Marko Livaja

 ANTONIN THUILLIER Afp
OCJENA UČINKA

‘Je li Livaja ispunio očekivanja u Kataru? Da, ali ne mogu shvatiti zašto je napravio jednu stvar...‘

‘Mislim da je spreman, ali pitanje je treba li nam protiv Brazila‘, kaže nekoć sjajni hajdukovac
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 08. prosinac 2022. 06:05

Je li Marko Livaja opravdao povjerenje hajdukovaca u Kataru, je li golgeter Bijelih na razini igara koje pruža u HNL-u koje su ga naposlijetku i dovele do dresa Vatrenih za Svjetsko prvenstvo? Nekoliko je pitanja u jednoj dugoj rečenici, a sve je proizašlo iz četiri nastupa Livaje za Vatrene. Postigao je jedan zgoditak i promašio kazneni udarac u raspucavanju za četvrtfinale. Zlatko Vujović je pravi sugovornik, jer nekoć je i sam bio igrač Hajduka i reprezentativac bivše države, a danas s Livajom puno vremena provodi na legendarnoj "skalini" gdje se splitski velemajstor opušta igrajući mali nogomet u specifičnim uvjetima.

- Livaja je karakterno pobjednik. U svemu čega se dotakne pokušava pobijediti. Igra li na "franje" ili igra nogomet, skače li u dalj, uvijek želi pobijediti. Zato motiv i želja kod njega nikada nisu sporni bez obzira kakav je ulog na terenu – započeo je analizu Zlatko Vujović.

- Po mom sudu, ispunio je očekivanja pogotkom Kanadi. Postigao je zgoditak koji je prelomio utakmicu i Hrvatsku doveo u situaciju gdje smo imali povoljnu poziciju za prolaz prije zadnje utakmice. Supervažan pogodak!

Je li se možda više u igri očekivalo od Livaje s obzirom da je u Hajduku igrač kojem pripada i početak i završetak svake akcije?

image

Marko Livaja

TOM DUBRAVEC Cropix

- Drukčije se igra u reprezentaciji, ali najvažnije od svega je ipak razina protivnika. Ne mogu se uspoređivati suparnici protiv kojih igra u HNL-u sa ovima na SP-u. Ipak su s druge strane većinom igrači iz jačih europskih liga klubova. Pored toga, u reprezentaciji nema lopti koliko ima u Hajduku, jer primjerice protiv Belgije je bila utakmica u kojoj nitko od naših "devetki" nije imao puno lopti. Zato držim da je Livaja opravdao očekivanja glede igre i učinka. Nisam ni očekivao da će u reprezentaciji biti tako dominantan kao u Hajduku. Svjetska je smotra, nema usporedbe s domaćim nogometom.

No u cijeloj priči, postoji i onaj "ali". Promašeni jedanaesterac Livaje protiv Japana izazvao je puno polemika. Ostavio je traga kod navijača, ali i kod Zlatka Vujovića.

- Nije mene zabrinuo promašaj, već način na koji je pucao kazneni udarac. Inače to ne radi tako. Osjetilo se da ide previše ležerno, da nije maksimalno posvećen i koncentriran. Srećom po nas, promašeni jedanaesterac nisu Japanci znali iskoristiti, ali moram priznati, nisam shvatio zbog čega je tako šutirao – začudio se Vujović.

Na kraju se postavlja i pitanje ima li Livaja snage za petu utakmicu. Jasno je da nije potrošen za 158 minuta koliko je proveo igrajući na travnjacima u Kataru, ali logično je pitanje ostavlja li dojam da je spreman igrati petu utakmicu u dva tjedna što ja zahtjevan napor za svakog igrača.

image

Zlatko Vujović

TOM DUBRAVEC Cropix

- Držim da je spreman, ne vidim problem u tome što igra petu utakmicu. Ali, dodao bih pitanje, za koliko je spreman. I koliko uopće treba Daliću u susretu gdje će se tražiti brzina, bijeg protiv brazilskih stopera. Bez obzira koga postavi u centralnoj "špici" svaka će naša devetka imati golemih problema, jer iskusni su suparnici s druge strane. Trebat će nam igrači koji mogu pobjeći, jer realna je prepostavka da ćemo imati prostora za takvu igru. Maroko nam je primjer, njihov je izbornik uveo napadača drugoligaša Barija, Walida Cheddiru. Igrač koji nije iz vrhunske kategorije, ali ima brzinu, bori se, ide žestoko na svaku loptu. Tko je spreman tako izgarati protiv Brazila, taj bi meni igrao. Jasno, Dalić ima svoj izbor, vidjet ćemo za kakvu će se varijantu odlučiti, ali nema spora da Livaja može biti od velike koristi i petu utakmicu na SP-u.

Učinkovitost s bijele točke

Promašio je kazneni udarac protiv Japana, a to je Livaji već treći neiskorišteni jedanaestarac u posljednja dva mjeseca. Do sredine listopada imao je besprijekornu statistiku, od povratka u HNL šutirao je 15 kaznenih udaraca i svih 15 pogodio! Bez promašaja s bijele točke u više od godinu i pol dana.

Međutim, promijenio se tijek zbivanja otkada je Ivan Banić u Velikoj Gorici obranio prvi jedaanestarac Livaji u njegovoj seniorskoj karijeri. Jer, od tada bilježi tri promašaja nakon 15 uzastopnih pogodaka. Dugu serija kakvu ni velikani nisu imali prekinuo je ogled sa Goricom.

Od te listopadske subote u Velikoj Gorici, šutirao je tri kaznena udarca u HNL-u od kojih je pogodio dva, dok je "panenka" protiv Gorice na Poljudu otišla preko vrata. Japanu je pogodio vratnicu, pa ukupno od povratka u HNL ima 17 pogodenih od 20 ispucanih jedanaesteraca, uključujući i Vatrene.

Sjajan postotak od 85%. Ronaldo u karijeri ima 146 od 175 pogođenih "penala" (83%), Messi je na 77% (106 od 131), dok je Salah na 86 % (30 od 35).


POGLEDAJTE NOVI MUNDOCAST

S kojom taktikom bi Zlatko Dalić trebao krenuti protiv Brazila, a koji bi igrači donijeli Hrvatskoj prodornost i stabilnost na toj utakmici. O tim i drugim pitanjima u Mundocastu smo razgovarali s uglednim nogometnim trenerom Ilijom Lončarevićem.

Linker
08. travanj 2024 12:57