Joško Gvardiol je hit igrač SP-a

 GABRIEL BOUYS Afp
ODUŠEVIO SLAVNOG NIJEMCA

Legenda se naklonila Jošku Gvardiolu i Vatrenima: ‘Hrvatska kao da ima neku magičnu kemiju, a Gvardiol...‘

Hrvatski branič se na SP-u u Kataru etablirao u stopera najviše razine
Piše: JL.Objavljeno: 18. prosinac 2022. 09:31

Svjetsko prvenstvo u Kataru etabliralo je Joška Gvardiola u stopera najviše razine. Najbogatiji klubovi svijeta odašilju ponude Leipzigu za 20-godišnjeg Hrvata. Aproksimativno, njegova tržišna vrijednost nakon mundijalskog turnira premašuje 100 milijuna eura (neki mediji spominju cifru od 130 milijuna, koliko je navodno Manchester City spreman platiti za Gvardiola već u zimskom prijelaznom roku). U svakom slučaju, dosadašnji rekordni iznos, koji je plaćen za nekog stopera (za engleskog reprezentativca Harryja Maguirea, Manchester United je Leicesteru isplatio 87 milijuna) svakako će biti nadmašen.

Zadivljenost igrom Gvardiola, ali i cijele hrvatske reprezentacije iskazali su i komentatori BBC-a tijekom utakmice za treće mjesto protiv Maroka (2-1).

"Nevjerojatna je kvaliteta igrača koju oni razvijaju, otpornost koju imaju. Njihova je glad nezasitna. Hrvatska kao da ima neku magičnu kemiju, a Gvardiol je jedan od najvećih pobjednika ovog Svjetskog prvenstva. Odigrao je briljantnu utakmicu, puno ćemo toga još od njega vidjeti", kazao je bivši njemački reprezentativac, a kasnije i izbornik "elfa" te SAD-a, Jürgen Klinsmann.

Impresioniranost hrvatskim nogometom danas 58-godišnjeg Klinsmanna nije slučajna. Legendarni je napadač njemačke reprezentacije "na svojoj koži" osjetio glad za uspjehom, ali i nogometnu moć "vatrenih". Klinsmann je u sastavu "elfa" igrao protiv Hrvatske 1996. na Euru u Engleskoj kada je Njemačka pobijedila 2-1, poslije nekoliko kontroverznih odluka švedskug suca Leifa Sundella. Jedna od njih bilo je i potencijalno isključenje Klinsmanna poslije pogibeljnog starta nad Vlaovićem (kod 0-0). Bio je Klinsmann u sastavu njemačke momčadi i dvije godine kasnije na Mundialu u Francuskoj. A nakon ponižavajućeg poraza od Hrvatske 0-3 (drugi najteži na Svjetskim prvenstvima), Klinsmann je odlučio umiroviti se.

Klinsmann je u studiju BBC-a promokentirao i sekvencu iz polufinalnog dvoboja Hrvatske i Argentine kada je Messi "probio" Gvardiola.

"Gvardiol to mora shvatiti kao neophodnu lekciju i ići dalje", ustvrdio je Klinsmann. Pridružio mu se i Micah Richards nekadašnji branič Manchester Cityja (i suigrač Vedrana Ćorluke):

"To što je učinio Gvardiolu Messi može napraviti svakom igraču", zaključio je Richards.



POGLEDAJTE NOVI MUNDOCAST

Hrvatska je osvojila treće mjesto na SP-u u Kataru, a odmah po završetku utakmice između Hrvatske i Maroka u Mundocastu je analizu utakmice donio Ilija Lončarević. Proslavljeni trener je opisao zbog čega je Luka Modrić fenomen, Joško Gvardiol najbolji stoper na svijetu, a Ivan Perišić nevjerojatan na ovoj poziciji. Pogledajte cijelu Mundocast:

Linker
28. travanj 2024 04:21