JAVIER SORIANO Afp
LUKA NIJE ZIDANE

Jednom rečenicom izazvao je goleme reakcije navijača Vatrenih, ali Modrić to tako nikad ne bi napravio!

Da je doista to rekao, sručio bi na sebe svu medijsku i svaku moguću pozornost cijeloga svijeta
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 26. listopad 2022. 11:04

Luka Modrić ne bi to napravio, bila je jedna od prvih misli ljudi koji ga prate kroz karijeru i na taj način poznaju, nakon što je medijskim eterom počela zvoniti lažna uzbuna kako je prelomio i nakon Katara oprašta se od reprezentacije.

Ne zato što je sigurno da nakon Svjetskog prvenstva neće reći "zbogom" jer to ne znamo, međutim Luka Modrić nije čovjek koji bi to učinio mjesec dana do natjecanja na koje ide s ogromnim ambicijama. Možda nas iznenadi pa sutra kaže "ovo je moj posljednji ples", ali to bi bilo u suprotnosti s njegovim dosadašnjim narativom, sa svime kako je funkcionirao. Njegova je poruka ekipi da svi moraju paziti na svaki detalj kako bi u Kataru napravili najviše što je moguće.

Kad to ne bi bio samo dokumentarac kojeg je FIFA snimila lani tijekom rujna, listopada i studenoga prateći kapetane šest reprezentacija koje se bore za Mundijal, kad to ne bi bilo razmišljanje u jednom trenutku, iako čak niti tada nije rekao sigurno nego vjerojatno, a potom se puno toga promijenilo i drugačije posložilo, da je Modrić doista sada izašao s objavom kraja nakon Katara, sručio bi na sebe svu medijsku i svaku moguću pozornost cijeloga svijeta, a koliko ga znamo on to ne želi i u tome ne bi uživao.

Ne bi se pričalo ni o reprezentaciji, ni izborniku niti drugim igračima, fokus bi s natjecanja i rezultata u Dohi pao na njega, na svakoj presici bi morao tumačiti kako se osjeća, odbrojavalo bi se kad će zadnja minuta. Ionako će ga to pitati, ali neće morati ništa objašnjavati. Možda ne bi naštetilo potencijalnom uspjehu Hrvatske u Kataru, iako je vjerojatnije da bi ga ugrozilo, ali svakako ne bi pomoglo.

image
WOLFGANG RATTAY Afp

Znamo slučajeve kao Zinedinea Zidanea 2006. godine kad je objavio odlazak prije SP-a u Njemačkoj pa su stigli do finala te je u svojoj zadnjoj utakmici neslavno isključen. No, je li hrvatski milje jednak kao francuski? Nije. U takvim prilikama, i kad znaš da si stigao do završne dionice, bolje je to sačuvati za sebe dok god ima utakmica za odigrati. Osim toga, od Zlatne lopte očekuje se da oproštaj objelodani na velikoj presici, pred svima, a ne usputno u nekoj epizodi jednog dokumentarnog filma.

Dokad će Luka biti kapetan Vatrenih ne zna nitko osim njega, a lako je moguće niti on, ne isključujemo da to doista bude samo do kraja World Cupa, ili će ostati do Final Foura Lige nacija u lipnju, a zapravo je najlogičnije, bude li zdrav i još uvijek tako dobar kao sada, da ostane do Eura 2024. godine. Kad je već ustrajao toliko, sad se doista nema razloga žuriti. Dotad su natjecanja isprepletena, kvalifikacije za EP počinju u ožujku, pa je Final Four, potom drugi dio izlučnog ciklusa. No, nakon Eura 2024. je prirodniji kraj jedne etape, kasnije ide novi početak s novom Ligom nacija, nakon nje kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2026. godine.

Objava ESPN-a koji je ipak u naslov stavio samo da će mu to biti "zadnje Svjetsko prvenstvo" i potreba za brzom reakcijom hrvatskih medija željnih senzacija koja ne predviđa provjeru, izazvalo je goleme reakcije navijača Vatrenih. Pretpostavljano da nije ni sumnjao u to, no Luka se mogao još jednom uvjeriti kako nacija želi da ostane što duže. Tek kad ode bit ćemo do kraja svjesni koga smo imali, kad hrvatski nogomet izgubi Luku Modrića bit će kao kad je košarka izgubila Dražena Petrovića. Srećom, Modrić će moći i na druge načine, nakon igračkog, pridonositi našem nogometu, a Mozart s Baldekina ostao nam je samo u sjećanjima i na YouTubeu.

image
STUART FRANKLIN Afp

Dokumentarac Kapetani zanimljiv je serijal i zbog otvorenosti i provokativnosti s kojom je FIFA, što se od Međunarodne nogometne organizacije ne bi očekivalo, prikazala neke insajderske priče od kojih je zanimanje posebno privukao način na koji je Luka i kritizirao i ohrabrio Dominika Livakovića u studenom prošle godine kada ga je izbornik Dalić maknuo s vrata i prednost dao Ivi Grbiću.

Tako kapetanski u potpunosti počeo se ponašati tek posljednjih godina, kao lider ekipe i zato Hrvatska sad od njega dobiva više nego ikad. Ne samo na terenu, nego i izvan njega. Odlično je što se Livaković u međuvremenu vratio na veliku scenu. Lukin savjet da bude manje napet i ne opterećuje se toliko da će pogriješiti, zacijelo mu je puno pomogao. Ne zbog toga što je to mudrost, nego zato što mu je to rekao Modrić.

Linker
25. travanj 2024 00:58