Dominik Livaković i Luka Modrić

 TOM DUBRAVEC Cropix
SVE JE POZITIVNIJI

Jedan od ključnih Vatrenih dobio je veliku injekciju samopouzdanja, riječi HR maestra učinile su svoje...

Je li vrijeme za veliki iskorak? Mundijal u Kataru bit će mu ključna provjera!
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 21. studeni 2022. 05:58

Po tehničkim parametrima nema velike dileme. Dominik Livaković je odličan golman reprezentativnog formata. Svatko onaj koji omalovažava njegove vratarske kvalitete nije objektivan. Netko tko je šest godina standardni vratar najboljeg kluba u državi, četiri godine starter u Hrvatskoj, a u kojim razdobljima je imao povremene kraće faze pada forme, ima zavidnu kvalitetu. Livaković je od 2012. godine golman prvoligaške zbilje u Hrvatskoj (iz Zagreba u Dinamo), koji je skupio preko 270 utakmica, a uz to ima i 70 europskih utakmica u konkurenciji Lige prvaka i Europske lige. U šest vatrenih godina bio je dio momčadi u 71 utakmici, a kao starter nakon Rusije 2018. skupio je 34 nastupa (ukupno 37 na klupi).

Livaković je prije koju godinu imao konkretnu i za golmana vrlo solidnu ponudu za Francusku. Razmislio je i odgodio odlazak u inozemstvo jer u Dinamu ima drugačije statuse i ambicije kluba. Možda je mogao otići, možda nije, tko će ga znati.

Ono što se nije promijenilo jest da je Livaković i dalje kvalitetan golman razine hrvatske reprezentacije. Eh, sad, uvjerljiv je dojam da Livaković nije dovoljno samopouzdan, pa ga slijedom toga kritičke recenzije u javnosti previše opterećuju. Činjenica jest da kad uđe u par neuvjerljivih nastupa u Dinamu, onda taj njegov manjak samopouzdanja doprinese seriji utakmica slabije forme. Točno je da svi vratari, budući da je to takva pozicija, imaju povremene faze slabije forme. Kod Livakovića je problem što ga više pogode kritičke note, nego što mu samopouzdanje osnažuju brojnije pozitivne recenzije.

image
OZAN KOSE Afp

To mu je, među ostalim, dao do znanja kapetan reprezentacije Luka Modrić, kojem se Livaković zna obratiti za savjet, kao uostalom i drugi igrači.

Bitna su djela

Iskustvo koje ima Modrić, pogotovo u kontekstu osporavanja, takvo je da može poslužiti primjerom kako reagirati. Nije ni on bio cijepljen od kritike kad je iskoračio u karijeri, ali je vremenom s iskustvom i radom na sebi podigao razinu samopouzdanja do točke da ga negativni tonovi ne mogu izbaciti iz takta. Nema tog igrača i trenera, ma što govorili, koji zanemaruju javni odjek. Pogotovo oni koji glasno govore da ih kritike u medijima ne diraju. Takvi su zapravo najosjetljiviji. Upravo zato što je to davnih dana odradio sam sa sobom, Modrić je otvoreno Livakoviću (FIFA dokumentarac) kazao da je problem nesigurnosti u njemu, a ne u drugima!

I zapravo nam se čini da je to, i baš sada, ključno da Livaković ostvari najvažniji iskorak u karijeri. Biti svjestan svojih kvaliteta, a usporedo ne zanemariti svoje slabosti. Radeći u tom smislu, temeljem vrlina koje ga kao golmana krase, prevladavat će snaga kvalitete. Za sada je samo dojam, a Mundijal će biti ključna provjera, da ga je otvoreni Modrićev stav trgnuo u tom procesu. Dijelom i konkurencija odličnog Ivušića, ali i Grbićevi iskoraci. Nisu bitne izjave koje sugeriraju samopouzdanost, bitna su djela...

U siječnju će Livaković navršiti 28 godina. U golmanskom smislu to je tek ulazna točka u tzv. zrele godine. Livaković je sve ono što se od njega logično očekuje u golmanskom napredovanju dao naslutiti i u ovosezonskoj Ligi prvaka. Djelovao je kao i obično odličan na liniji, a pokazivao je tendenciju da se napokon ohrabri i “odlijepi” od linije. Ono što je potvrdio to je da može igrati solidno nogom, što je donedavno izgledalo ispod razine za golmana reprezentacije. Taj popravak samo je pokazatelj da može biti bolji i u istrčavanjima, odnosno, da sveukupno može biti na razini kao što je na liniji. U tom smislu djeluje najvažnijim je li to procesuirao sam sa sobom i posljedično tako nastupa. Pogreška? Kako mu je Modrić dobro kazao, nema tog koji nije pogriješio, pogotovo kod vratara. No, ako bi dalje zbog pogreške ulazio u sferu nove i gore pogreške (ziheraški pristup), te time iskazao manjak osobnosti (hrabrosti i samopouzdanja), onda bi mu to bio najveći problem. Njemu i momčadi čija vrata čuva.

Livaković sebi duguje taj iskorak jer - može. Za Hrvatsku će biti odlično ako taj iskorak pokaže djelom baš sada kada je najvažnije...

Linker
02. veljača 2023 10:26