Prva zvijezda Kanade je Alphonso Davies

 DON MACKINNON Afp
POBJEDA JE IMPERATIV

Kanada je pokazala brojne vrline, ali ima i mana. Utakmica u nedjelju je stvorena za jednog Vatrenog!

Jedna od loših strana im je i realizacija. Toliko akcija, a tako puno šeprtljavih udaraca...
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 25. studeni 2022. 05:55

Kanada je s Belgijom napadala preko krila, desno i lijevog, vrlo rijetko kroz sredinu. To su brzi i vide se uigrane sheme u kojima u trokutu desno sudjeluju bočni Laryea, veznjak Hutchinson i krilo Buchanan, a lijevo bočni Davies, veznjak Eustaquio i krilo Hoilett. Dakako, središte akcije je vođa napada David.

Agresivni su, brzi i fizički moćni. Puno riskiraju i treba biti vrlo pametan i pokretljiv da bi ih se zaustavilo. Igraju 3-4-3, ali krilni napadači stoje usko do centarfora i dok se bočni ubacuju po strani, dakako da ih je stoga defenzivno lakše ugroziti. Izbornik je tijekom susreta, dakako, napravio zamjene, Davies je u jednom času otišao na desnog napadača, no način igre se nije mijenjao. Znači li da će takav biti i protiv Hrvatske?

Vole igrati presing, ali kad ga se probije obrana zna ući u probleme. Koliko su napadački moćni i uvjerljivi, toliko su defenzivno ranjivi. Zadnji red nije na razini ostatka ekipe, iako to ne znači da je "rupa". Belgiji nisu dali disati, ali kad je našla malo prostora zaprijetila bi jer uzimali su veliki rizik i samim time dovodili obranu u teže situacije.

JAKE I SLABE TOČKE

PLUS

Tempo igre im je fantastičan, poletni su i motivirani, u ogled s Belgijom krenuli su kao da traje 20 minuta, a ne 90, punom gasom. Što je posebno dojmljivo, to su držali gotovo cijeli susret. Dijelom i zato što su ganjali izjednačenje. Hrvatska se može nadati da četiri dana kasnije neće baš jednako jurišati čitav ogled. Imaju brze i okretne igrače koji na stranama u trianglima izigravaju akcije i dolaze s loptom u kazneni prostor.

image

Vođa napada Jonathan David

JACK GUEZ Afp

Fizički su moćni u duelima, često uzimaju loptu koja je u tom času ničija. Davies je klasa iz Bayerna koju zna cijeli svijet, ima super brzinu i tehniku. Ostali nisu tako razvikani, iako više njih igra u Europi. Hutchinson se vratio nakon duge stanke zbog ozljede u Bešiktašu i donosi ima veću sigurnost u sredini. Borjan je solidan golman.

MINUS

Igraju u formaciji 3-4-3, no trojica stopera su sporiji od ostatka momčadi, usto taktički znaju griješiti, da ih se nadmudriti. Desni stoper Johnson je pogotovo punu plivao, kasnio, loše procjenjivao. Eden Hazard jednom ga je okrenuo kao balavca. Druga loša strana im je realizacija. Toliko akcija, a tako puno šeprtljavih udaraca.

No, ne smije im se dopustiti da rade pomutnju jer pokoja se lopta u takvom zgodama može naći u mreži. Kako je Belgija također imala raspored 3-4-3 iliti 3-4-2-1 energijom i brzinom su se nametnuli, ali Hrvatska igra 4-3-3 što znači da nam je šansa da ih ugrozimo točno tamo gdje oni misle nas – na krilima. To bi morala biti utakmica za Perišića.

Linker
25. travanj 2024 05:43