Vahid Halilhodžić

 KARIM JAAFAR Afp
IZ PROTIVNIČKOG TABORA

Kad je saznao da će igrati protiv Vatrenih, Vaha ispalio: ‘Pokušat ću isto što sam i s Nijemcima 2014.‘

Belgijski izbornik Roberto Martinez bio je oprezan u najavi: ‘Hrvatsku jako dobro poznajemo‘
Piše: Hina/Sportske novostiObjavljeno: 01. travanj 2022. 21:42

Hrvatska je nakon ždrijeba u Dohi saznala protivnike na predstojećem SP-u u Kataru. U skupini F konkurenti Vatrenima bit će reprezentacije Maroka, Kanade i Belgije.

Marokance vodi proslavljeni stručnjak Vahid Halilhodžić koji je u sezoni 2010/2011. trenirao zagrebački Dinamo, a nedavno je postao prvi trener u povijesti koji se s čak četiri reprezentacije (Obala Bjelokosti, Alžir, Japan i Maroko) plasirao na svjetsko prvenstvo.

Kada je saznao da će mu protivnik u Kataru biti Hrvatska, popularni Vaha samo se nasmijao u kameru, a zatim i prokomentirao ždrijeb:

"Ovo su reprezentacije s igračima koji mogu odigrati loše, a opet pobijediti na kvalitetu. Nemamo što izgubiti. Stadioni su ovdje veličanstveni, travnjaci također. Moći ćemo razvijati dobru igru i kvalitetan nogomet", objasnio je Vaha.

image

Vahid Halilhodžić

KARIM JAAFAR Afp

"U skupini imamo viceprvaka svijeta, najbolju momčad Sjeverne Amerike i veliku momčad kao što je Belgija. Grupa je poprilično zahtjevna. Moguća su iznenađenja. Na SP-u 2014. već sam igrao protiv Belgije i ona ima nevjerojatne igrače. Ždrijeb je vrlo težak i ovdje nema malih ekipa. Pokušat ću učiniti isto što sam pokušao i s Alžirom protiv Njemačke 2014. godine: moramo vjerovati i pripremiti se za natjecanje", poručio je Halilhodžić.

Podsjetimo, Alžir je vodio na Mundijalu 2014., a ispao je od Njemačke u osmini finala (2:1), i to nakon produžetaka.


Na ždrijeb se osvrnuo i karizmatični izbornik belgijske nogometne vrste Roberto Martinez:

"Težak je ždrijeb iz raznih razloga, međutim očekuju nas fantastične utakmice kojima se treba radovati," kazao je Martinez na Twitteru belgijskog saveza.

image

Roberto Martinez

GABRIEL BOUYS Afp

"Maroko ima mnogo igrača vezanih za Belgiju, Kanada je imala dobru kvalifikacijsku kampanju, a tu je i Hrvatska koju dobro poznajemo sa Svjetskog prvenstva u Rusiji," dodao je španjolski stručnjak koji Crvene vragove vodi od kolovoza 2016.

Pod njegovim vodstvom Belgija je ostvarila najveći uspjeh u povijesti, broncu na SP-u u Rusiji 2018. godine, dok je na zadnjem Europskom prvenstvu ispala u četvrtfinalu od kasnijeg prvaka Italije.

Belgijski strateg je oduševljen što će turnir za njegove odabranike početi nešto kasnije pa će dobiti koji trening više.

"Nestrpljivo čekam početak priprema. Dobra vijest je da prvu utakmicu igramo nešto kasnije, što znači da su nam pripreme dulje i možda ćemo prije odlaska moći i odigrati utakmicu pred našim navijačima," dodao je.

"Sva tri protivnika imaju kvalitete," rekao je belgijskim medijima branič Toby Alderweireld koji je nakon šest godina u Tottenhamu preselio u katarski Al Duhail.

"Neće biti lako, ali s našom kvalitetama i fokusom sigurno ćemo uspjeti. Ne želim gledati unaprijed, u prvom krugu uvijek može biti iznenađenja".


Kanada će tek drugi put u svojoj povijesti sudjelovati na Svjetskom nogometnom prvenstvu. Do sada su Kanađani nastupili jedino na SP-u 1986. upisavši tri poraza (Francuska 0-1, Mađarska 0-2, SSSR 0-2).

"Ovo je trenutak o kojem smo svi sanjali, vidjeti Kanadu u ždrijebu u jednom od 'šešira', kazao je kanadski izbornik John Herdman.

image

John Herdman

ROGELIO FIGUEROA Afp

Kanada je plasman na World Cup izborila osvojivši prvo mjesto u zoni CONCACAF ispred Meksika i SAD.

Sada je u F skupini SP-a čeka Belgija, Hrvatska i Maroko.

"Ovo će biti još jedna prilika da pokažemo da smo nova Kanada. Ući ćemo bez straha, znajući da smo momčad izgradili na hrabrosti i odlučnosti," dodao je.

Kanada otvara World Cup 23. studenog protiv Belgije, četiri dana kasnije slijedi ogled protiv Hrvatske, a 1. prosinca protiv Maroka.

"Bit ćemo pametni, ali ne i uplašeni," kazao je 46-godišnji izbornik koji vodi reprezentaciju od siječnja 2018.

Linker
27. travanj 2024 22:11