Screenshot: Instagram
NE SHVAĆA POANTU

Legendarni Turčin zgrožen videom kojeg je objavio i Zlatko Dalić: ‘Ovo je neprihvatljivo...‘

Šukur ima pravo na svoj stav, ali ‘Lijepa li si‘ je domoljubna pjesma u kojoj se nikoga ne vrijeđa
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 15. prosinac 2022. 10:36

Hrvatska je pjevala i nakon poraza, orilo se diljem zemlje, ali i u katarskoj svlačionici na Lusiali. Navijalo se za Hrvatsku i širom susjedne BiH, i to ne samo u Hercegovini. Ali, jedna pjesma ponovno je sporna. Thompsonova "Lijepa li si" godinama je zaštitini znak ozračja uz Vatrene, ali nekoliko stihova ponovno je zasmetalo medije u BiH.

I nije to iznenađenje, već je prava vijest da je podršku prema kritičarima iz BiH uputio Hakan Šukur, prognana turska zvijezda. Hrvatski izbornik Zlatko Dalić objavio je snimku slavlja nogometaša za večerom koji su uz brojne pjesma zapjevali i ‘‘Lijepa li si‘‘ gdje je bošnjačkom dijelu BiH sporan stih ‘‘Herceg-Bosno, srce ponosno‘‘. Ali, nije sve ostalo na BIH, jer putem društvenih mreža javio se nekoć legendarni turski igrač, Hakan Šukur. Neubičajeno oštar i beskompromisan u svom komentaru, a nadasve upućen u stanje duha i običaje s ovih prostora.

- Uz Bosnu i Hercegovinu sam. Ovo je neprihvatljivo. Kakva sramota za Hrvatsku. Za Bošnjake termin Herceg Bosna znači koncentracijske logore, silovanja, torture, ropstvo, progoni, ubijanja..

Šukur naravno ima pravo na svoj stav, ali pjesma "Lijepa li si", je hrvatska domoljubna pjesma u kojoj nema ni riječi mrženje ili bilo čega usmjerenoj prema Bosni i Hercegovini, niti prema bilo kome drugome. I svi je mi pjevamo jer volimo Hrvatsku i sve naše krajeve. Kao što držimo i do ponosnih Hrvata koji žive u Bosni i Hercegovini. I nema to nikakvog veličanja bilo kakvih logora, proganjanja, ubijanja, silovanja ili čega već.

Inače, Šukur je prognan iz Turske, a potom izbrisan iz nogometne povijesti te zemlje premda je bio najbolji igrač generacije 2002. koja je osvojila broncu na SP u Južnoj Koreji. Hakan Šuku obiteljskim je porijeklom iz bivše Jugsolavije, jer majka mu je rođena u Skopju, a otac u Prištini. Zbog svojih političkih uvjerenja, Šukur je prognan iz Turske i posljednjih šest godina Šukur živi u SAD.



POGLEDAJTE NOVI MUNDOCAST

"Izostanak Brozovića bit će veliki udarac za Hrvatsku, a Dalić bi zbog toga mogao promijeniti sustav." To je glavni zaključak današnjeg Mundocasta u kojem nam je u gostima bio nogometni stručnjak Robert Palikuča. Pogledajte Mundocast:

Linker
01. svibanj 2024 19:57