje pravo lice i svoju moć, tako da jako pozitivno dočekujem taj veliki sraz vrijedan drugog kruga ovoga natjecanja.

image

Dario Šimić u Dohi

TOM DUBRAVEC/ CROPIX

Prema najavama, u momčad se vraća Romelu Lukaku, koji čak i ako nije na svome vrhuncu predstavlja znatno veću opasnost od Batshuayija. Strahuješ li od Interova napadača?

- Mislim da ni od koga ne treba strahovati, iako mora postojati aspekt poštovanja. Lukaku je sjajan napadač, iznimne karijere i igračkih sposobnosti. Istina da je u posljednje vrijeme imao i fizičkih problema, no kako god, ne bih apostrofirao pojedince kao prevagu u ovome dvoboju. Prema mojem mišljenju, pobijedit će momčad, a ona koja će kroz igru iznjedriti više kvalitetnih i raspoloženih pojedinaca, ta će momčad biti bliže pobjedi.

Je li tih sedamdeset minuta protiv Kanade, nakon onog početnog dvadesetominutnog šoka, hrvatski recept, kojim se može razračunati i s Belgijom? Odnosno, je li to okvir igre na kojem možemo graditi ambicije i strategiju za cijeli turnir?

- Prije svega, trebamo Brozovića sa svojim kapacitetom trke kao kontra Kanađana, Kovačića kao u nedjelju, u svom pravom, najboljem svijetlu, pa Kramarića, Perišića, Modrića... Dakle, sve naše najbolje i najpouzdanije igrače na razini kao u posljednjoj utakmici. To trebamo kao osnovnu pretpostavku za Belgiju, jer takvi smo bliži pobjedi i prolasku u drugi krug natjecanja, koji bi označio onaj osnovni, ali značajni uspjeh. A onda treba vidjeti kako će se turnir razvijati dalje. Velim, nosim pozitivna iskustva iz druge utakmice, i smatram i vjerujem da ćemo gledati pravu Hrvatsku.

Za kraj, braniču kojem je to uža specijalnost, mora biti upućeno i pitanje o - braničima. Koliko je zadovoljan nastupima naše obrane na ovom Mundijalu...

- Nemam zamjerke - bez razmišljanja će uoči seciranja: - Joško se razvija u nevjerojatnog igrača, koji će dugo nositi našu obranu, on je branič budućnosti, uz njega stoji Lovren, koji je potvrdio svoju kvalitetu, ujedno donoseći važno iskustvo u zadnji red, Juranović je imao problema na susretu s Kanadom, onih početnih, no kada ih se otarasio, počeo je rasti i dokazivati se kao prvi izbor, dok i Sosa plijeni i osigurava nam budućnost. A tu su još i dečki koji čekaju priliku, a već su se dokazali u velikim izazovima. Uglavnom, radi se o segmentu momčadi oko koje ne treba previše brinuti - zaključit će svoj ekspoze naš proslavljeni 46-godišnji reprezentativac.

Linker
26. travanj 2024 20:17