SASTAV ZA BELGIJU

Livaja samo u jednom slučaju može završiti na klupi! Ovo je sastav Hrvatske za najvažniju utakmicu

Ne treba očekivati velike promjene u režiji Zlatka Dalića, ali jedna velika ipak bi se mogla dogoditi
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 29. studeni 2022. 06:01

Za Belgiju ne bi trebalo biti "zečeva iz šešira" jer Zlatko Dalić je i u ogledu s Kanadom promijenio samo jedno ime u početnoj postavi. Marko Livaja je zaigrao, a Nikola Vlašić, starter protiv Maroka, dobio šansu s klupe. Hrvatska je odigrala utakmicu koju je izbornik okarakterizirao najboljom u o-ho-ho vremena i objektivno je očekivati da će na sljedećeg protivnika ići u istom sastavu. No, Dalić će staviti na rendgen fizičko stanje svakog igrača i zato može postojati mali upitnik oko Livaje. Za njega je više puta ponovio da u tom segmentu nije u optimalnom stanju.

Livaković je siguran na vratima. Obrana Juranović, Lovren, Gvardiol i Sosa se ustalila i neće je dirati, vezni red s Modrićem, Brozovićem i Kovačićem za njega je najjači softver u Kataru, a Brozović i Kovačić nadograđuju se i sve više djeluju kako se od njih traži.

U napadu su Ivan Perišić i Andrej Kramarić glavne uzdanice. Livaja je zabio, razbio je pritom teorije onih koji tvrde da nije igrač na najveće scene, iako Kanada nije vrhunski protivnik. Logično je da ponovno bude starter. Belgijska stara i ne pretjerano brza obrana, usto i uštogljena, mogla bi patiti pred njegovim naletima i majstorstvom. Jobovskim strpljenjem čekao je "svojih pet minuta" i postao iznenađenje su suparničke izbornike.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

Za Marka palac stoji prema gore.

Jedino što može nagnati izbornika da ne krene s njim nego ga ubaci u drugom dijelu ocjena je kondicijskog stanja. U redu čekaju Ante Budimir i Bruno Petković. Tijekom nedjeljne utakmice izbornik je brzinski u notesu križao i dodavao njihove vrline i mane te poslao na teren nakon sat vremena Dinamovu špicu kad je zaključio da Livaja ostaje bez daha. No, konstatira li da za poslati Crvene vragove u pakao treba još više agresije, taj bi bio centarfor Osasune. Eto nam opet teme za razgovore.

Dati povjerenje Livaji pa dokle potraje ili ga čuvati za završnih pola sata? Izabrati u slučaju promjene čovjeka za držanje lopte ili za presing?

Svi se kunu da protiv Belgije neće igrati na bod, i premda će to mnogi u startu okvalificirati rulet-taktikom poput uloga na crno ili crveno jer nikad ne znaš što će izaći kad nisi svoj, što se Vatrenima zna dogoditi ako kalkuliraju, izbornikova najava o kontroli utakmice i nužnosti čvrstog i kvalitetnog bloka potvrđuje da Hrvatska neće niti uzimati prekomjerni rizik. Ići će na pobjedu s mišlju kako bod sigurno vodi u osminu finala.

Belgija je gigant koji još nije posrnuo i svjetski doprvaci dobili su zadaću da presude bronci. U Hrvata prevladava mišljenje kako će taj posao biti uspješno obavljen, ali oprez je nužan jer takvi će rijetko šaptom pasti. Maroko ih je svladao, no utakmica s Hrvatskom je odlučujuća i naši će morati biti na visokoj razini da ih obore. Obično je Budimir slovio kao čovjek za specijalne zadatke protiv najjačih suparnika. To mu povećava izglede da se nađe na terenu barem u dijelu susreta.

No, drugo mjesto je ručak bez deserta, jedino prva pozicija bila bi razlog za kompletno zadovoljstvo. Ona ovisi i o rezultatu Lavova Atlasa s Kanadom, ali Hrvatska bi trebala učiniti svoje. Nakon harakirija Japanaca, danas Nijemci figuriraju kao glavni kandidat za broj 2 u skupini s kojom se križamo. S Elfom nismo igrali četrnaest godina i znak nepoštovanja bio bi zvati ga mušterijom, ali eventualnim prolazom u četvrtfinale izbjegli bismo prvog iz skupine u kojoj je Brazil... I to, barem sekundarno, treba imati na pameti kod baratanja s igračkim kadrom. Zgodan razlog zašto je prvo mjesto bolje od drugoga je i što će pobjednik skupine imati utakmicu tek pet dana nakon posljednjeg kola u skupini - 6. prosinca, a drugoplasirani dan ranije 5. prosinca.

U dva susreta Dalić je na teren poslao šesnaestoricu igrača - Livaković, Juranović, Lovren, Gvardiol, Sosa, Modrić, Brozović, Kovačić, Majer, Vlašić, Pašalić, Kramarić, Oršić, Perišić, Livaja i Petković. Nisu igrali vratari Ivušić i Grbić te Stanišić, Šutalo, Erlić, Vida, Barišić, Jakić, Sučić i Budimir.

Ne može kao u Rusiji odmoriti prvi ešalon, ali ako Katar za nas potraje, broj onih koji su ostali izvan topit će se. Trebat će svježine, zato dečki koji nisu starteri moraju biti spremni.



"Hrvatska je favorit protiv Belgije, oni nas nemaju čime iznenaditi". Tim je riječima Stjepan Tomas najavio utakmicu trećeg kola SP-a koje se igra četvrtak. Kako je Tomas analizirao utakmicu protiv Kanade, ali i druge teme pogledajte u današnjem Mundocastu:

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. svibanj 2024 13:16