KIRILL KUDRYAVTSEV Afp
BIO JE RAZOČARAN

Leo Messi je dobro zapamtio Hrvatsku, ali i ona njega! Tim je potezom pokazao da jednu stvar nikako ne podnosi

Na SP u Rusiji naš kapetan Luka Modrić apsolutno je zasjenio Lea Messija
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 12. prosinac 2022. 16:18

Na putu do ruskog srebra, Hrvatskoj se u dvoboju 2. kola skupine D ispriječila Argentina. I okončano je spektakularnom pobjedom "vatrenih" 3:0 (0:0), tim je bodovima naša selekcija osigurala plasman u osminu finala. Lionel Messi i društvo iz Južne Amerike pognutih su glava napustili travnjak, pamtimo da je tada Messi još jednom pokazao kako je loš gubitnik, otišao je u svlačionicu ne pozdravivši se ni s jednim našim igračem, nikome nije stisnuo ruku i čestitao na boljoj igri i pobjedi. Nije mu to bilo ni prvi, a bome ni zadnji put...

Ovom je grandioznom pobjedom Hrvatska prvi put nakon brončanog SP u Francuskoj prošla skupinu, a bila je to ujedno i prva pobjeda naše vrste protiv neke južnoameričke momčadi. Spomenimo i da je naš tadašnji dokapetan, Vedran Ćorluka, ulaskom u igru u sudačkoj nadoknadi upisao svoj jubilarni, 100. nastup za Hrvatsku...

image
FRANCK FIFE Afp

Argentina je u Nižnjem Novgorodu ostavila bolji dojam u prvom poluvremenu, imala je jednu veliku šansu, ali Perez je promašio prazna vrata. A u nastavku sve se promijenilo – nakon velike pogreške vratara Caballera u 53. minuti, Rebić je spektakularnim volejem doveo Hrvatsku u vodstvo! Argentinci su tražili izjednačenje, no naša se momčad dobro branila i zatvorila je prilaze svojim vratima. Trenutak odluke stigao je deset minuta prije kraja, kad je Luka Modrić udarcem s 20 metara svladao Caballera. Potom je Rakitić iz "slobodnjaka" s 25 metara uzdrmao gredu, a u prvoj minuti sudačke nadoknade Rakitić je zabio i treći pogodak za Hrvatsku.

Poslije utakmice razgovarali smo s legendarnim hrvatskim novinarom, Zvonimirom Magdićem, kojeg, na žalost, više nema među nama. "Amigo" je bio veliki zaljubljenik u južnoamerički nogomet, tada nam je rekao:

- Bila je to zlatna utakmica Hrvatske, utakmica za sva vremena! A ova je momčad Argentine najgora koju sam ikada vidio! Osim Messija, nemaju čovjeka koji zna igrati nogomet! Nemaju igrača, nemaju driblera, nitko ne zna odigrati dvostruko dodavanje, nemaju igru, samo nabijaju... No, sve to ne umanjuje vrhunsku izvedbu naših mladića, koji su pokazali kako se igra pravi nogomet. Bio je to nezaboravni dan Hrvatske, naši su dečki igrali fantastično, jednostavno su "zgazili" one frajere s druge strane! Hrvati su bili bolji, odlučniji, pametniji, tehnički i taktički jači, mudriji, hrabriji, konkretniji... Kao da su naši dečki imali nebeski blagoslov da odigraju takvu, vrhunsku utakmicu - zaključio je neponovljivi "Amigo".

image
JUAN MABROMATA Afp

Oduševljen je bio i još jedan pokojni hrvatski nogometni velikan, Zlatko Kranjčar:

- Bilo je fascinantno, gotovo da smo odigrali bez ijedne pogreške i rezultat zapravo odražava stvarno stanje viđenog na travnjaku. Ovakva Hrvatska može otići do kraja, to je bila igra dostojna svjetskoga prvaka! Ne, baš nimalo ne pretjerujem, budući da je naša vrsta iskazala strahovito samopouzdanje, posvemašnju taktičku zrelost, tehničku superiornost, obrambenu čvrstoću i željenu efikasnost. Svaki je naš igrač osobnu kvalitetu podredio momčadskoj igri i zato je Hrvatska izgledala tako moćno i nedodirljivo – govorio nam je "Cico" i zaključio:

image
FRANCK FIFE Afp

- Ne zaboravimo da s druge strane nisu bili neki "jazavci", nego Argentinci s Messijem! Ma koliko oni loše izgledali, ipak su to vrhunski igrači, a njihova je inferiornost neprijeporno bila uvjetovana i našom superiornošću, jednostavno im nismo dali igrati, zaustavili smo im "dovod zraka" i disali su "na škrge". Baš se vidjelo da su naši dečki uživali u igri, za razliku od suparnika, koji je grčevito, ne birajući sredstva i način, pokušavao "na mišiće" okrenuti utakmicu na svoju stranu. Ali, te večeri ništa nisu mogli, nogometno raspjevana Hrvatska sve nas je oduševila...


POGLEDAJTE NOVI MUNDOCAST

"Baš mi je jako žao što Oršić ima malu minutažu, ja bih s njim probao!" Tim je riječima nogometni trener Domagoj Abramović objasnio zbog čega bi krilnog napadača Dinama stavio u prvu postavu na utakmici protiv Argentine. Odgovore na sva ostala pitanja vezana uz polufinale SP-a pogledajte u našem novom Mundocastu:

Linker
30. travanj 2024 06:16