Dominik Livaković i Zlatko Dalić

 FRANCK FIFE Afp
TKO JE 1. GOLMAN VATRENIH?

‘Livaković nije imao nijedan kiks, Ivušić ga nema na temelju čega maknuti!; Broj jedan može biti - Kalinić!‘

Nekadašnji golmani i kasnije treneri Jozić, Gabrić i Iveša komentiraju vratarsko pitanje u reprezentaciji
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 18. lipanj 2022. 08:16

Nakon što u završnici kvalifikacija nije imao povjerenja u formu i izvedbe Dominika Livakovića, izbornik Zlatko Dalić sada kaže - on je broj 1. Iako je i Ivica Ivušić bio odličan. Je li jačanje povjerenja prema Dinamovom čuvaru mreže ispravan stav i je li nužno da reprezentacija prije SP-a ima nedvojbeno definirano tko će braniti? Nekadašnji golmani i kasnije treneri Mario Jozić, Tonči Gabrić i Vanja Iveša komentiraju:

- Nakon lipanjskih utakmica igrački je jako teško reći tko je prvi golman reprezentacije. Po dosadašnjem statusu to je Livaković, međutim Ivušić je pokazao veliku dozu sigurnosti i bitno pridonio pobjedi nad Francuskom. On je jako dobar. No, kad se sve zbroji - Livaković nije imao nijedan kiks i Ivušić ga nema na temelju čega maknuti s gola. Ipak, mislim da će se tek do kraja Lige nacija profilirati konačno rješenje. Dvojbe su slatke, ali i teške - rekao nam je Jozić i istaknuo kako je po njemu vrlo bitno da se uoči Mundijala zna tko je broj 1.

- Apsolutno. Kad radite ekipu krećete od vratara. Iako to mnogi zaborave.

image

Dominik Livaković protiv Danske

LISELOTTE SABROE Afp

Izbornik je sada čvrsto stao iza Livakovića.

- Uvijek je dobro kad imaš od trenera vjetar u leđa. Iako Livaković nije dijete, vjera koju mu daju izbornik i stožer odlična je stvar. To može biti samo dobro za njega. Takav pristup je legitiman i čist.

Kakve Hrvatska ima golmane?

- Mi smo naše vratare često podcjenjivali, a jako su dobri. O Livakoviću bi se glasnije pričalo u Europi kad bi otišao van. Takva smo narod da nam nedostaje potvrda iz inozemstvu kako bi nekoga priznali, no ja već sada znam, premda su u HNL-u, da su al pari najboljim svjetskim vratarima.

Golmani se teže prodaju.

- To je točno. Osim toga klub se teže odlučuje prodati iskusnog golmana, eto Livaković je dugo bio prijeko potreban Dinamu. No, koliko sam načuo Livaković nešto ima i uskoro će možda napraviti transfer - ustvrdio je Jozić i zaključio:

- Nije dobro mijenjati golmane tijekom turnira. S jednim krećemo i ako nema ozljeda i kartona s jednim završavamo - stav je Jozićev koji je trener golmana u školi Lokomotive.

image

Ivica Ivušić briljirao je protiv Francuske

ANTE CIZMIC Cropix

Tonči Gabrić je za Hrvatsku branio devet puta, a potom je odgojio mnoge čuvare mreže.

- Livaković je prvi vratar, iako me Ivušić oduševio, jedan je od najzaslužnijh za neke bitne pobjede. Meni je žao što u reprezentaciji nije i Lovre Kalinić koji je imao odličnu sezonu. On može konkurirati za prvog golmana. Ivo Grbić je sada u drugom planu, a bio je prvi izbor za splitsku utakmicu s Rusijom. Danas je Livaković taj koji ima prednost, ali nikad se ne zna što će biti, daleko je još SP. Vidite što se dogodilo s Kalinićem, kako je izgubio jedinicu! Potom s Grbićem... Pitanje je hoće li Livaković ostati ili otići iz Dinama...

Dalić je ipak promijenio narativ prema Livakoviću jer dok je lani tražio drugo rješenje, sada ističe da ga želi standardizirati na golu.

- Kad je netko prvi vratar mora biti u lošoj formi ili u klubu ostati bez mjesta na golu da bi izgubio status. To je moj načelni stav. No, vidite da su pogodili kad su u studenom dali šansi Ivi Grbiću koji je tada branio u Ligi prvaka i bio u dobroj seriji u Lilleu. Sada Livaković zaslužuje da bude u prednosti pred ostalima.

Kažete da i Lovru Kalinića vidite u konkurenciji?

- Naravno, on obavezno mora ići na Svjetsko prvenstvo.

Kad se dođe na Mundijal treba li biti nedvojbeno tko je jedinica?

- Naravno da je važno da se zna tko je prvi izbori. Vratari to sami osjete. Imamo još dvije utakmice prije popisa, a dugo je i klupsko natjecanje. Tko zna kako će tko braniti. Vidite kako su se profilirali novi stoperi. Došli su i opravdali povjerenje. Nogomet je čudan i realan. Sve se okrene u mjesec dana. O ozljedama da i ne govorim.

Gdje su hrvatski golmani u odnosu na kolega iz najboljih reprezentacija?

- Odlični su. To što su u HNL-u ništa ne znači. Livaković je dugo u Dinamu iako je imao ponuda, znam da je imao i Ivušić jer sam ga osobno predlagao jednom klubu, Grbić je branio u Lilleu...

image

Lovre Kalinić

TOM DUBRAVEC Cropix

Vanja Iveša je branio do lani, do 44. godine, da bi se i on bacio u trenerske vode...

- Jako je teško pitanje koji je golman bolji, Livaković ili Ivušić. Obojica su odlični. Vidim da se neko vrijeme prakticiralo da brani onaj koji je u datom trenutku u formi. Dobro je to bilo odabirano pa nema brige.... - ocjena je Ivešina, no izbornik je precizno kazao da je Livaković "jedinica". Na Stade de France s Tricolorima nije branio samo zbog ozljede.

- S Ivušićem sam igrao, Livakovića znam s terena, najvažnije je da jedan drugoga nadopunjuju. Vidi se u njima žar kad nose dres reprezentacije. Bitno je da su stalno fokusirani i da kvalitetno reagiraju kad im se otvori prilika. Uživamo gledati obojicu.

I on drži da stožer do Katara mora imati definirano tko je u početnoj postavi.

- Vjerujem da u stožeru to već znaju i da je zato takva Dalićeva izjava. No, svjesni smo da se stvari mogu brzo mijenjati...

Linker
22. travanj 2024 18:33