ZED JAMESON/SIPA PRESS/PROFIMEDIA
EUROPSKI PLAY-OFF

Je li pred nama posljednja utakmica Cristiana Ronalda u dresu portugalske reprezentacije?

‘Nije najteži, ali je zato najbitniji izazov. Moramo biti na SP-u za naše ljude‘, poručio je izbornik
Piše: I. KneževićObjavljeno: 23. ožujak 2022. 23:35

Portugal kao reprezentacija nikad nije bio velesila na svjetskoj razini, barem u odnosu na uspjehe koje redovito ostvaruju na razini Europe. Ova reprezentacija oformljena prije više od sto godina, nastupila je na manje svjetskih prvenstava nego što ih je propustila.

U sedam nastupa dva su puta dosegli polufinale, najveći doseg je treće mjesto iz 1966. kada ih je gurao sjajni Eusebio. Sve se to posljednjih dvadesetak godina ipak malo promijenilo jer je Portugal postao redoviti sudionik Mundijala. Nastupili su na već pet uzastopnih natjecanja, mnogi će reći da je Cristiano Ronaldo sa svojih četiri nastupa najzaslužniji za to. Ipak, Portugalu sada prijeti prekid tog niza, a takav ishod bi gotovo sigurno rezultirao i odlaskom nekoliko velikih imena iz reprezentacije. Osim Ronalda, gotovi bi vjerojatno bili i izbornik Fernando Santos te igrači poput Pepea, Fontea i Moutinha.

Baleov oporavak

Portugal se u ovu situaciju, kada trebaju svladati Tursku pa onda vjerojatno i Italiju, doveo gafom u završnici grupne faze kvalifikacija u studenom prošle godine. Portugalci su ispustili prvo mjesto skupine u samoj završnici, prvo s remijem u gostima kod Irske, a onda i porazom od sjajne Srbije na domaćem terenu. Srbija ih je tako prešla u poretku te im oduzela izravan plasman.

image
PETRO FIUZA/XINHUA NEWS/PROFIMEDIA

Sraz s Turskom u Portu (četvrtak 20.45) predstavlja teži izazov nego što mnogi misle, jer je Turska izgledala vrlo dobro u posljednje četiri utakmice pod palicom novog izbornika Stefana Kuntza. Imaju tri pobjede i remi, ali uz to imaju i psihološku prednost jer nemaju ništa za izgubiti. Tako barem misli Kuntz...

- Nitko nije računao da ćemo uopće doći do ove utakmice. Nemamo što izgubiti. Utakmica će biti vrlo teška za našeg protivnika, neće se tako lako izvući - najavio je izbornik Turske.

S druge strane, Portugalov izbornik Fernando Santos je ovo nazvao najvećim izazovom otkad je na klupi Portugala.

- Nije najteži, ali je zato najbitniji izazov. Moramo biti na SP-u za naše ljude. Ulaznice su rasprodane u samo nekoliko minuta prije više od mjesec dana - tvrdi Santos.

U istom se terminu, 20.45 sati, igraju se i preostale dvije utakmice doigravanja. Švedska dočekuje Češku u susretu s kojeg izostaju najveće zvijezde za obje strane. Čeh Patrik Schick ne igra zbog ozljede, dok je Zlatan Ibrahimović suspendiran na jednu utakmicu. Švedska ulazi kao blagi favorit, a pobjednik ide na Poljsku u finalu doigravanja. Češka bi se plasmanom po prvi put nakon 16 godina pojavila na SP-u.

Igra se i u Walesu između domaćina i Austrije. U ovom vrlo izjednačenom susretu naizgled nema favorita, ali mogao bi presuditi nastup Garetha Balea koji nije igrao za Real više od mjesec dana. Velšanin je upitan, no tamošnji mediji špekuliraju da će ipak zaigrati.

Linker
26. travanj 2024 08:18