TOM DUBRAVEC Cropix
PROŠLO JE PET GODINA

Kakva igra sudbine: Dalić ‘ide u rat‘ protiv čovjeka koji mu je pomogao da postane hrvatski izbornik!

Njihov odnos u međuvremenu je prerastao u prijateljstvo, ali sad stoje licem u lice
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 01. prosinac 2022. 13:21

Hrvatska igra za osminu finala Svjetskog prvenstva, za nastavak vjere da je i dalje dio elite, da Luki Modriću danas ne bude posljednja utakmica na mundijalima i da se iz Katara ne vrate kao gubitnici, koji četiri i pol godine nakon srebra nisu uspjeli svladati nikoga osim Kanade i dobili su mjesto u prvom avionu za Europu.

Velika utakmica! Računali smo na težak put do vrha, ali ne i da će Vatreni već u skupini morati srušiti drugu reprezentaciju svijeta kako bi se dokopali osmine finala. Belgiju ćemo tuširati, a bude li to pobjedom dobit ćemo i zalet poput ruskog nakon Argentine, u suprotnom će nam zabiti nož u srce. Zlatko Dalić najavio je rat, a Hrvati su ratnici i takve Vatrene danas trebamo. Samo vrhunska momčad i veliki frajeri mogu kazati De Bruyneu, Lukakuu, Hazardu, Witselu i društvu:

"Dosta je, vaše je vrijeme prošlo".

Belgija je igrala loše u prve dvije utakmice, svlačionica je puna ružnih pogleda, ali kad držiš do sebe i ne želiš pasti bez ispaljenog metka, javlja se inat. Crveni vragovi su ranjeni i treba ih poslati u pakao. To ne može biti malo, lako i po inerciji.

image
JEWEL SAMAD Afp

Hrvatska ima kvalitetu i moć skinuti im skalp i otisnuti se u nove izazove. Bod je dovoljan za drugo mjesto, ali pobjeda nam treba za prvo, koje možda otvori malo humaniji ždrijeb. Vatreni izlaze u arenu po tek treći prolazak skupine na svjetskim prvenstvima. Mnogi im nakon uvjerljive igre s Kanadom daju ulogu favorita, iz domovine vide vijesti da euforija para oblake i da ih se očekuje daleko u turniru u što i sami vjeruju, to je zanos koji nosi, ali igrači su svjesni ozbiljnosti zadatka. Mnogo su utakmica neki od njih odigrali s ili protiv belgijskih zvijezda da bi ih išta smjelo iznenaditi. Lani smo od njih poraženi u Bruxellesu, tada smo ih gledali iz žablje perspektive, danas je dojam da smo sami sebe vinuli u ptičju. To treba opravdati.

Zlatko Dalić uskočio je na izborničku klupu "iz padobrana" u listopadu 2017. godine i pobjedom nad Ukrajinom u Kijevu dobio još jednu šansu. Uoči prve utakmice za koju je samostalno pozvao igrače, spremao ekipu i taktiku, pozvao je u pomoć Roberta Martineza. Španjolac je u kvalifikacijskoj skupini za Svjetsko prvenstvo igrao protiv Grčke i imao ju je skeniranu do najsitnijih detalja. Martinez nije bio "Škot", nego kolega široke ruke. Nacrtao je Daliću Grke, a njihov zajednički pothvat rezultirao je hrvatskom pobjedom 4:1 i nakon 0:0 u uzvratu plasmanom u Rusiju.

image

Roberto Martinez

FOTO OLIMPIK/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Pet godina kasnije sudbina se poigrala, te Dalić ide na čovjeka za kojeg čak možda nije pretjerano napisati da ga je učinio izbornikom, a svakako mu je puno pomogao da dobije prvi ugovor od HNS-a. Eliminacija Grčke bila je uvjet. U Dohi stručnjaci, čiji je odnos u međuvremenu prerastao u prijateljstvo, stoje licem u lice u utakmici za koju su se nadali da će biti pitanje prestiža i prvog mjestu za osminu finala, ali Maroko im je pokvario planove. Danas se tuku za jednu mjesto u nokaut-fazi. Dalić i Martinez vode ambiciozne reprezentacije s pedigreom i svjetskim zvijezdama, te će onaj koji stadion napusti pognute glave doživjeti fijasko, koji će mu nagrditi biografiju. Ne dogodi li se čudo na Al Thumama stadionu, pa Kanada dekapitira Maroko, nekome mora smrknuti...

Danas ćemo puno više ili sve znati o tome kakvo je ovo Svjetsko prvenstvo za Hrvatsku. Pucamo li oklopnim mecima ili ćorcima. Za pobjedu je potrebna kvalitetna obrana, pogotovo bude li igrao Lukaku, inspiriran vezni red, koji mora dati hrvatski štih utakmici, a jako bi dobro došli i raspoloženi napadači jer ako je Belgija negdje neuvjerljiva, to je prije svega u obrambenom dijelu. Nužno će biti zajedništvo, kolektivan duh, pametna igra i trka. Igra se u najveći mogući ulog i nikome ne možemo priznati pravo na loš dan. Od izbornika do zadnjeg igrača koji će ući tijekom susreta. Mnoge je velike bitke Hrvatska dobila. Prilika je tu, valja je ugrabiti jer tko zna kad će biti sljedeća na svjetskim prvenstvima. Za ponos, čast i radost navijača.


"Gvardiol je igrač za Real, Perez je zakasnio jer ga je već trebao kupiti". Tim je riječima Krunoslav Rendulić komentirao činjenicu da bi Chelsea već nakon SP-a mogao dovesti stopera iz Leipziga. Tko bi još od Vatrenih mogao imati ponude nakon Katara, je li među njima i Livaja te smije li njega Hajduk prodati saznajte u našem Mundocastu:

Linker
26. travanj 2024 07:32