Jordan Henderson i Jude Bellingham

 ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp
EKSTATIČNI ENGLEZI

‘Jednog dečka ne želim previše uzdizati, ali taj će biti najbolji na svijetu! Pa on uopće nema slabosti...‘

‘Francuska? Da, oni jesu možda i najjači na ovom turniru, ali mi ih dočekujemo potpuno spremni.‘
Piše: SNObjavljeno: 04. prosinac 2022. 23:09

Nogometaši Engleske plasirali su se u četvrtfinale Svjetskog prvenstva u Kataru 3:0 pobjedom protiv Senegala u susretu osmine finala igranom na stadionu Al Bayt. Strijelci za europske doprvake bili su Jordan Henderson (38‘), Harry Kane (45‘+3‘) i Bukayo Saka (57‘).

Harry Kane upisao je prvi gol na ovom SP-u:

"3:0 je zaista uvjerljiva pobjeda, čestitam svima. Bili smo jaki u glavi i iskoristili svoje šanse kada je bilo potrebno. Mislim da imamo savršen spoj mladosti i iskustva. Uspjeli smo pobijediti u nokaut-fazi, što nam tijekom godina nije uvijek polazilo za rukom. Uživamo u pobjedi, no odmah ćemo se fokusirati na okršaj s Francuzima. Bit će to zasigurno teška bitka."

image

Harry Kane i Bukayo Saka

PABLO PORCIUNCULA Afp

Bukayo Saka sa samo 21 godinom ima već tri postignuta gola na Mundijalu:

"Bilo je nevjerojatno. Ovakvi su trenuci neprocjenjivi. Izbornik mi je dao povjerenje i želim mu se odužiti na najbolji mogući način. A što se Francuske tiče... Imaju sjajnu momčad. Kylian Mbappe je jedan od najboljih nogometaša na svijetu", najavio je Saka susret s Francuzima.

Izbornik Southgate prokomentirao je tragičnu situaciju u vezi Raheema Sterlinga koji se vratio na Otok jer mu su provalnici opljačkali kuću u kojoj je u tim trenucima boravila njegova obitelj:

"Moramo čekati i vidjeti hoće li se Raheem vraćati. Sada je važno da ostane sa svojom obitelji i mi ga u tome podržavamo. Dugo sam jutros pričao s njim te smo se složili da je u ovom trenutku to najbolja opcija."

image

Gareth Southgate i Mason Mount

JEWEL SAMAD Afp

Dvostruki strijelac Phil Foden nahvalio je svog 19-godišnjeg suigrača Bellinghama:

"Ne želim ga previše uzdizati jer ipak je još mlad. Ali on je jedan od najtalentiranijih nogometaša koje sam ikad vidio. Uopće nema slabosti u igri. Mislim da će postati najbolji veznjak na svijetu", komplimentirao je Foden, a zatim se osvrnuo na Tricolore:

"Oni su možda i najjača momčad na prvenstvu. Međutim, i mi vjerujemo u sebe i puni smo samopouzdanja."

image

Phil Foden i Bukayo Saka

JEWEL SAMAD Afp

Na kraju, oglasio se i mladi veznjak Borusije Dortmund, Jude Bellingham, koji je već odavno na radaru najvećih svjetskih klubova:

"Prvih 35 minuta bilo je teško. Senegalci su bili kompaktni i držali su gust blok. Bila je to jedna od onih utakmica u kojoj smo znali da moramo postići prvi gol pa će se sve otvoriti. Pokazali smo da znamo zabiti, najjači smo kad je najpotrebnije. A što je najvažnije - opet smo sačuvali čistu mrežu", poručio je mladi Britanac.

image

Jude Bellingham

ADRIAN DENNIS Afp

Engleska je 10. put stigla do četvrtfinala Svjetskog prvenstva, stigavši ​​do ove faze po dva puta pod vodstvom Waltera Winterbottoma (1954. i 1962.), Alfa Ramseya (1966. i 1970.), Bobbyja Robsona (1986. i 1990.), Svena-Gorana Erikssona (2002. i 2006.) i Garetha Southgatea (2018. i 2022.).

Engleska će tako u četvrtfinalu 10. prosinca igrati protiv branitelja naslova Francuske koja je ranije u nedjelju s 3:1 nadigrala Poljsku.

Linker
20. travanj 2024 00:26