Dominik Livaković

 TOM DUBRAVEC Cropix
VRATAR ZA SVJETSKI VRH

‘Livaković je baš po svemu bio najbolji na SP-u! Jedan je detalj presudio da ne dobije tu nagradu...‘

‘Courtois prima golove u prvi kut, Neuer ima greške, ali kad Dominik pogriješi - odjednom problem.‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 21. prosinac 2022. 23:05

Sandro Žufić trener je vratara Dinama, pa naravno i jednog od velikih junaka Vatrenih na Svjetskom prvenstvu Dominika Livakovića. Popularni Žufa je iz Rovinja, tamo je počeo vratarsku karijeru, branio je u Hrvatskom, dragovoljcu, Interu iz Zaprešića i još nekim klubovima u drugoj i trećoj ligi... Rano se oprostio od nogometa, završio je Kineziološki fakultet, nogometnu Akademiju, ima sve potrebne licence i svakako spada u samu kremu vratarskih trenera u Hrvata. U plavi dom stigao je 2015. godine u školi nogometa, radio je s juniorima i s B momčadi, a u prvu momčad je stigao kod trenera Igora Jovićevića. S Livakovićem se susreo nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji, kad je s reprezentativnom “jedinicom” odradio neke treninge.

Pitamo trenera Dinama i Livakovića kako je doživio svog štićenika u Kataru?

- Iznimno sam ponosan. Kao i svi mi u Dinamu. Teško je uopće riječima opisati što je Dominik donio Dinamu, te hrvatskoj reprezentaciji na Svjetskom prvenstvu. Međutim, mi u klubu smo to i očekivali, jer je on vratar za velike stvari. Presretan sam što je na najvećoj sceni to i dokazao - kazao nam je u uvodu Žufić.

Više nego sa sinom

Zanimalo nas je kakav je Livi na treninzima, upija li njegove savjete?

- Livi ne bi uhvatio najveća vratarska dostignuća da nije sjajan vratar, ali i sjajan dečko. Naravno da postoji komunikacija njega i mene, te svim ostalih Dinamovih vratara koje treniram. Kao i unutar stožera. Kao trener vratara logično jest da s njim provodim najviše vremena. Ali nisu to samo treninzi. Pričamo o svemu, ne samo o nogometu. Iskreno, provodim više vremena s njim nego sa svojim sinom. Odnos s Livakovićem ne bih nazvao samo odnosom trenera i vratara, nego prijatelja i prijatelja. Ne može se funkcionirati ako ne postoji uzajamno povjerenja.

image

Sandro Žufić i Dominik Livaković

DAMIR KRAJAC/CROPIX

Priča nam da svaki trener želi neku svoju ideju sprovesti u djelo.

- Neki treneri žele da se igra od vratara, netko to ne želi... Mi smo se složili svi u stožeru, dok je bio trener Zoran Mamić, te sad kad je trener Ante Čačić, da se integrira u momčad i da igra počinje od njega. Tako je i u reprezentaciji. Livi posjeduje brze reakcije, vrhunske reaktivne sposobnosti, dokazao je da se na njega ozbiljno računati u otvaranju igre. Pokazalo se to unazad dvije-tri godine, lani u Europskoj ligi, a pogotovo ove sezone u Ligi prvaka, kao i na Svjetskom prvenstvu.

Pitamo Žufića ima li Livi još prostora za nadogradnju, ponekad je bilo i nekih kritika na njegove obrane?

- Svaki vratar se uvijek može nadograditi. Kad smo kod tih nekih kritika, mi smo zaista specifičan narod, uvijek volimo tražiti dlaku u jajetu. Svaki vratar ponekad ima lošijih dana, vidimo da je sjajni Courtois dobio neke golove u prvi kut, Neuer je imao grešaka, Navas, Szczesny također... I nisam vidio da se troše slova i kritike na njihov račun. Kad se Dominiku dogodi neka slabija reakcija, odmah je veliki problem. Naravno, svaki vratar se kroz karijeru mora usavršavati, isto kao i mi treneri. Svi učimo dok smo živi. Livi neke stvari mora poboljšati i hoće, ali i sada je svjetski vrh.

Po svemu najbolji

Je li Dominik bio najbolji vratar Svjetskog prvenstva ili je titula zasluženo otišla u ruke Argentinca Martineza?

- Po svim statističkim parametrima Livi je bio najbolji, baš u svemu. Po točnim dodavanjima, po točnim dugim loptama, u postotku obrana... Imao je tri puta više obrana nego Martinez i Livi je trebao biti najbolji vratar Mundijala, trebao je dobiti Zlatnu rukavicu! U redu, Martinez je branio u finalu, Livi nije, ona zadnja obrana Argentinca kod mrtve šanse za Francuze je sigurno bila prevaga. Ona je donijela Argentini produžetke, jedanaesterce, te na koncu naslov prvaka. Samo zbog toga je Martinez proglašen najboljim, ali Livi je zaslužio titulu najboljeg vratara na Svjetskom prvenstvu.

Vidimo da se svaki dan piše da bi Livi mogao autorizirati veliki inozemni transfer. Spominju se Manchester United, Juventus i mnogi drugi klubovi.

- Livaković je vratar za najveće svjetske klubove. Siguran sam da bi u nekoj od liga Petice još više napredovao - zaključio je Žufić.

Vježbe za branjenje jedanaesteraca ne postoje

Dominik je oduševio obranama jedanaesteraca. Tri ih je “skinuo” protiv Japana, jedan protiv Brazila. Vježba li Žufić s njim obrane jedanaesteraca ili je to u Livakovićem DNK-a?

- Vježbe za branjenje jedanaesteraca ne postoje. Livi je brz i reaktivan, iznimno talentiran i eksplozivan, a uz to je i strpljiv. Uz sve to kad dobije potrebne informacije o izvođačima jedanaesteraca, onda nema problema. U Dinamu informacije daju naši analitičari s kojima radim, tako je i u reprezentaciji. Siguran sam da je Dominik dobio puno informacija od Ladića, Mrmića i Pletikose koji su bili vrhunski vratari, legende. Ali isto tako Livi ima sjajan instinkt, zaista posjeduje taj DNK - kaže Žufić.

Linker
11. travanj 2024 02:10