Branko Ivanković

 KHALED DESOUKI Afp
BRANKO IVANKOVIĆ ZA SN

Kako sam ja pobijedio Japan: ‘Iznenadili smo ih, mi smo bili potpuni autsajderi, najslabija momčad...‘

Izbornik Omana sa svojom je selekcijom u rujnu prošle godine rezultatom 1:0 svladao Japance
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 05. prosinac 2022. 14:34

Izbornik Omana, Branko Ivanković (68), osjetio je slast pobjede protiv Japana. Iskusni hrvatski stručnjak, naime, u azijskim je kvalifikacijama za SP prošle godine s Omanom slavio u Suiti 1:0, no u domaćem dvoboju u Bosharu njegova je momčad bila poražena identičnim rezultatom...

- Primili smo pogodak devet minuta prije kraja, nakon naše velike pogreške. A i u tom smo dvoboju dobro parirali, imali smo više prilika i remi nam je pobjegao u završnici dvoboja - rekao nam je Ivanković i osvrnuo se na pobjedu u Japanu:

- Iznenadili smo ih, zacijelo su nas malo podcijenili jer je općenita procjena bila da smo u te kvalifikacije ušli kao najslabija momčad, bili smo potpuni autsajderi. K tome, odgovarao nam je i termin utakmice, igralo se, naime, lani početkom rujna, kad njihovi igrači još nisu dosegnuli željenu razinu forme. Treba znati da 18 reprezentativaca Japana igra u klubovima iz liga Petice - kaže Ivanković.

image
HAITHAM AL-SHUKAIRI Afp

Kako je, dakle, Dinamo početkom rujna iznenadio Chelsea, tako ste vi godinu ranije iskoristili taj termin i svladali Japan...

- Točno tako, ni Chelsea, ni Japan, nisu u rujnu bili u željenim izdanjima. I to smo iskoristili. Dobro smo se pripremili za tu utakmicu, bili smo mjesec dana na okupu i uvježbali smo način igre. Bili smo agresivni, baš smo ih iznenadili visokim presingom, u bloku smo bili kompaktni i stvorili su nam jednu jedinu šansu. A mi smo, osim postignutog pogotka, imali još dvije-tri prigode. Respektirali smo domaćina, ali nismo se prestrašili, stalno smo ih pritiskali i dobro smo se otvarali u protunapadima. Poremetili smo ih tim presingom, nisu mogli razviti igru kakvu su željeli i iskazivali su nesigurnost. Imaju problema kad se momčad protiv njih dobro i organizirano brani, kad im se oduzme prostor. Ali, iznimno su opasni u protunapadima, u završnicu akcija uvijek dolaze s trojicom-četvoricom igrača. Tehnički je to besprijekorna momčad, energetski jaka i borbena do fanatizma i nikad se ne predaju.

Imaju, dakle, dosta teškoća u kontinuiranom napadu protiv dobro posložene suparničke obrane?

- Istina je da su jači u igri na kontre, ali nisu bezazleni ni kad kombinatorikom pokušavaju slomiti suparnika. Nemaju pravog kreativca u veznom redu, ali općenito je takvih igrača vrlo malo u današnjem nogometu. Japan se drži svojih šablonskih akcija i najčešće pokušava proći kroz sredinu. Jer, kad probiju po bokovima, nema previše koristi od toga, budući da nemaju skok-igru, u tom su dijelu limitirani.

Je li im ta visina ujedno i najveća mana?

- To im je svakako veliki hendikep. A iznimno su osjetljivi i kad im ne ide sve po planu, kad im se suparnik nametne i dominira. Čim im se poremeti ritam, javlja se nesigurnost, to je općenito mana svih azijskih momčadi. Dogode li se na travnjaku neočekivane stvari, tada su uvijek u problemu jer mnogo toga temelje na šabloni i shematskoj igri.

Biste li posebno izdvojili nekog pojedinca?

- Ne. Japan je vrlo dobro izbalansirana momčad, imaju igrače iz Liverpoola, Juventusa, Arsenala..., ali ne ovise o pojedinačnim bljeskovima, najjači su kao kolektiv.

Što bi moglo presuditi u ponedjeljak?

- Vjerujem da će odlučiti naše iskustvo i kvaliteta. Nije uopće prijeporno da je Hrvatska kvalitetnija, naši su igrači pojedinačno na višoj razini, Japancima bi mnogo problema mogao napraviti, primjerice, Kramarić sa svojim “lažnjacima” ili neočekivana dodavanja Modrića, Kovačića i Perišića...

Jeste li razgovarali s izbornikom Zlatkom Dalićem? Je li vas možda pitao za savjet, budući da vrlo dobro poznajete Japan?

- Ne, nismo razgovarali. Nema ni potrebe, Dalić ima sjajnog analitičara, što su pokazale i ove tri utakmice u skupini, suparnici su bili dobro skautirani. Ma, nema tu nikakvih tajni, danas se zna sve o svakome. Dobra je okolnost što su se u skupini mogle vidjeti dobre i loše strane Japana, u pobjedama protiv Njemačke i Španjolske, te u porazu s Kostarikom. Naš će stručni stožer dobro “snimiti” Japan, a najvažnije će biti da se Hrvatska drži svoje filozofije igre i nogometne vizije.

Je li Hrvatska favorit u tom dvoboju?

- Naravno! Apsolutni je favorit, ova momčad je opipljivo kvalitetnija, a iza sebe ima rezultate koji su potvrdili tu visoku kvalitetu. Naši su igrači prepuni samopouzdanja, ozračje je u svlačionici, kao i uvijek, izvanredno i vjerujem da će dečki izboriti nastup u četvrtfinalu.

Ivanković je, dodajmo, u Kataru gledao utakmice Hrvatske s Marokom i Kanadom. Na dvoboju s Belgijom nije bio, vratio se u domovinu kako bi odradio neke privatne obveze, a u subotu je opet otputovao u Oman....

- Nadam se da ću ponedjeljak biti u Dohi na utakmici Hrvatska - Japan. Imam sastanke u Savezu, uskoro nam počinju pripreme za Gulf Cup, koji je u siječnju na rasporedu u Iraku. Zadovoljan sam ovdje, ugovor me s reprezentacijom Omana veže još 15 mjeseci - kaže iskusni strateg.

Mundijal u Kataru? Nema nečeg posebnog, zanimljivog, novog...

Kako općenito ocjenjujete dosadašnji dio SP, kakav je nogomet kojeg smo gledali?

- Sve je očekivano, kvalitativna je razina zadovoljavajuća. Otežavajuća je okolnost svakako bila što nacionalne vrste nisu mogle imati adekvatne pripreme, budući da se SP igra u jeku sezone. Nije se, dakle, moglo ponuditi nešto posebno, nešto zanimljivo i novo na taktičkom planu, pa gledamo standardne taktičke zamisli. Ali, nogomet kojeg smo dosad vidjeli svakako je zavrijedio prolaznu ocjenu, a neočekivano je svakako bilo da su natjecanja po skupinama prošle tri momčadi iz azijskih kvalifikacija, Japan, Južna Koreja i Australija. Nadalje, vidljivo je da na ovom natjecanju nema spektakularnih zvijezda, dečki u godinama, poput Messija, Ronalda, Modrića, Lewandowskog i Van Dijka..., i dalje su u naslovnim ulogama. Od mlađih igrača, tu su svakako Mbappe i Neymar, a naš Gvardiol možda je i najugodnije iznenađenje turnira.

Upitno je može li Furija pretjerivanjem do kraja

Tko je vaš favorit za naslov?

- Favoriti su standardni, Brazil i Argentina. Tu je i Španjolska, ali je vrlo upitno mogu li ovim načinom igre, tim pretjerivanjem u kombinatorici, otići do samoga kraja. Spomenuo bih i Nizozemsku, koju uoči natjecanja nitko nije spominjao kao kandidata za naslov, a dosad je demonstrirala gotovo savršen momčadski nogomet. A jasno je da s mnogo emocija očekujem da Hrvatska ode što dalje može.

0:1 završio je dvoboj Japana i Omana 2. rujna 2021. u Suiti

0:1 završio je meč Omana i Japana 16. studenoga 2021. u Muscatu

Linker
08. svibanj 2024 06:30