OZAN KOSE Afp
KRAJ ČEKANJA

Livaja prekinuo dugi post poljudskog prvoligaša, čak 16 godina čekali su svog igrača na Mundijalu

Zadnji koji su u statusu igrača Hajduka zaigrali za Hrvatsku na SP-u bili su Kranjčar i Pletikosa
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 21. studeni 2022. 11:46

Nakon šesnaest godina Hajduk u Marku Livaji ima prvog Vatrenog na Svjetskom prvenstvu. Zadnji igrači koji su u statusu nogometaša kluba s Poljuda zaigrali za Hrvatsku na najvećoj svjetskoj smotri bili su Niko Kranjčar i Stipe Pletikosa na SP-u u Njemačkoj 2006. godine. Pletikosa je nominalno bio igrač Šahtara, ali je na SP te godine otišao kao posuđeni igrač u Hajduku.

U međuvremenu su još dva igrača Bijelih zaigrali na SP-u, ali u dresu reprezentacije BiH. U ljeto 2014. u Brazilu su za Zmajeve nastupili Avdija Vršajević i Tino Sven Sušić, s naglaskom da je Vršajević postigao i pogodak. Jedini igrač koji je iz Hajduka, otkad se igra HNL, postigao zgoditak na SP-u zatresavši mrežu Irana u pobjedi BiH 3:1. Za Brazil je legitimni kandidat bio i Lovre Kalinić, ali mjesto trećeg vratara, iza Pletikose i Subašića, dobio je tada Oliver Zelenika iz Lokomotive. Lovre Kalinić je sudjelovao na SP-u u Rusiji, ali kao igrač Genta, da bi ove godine, ponovno u statusu igrača Hajduka, u posljednji trenutak otpao radi teške ozljede posljednjeg vikenda listopada, neposredno prije objavljivanja Dalićeva popisa za Katar.

Livaja je tako tek peti igrač Bijelih koji će za reprezentaciju Hrvatske otići na SP, a primjerice nekoć je Hajduk znao u selekciju države dati i šest reprezentativaca odjednom. Takav je slučaj bio davne 1974. u Njemačkoj kada je selektor Miljanić u državnu vrstu pozvao Meškovića, Buljana, Peruzovića, Mužinića, Oblaka, Šurjaka i Jerkovića.

Uz Livaju danas u reprezentaciji Hrvatske još je nekolicina igrača koji su ponikli ili su se afirmirali na Poljudu, ali do statusa reprezentativca stigli su u drugim klubovima. Perišić, Grbić, Vlašić, Pašalić i Juranović kvintet je koji je nosio dres Hajduka, ali poput Srne, Subašića, Jelavića i ostalih nisu s Poljuda došli do nastupa u reprezentaciji na svjetskoj smotri.

Linker
25. travanj 2024 06:29