ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp
NOVI MUNDOCAST

Lončarević: ‘Da, ovo je sjajan rezultat! Ali, treba dozirati Modrića, pa umrijet će na terenu...‘

U novom Mundocastu odmah nakon utakmice između Hrvatske i Japana gostovao je Ilija Lončarević.
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 05. prosinac 2022. 19:10

NOVI MUNDOCAST POGLEDAJTE U NASTAVKU:


U studiju Hanza Medije ugostili smo Iliju Lončarevića nakon pobjede Hrvatske protiv Japana u osmini finala Svjetskog prvenstva. Vatreni su nakon 1:1 u 120 minuta igre slavili nakon raspucavanja kaznenih udaraca.

- Teško je sad se i veseliti previše, utakmica sama za sebe nije baš bila niti gledljiva niti zanimljiva. Nije to baš za neko veliko slavlje. Ali, napravili smo još jedan korak, nakon prolaska grupe, prošli smo i osminu finala, treba čestitati na rezultatu. Rezultat je daleko najvažniji. Reći ćemo - došli smo do četvrtfinala. Ovo je veliki rezultat - kaže Ilija Lončarević pa dodaje.

- Nije čudo što Livaković tako brani penale. Mentalni sklopovi Japanaca nisu ni približno njegovima. Dokazano zna braniti penale, ima mirnoću, procjenu i dobro čitanje - nastavlja naš gost.

U studiju je bio i glavni urednik Sportskih novosti, Robert Šola koji je podsjetio na sve ono što je Livaković napravio u karijeri, a da je blisko fantastičnim obranama protiv Japana. Hrvatska je, kaže on, dvaput uzastopno ušla u četvrtfinale SP-a, što je malo kome uopće uspjelo do sada. Također, po njemu, nema rasprava, ovo je najveća generacija koju smo ikada imali.

- Nisam baš sklon veličati jednu generaciju na račun drugih, za mene je veći rezultat da ova generacija ide ponavljati uspjeh nakon 4 godine. Ponovili smo Rusiju, ulazak u četvrtfinale je već tu negdje. Finale? Ne moramo proći do njega, naravno da neće biti okarakterizirani kao neuspjela generacija. Izbornik je na kraju sam sebi dokazao nešto što nije htio prihvatiti. Imamo na klupi igrače koji mogu podnijeti teret Luke, Kovačića, Perišića... To je, nadam se, dobitak i za njega i za Hrvatsku. Želio bih da nastavi tim putem. Mora vjerovati svim igračima koje ima.

Druga stvar, volio bih doživjeti jedno malo iznenađenje. Zna se da umjesto jednog ulazi drugi, malo to negira onu njegovu postavku da smo išli na SP s najkompletnijom momčadi do sada. Ne igraju sva 23 igrača, a trebalo bit tako biti bez ikakvog problema.

image

TOM DUBRAVEC Cropix

O igri...

- Od početka se vidjelo na Luki, recimo, da se sporadično diže pa pada. Na Perišiću pogotovo. Ne mogu igrači to samo tako sve skupa istrpiti. Juranović je jedini koji je to sve bez problema obavio. On bi valjda mogao još malo igrati. Dalić bi trebao dati priliku igračima, čisto da se ne uđe u nered u sredini terena. Majer? On je vezni igrač, ali po onome kako se kretao, nisam baš siguran što je igrao. Vlašić nije tipičan vezni igrač, a bio je u sredini.... Bilo je tu malo nereda, ali energijom su igrači doprinijeli da smo mogli zabiti gol i prije jedanaesteraca - kaže Lončarević.

- Luku je pametnije bilo ostaviti na klupi pa ga staviti zadnjih pola sata. Imaš onda gazdu, nekoga tko može organizirati igru na kraju. A ne da ga vadiš pred produžetke. Smatram da se toga ne treba bojati. Luku se mora dozirati, ne možeš dozvoliti da ti umre na terenu. Otići će mu mišić, ozlijedit će se... - kaže Lončarević pa nastavlja:

- Najbolji igrači, ako je ikako moguće, trebaju biti zdravi na ovakvim turnirima. Utakmica? Nisam siguran da su Japanci puno agilniji od naših. Iznenađen sam, recimo, da su i naši stoperi umorni. Gol smo dobili na način da naši stoperi nisu došli do lopte. To me u prvom poluvremenu zabrinjavalo. Kasnije smo se sredili, a Japanci nam više nisu mogli ništa.

Naši napadači?

- Naši centarfori.... Za Kramarića smo već odlučili da mu je bolja krilna pozicija. Ako je samo na krilu, onda bolje da niti ne igra. Ono što je igrao protiv Kanade i Belgije, to je to, on tako mora djelovati, po cijeloj širini terena. Problem je da je Livaja fizički nespreman za ove stvari. Možda ja griješim dušu, ali ne vidim ga ovdje onakvim kako igra za Hajduk. Možda Dalić traži od njega da bude u centrali, ali ovo su predobri stoperi za to, nema on niti milimetar prostora... To je kod Petkovića također naglašeno. On se poslije primanja usporava. To u HNL-u može proći, ali ovdje u većini slučajeva to ne prolazi. Polufaulovi se ne sviraju, dosta se lopti na tome izgubi - kaže Lončarević.

Možemo li se opet regenerirati?

- Siguran sam da igrači ne mogu ići stalno u umor. Jednog trenutka organizam će stati. Ne kod svih, naravno, i to sada treba osjetiti tko je sposoban za četvrtfinale. Treba napraviti ozbiljan plan utakmice jer... Neću reći da ovo danas nije bilo ozbiljno, ali nismo imali tečnost kada smo mogli imati. Japanci nisu bili toliko "živi" da bi mogli protiv nas. Trebala je tu biti brža lopta, okretati je trebalo, Majer je carinio, Brozović išao uvijek na istu stranu... Treba te neke taktičke stvari podesiti, da ti se taj umor ne osvećuje na greškama. Gvardiol je danas pogriješio dva-tri puta, a to nije jer je zaboravio igrati, već samo zbog umora. Treba pažljivije, treba 90 minuta isplanirati, moramo imati balans momčadi, da se ne raspadnemo... - zaključio je Lončarević.

Linker
24. travanj 2024 17:37