Mislav Oršić

 TOM DUBRAVEC Cropix
ISKUSNI STRUČNJACI

Lončarević: U ovoj momčadi ima mjesta za Oršića!; Katalinić: Iznenadilo me s koliko veznih igramo...

Trenerski dojaeni Ilija Lončarević i Ivan Katalinić za SN su analizirali ogled Hrvatske u Rijadu
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 17. studeni 2022. 05:57

Rezultatski uspješno naša je reprezentacija apsolvirala posljednju provjeru uoči startnog dvoboja na SP protiv Maroka. I ta 1:0 pobjeda protiv Saudijske Arabije peta je uzastopna pobjeda Hrvatske, samopouzdanje je ostalo neokrhnuto, a iznimno je važno da se nitko nije ozlijedio uoči početka SP. O dojmovima se, dakako, kao i uvijek, može razgovarati, bilo je tu i pluseva i minusa, no nikad "generalke" prije velikih natjecanja nisu zrcalo prave vrijednosti. Barem kad je riječ o našoj nacionalnoj vrsti...

- Oni koji dobro poznaju nogomet nisu ni očekivali drukčiju utakmicu od ove koju smo vidjeli. Iluzorno je, naime, bilo vjerovati da ćemo, unatoč objektivnoj razlici u kvaliteti, vidjeti razigranu i efikasnu Hrvatsku. I zato nema mjesta nezadovoljstvu, iako je bilo negativnosti koje se obično događaju kad momčad nije kompletna, niti "napunjena" potrebnim nabojem i koncentracijom - kaže iskusni stručnjak Ilija Lončarević i dodaje:

- Bilo je nelogičnosti i pogrešaka u dodavanjima i pokušajima građenja akcija, ali sve se to moglo očekivati u ovom trenutku. No, utakmica je ispunila svoju svrhu i vjerojatno je izbornik Zlatko Dalić dobio i neke nove spoznaje. A neki trenuci u igri samo su me uvjerili kako smo najjači kad smo u visokom pritisku na suparničkom dijelu travnjaka, tada brzo osvajamo loptu i postajemo vrlo opasni.

image

Ilija Lončarević

HANZA MEDIA TV

A gdje su minusi? Malo je previše "curilo" u obrani...

- Točno je. Ali, nije to od jučer, to je oduvijek tako. I nema uopće veze u kojem smo sastavu igrali. Naš je ključni defenzivni problem što obično samo jedan vezni igrač ostaje na vjetrometini kao korektor veznog reda, bez pomoći ostalih veznjaka. I to je razlog zašto "curi" u obrani, pa čak i protiv Saudijske Arabije. Brozović je ostajao usamljen, iako moram reći da sam vrlo zadovoljan Majerovim angažmanom, bio je stvarno na visokoj razini. Ulazio je, istina, u neke pogreške, kao i svi naši vezni igrači, a razlog tim pogreškama bio je u inertnosti i neagilnosti suigrača, koji se nisu nudili u praznom prostoru.

Kako vam se svidjela ideja s dvojicom ofenzivnih veznih igrača, Pašalićem i Vlašićem, na napadačkim bokovima?

- Nisam baš siguran u uspješnost te ideje... No, na ovakvim se utakmica isprobavaju takve stvari i Dalić zacijelo neće na SP koristiti tu inačicu ne bude li bio primoran.

Tko bi bio najbolje rješenje za desni bok?

- Vjerujem da u ovoj momčadi ima mjesta za Mislava Oršića! I protiv Saudijaca su Oršić i Perišić mijenjali strane i to je dobro izgledalo. Naš je problem što nemamo dubinu kad u igri nije barem jedan od njih dvojice jer naši defenzivni bočni igrači nisu tako brzi i potentni u završnici, lopta na vrijeme dolazi na napadački bok, ali spor je dolazak na tu loptu. I ako nemamo u napadu igrača koji traže dubinu, poput Oršića i Perišića, onda smo u problemu jer nas suparnik pritišće i ne možemo probiti te okove pritiska.

Jeste li zadovoljni povratkom Brozovića nakon ozljede?

- Naravno. Možda je mogao i manje igrati, ali vjerojatno je želio biti više od sat vremena na travnjaku, pa se tako i dogovorio s izbornikom. Dugo nije igrao i sigurno će već protiv Maroka biti na "100 posto". Ne treba to ni očekivati, imao je predugačku stanku. Nakon što odigra tri utakmice u skupini, u najboljem bi izdanju, nadajmo se, trebao biti u drugom dijelu natjecanja.

Ostaje i dalje otvoreno pitanje prvog napadača. Kome biste dali "devetku? Tu su Petković, Livaja i Budimir, a Kramarić je opet zabio i pokazao je koliko je opasan u kaznenom prostoru, iako nije klasična "devetka", nego "druga špica"...

- E da, to su dvoumice koje ne muče samo izbornika Dalića, nego sve nas koji pratimo nogomet. I teško je sad reći tko bi bio najbolje rješenje. Kramarić definitivno nije "devetka" i njegove igre na toj poziciji nikoga ne zadovoljavaju, pa ni njega samoga. Ali, zabija golove i osobno bih ga uvijek volio imati u sastavu jer je u stanju napraviti "pakao" u šesnaestercu. Iskusan je, naš je najiskusniji napadač i rasni strijelac. Vidjet ćemo kako će to Dalić riješiti, tu su još Petković, Livaja i Budimir, svaki od njih ima svoje adute - rekao je Lončarević.

Katalinić: Velika je stvar što se mogu promijeniti petorica...

A još jedan iskusni trener, Ivan Katalinić, ističe sljedeće:

- Očekivao sam da će barem 45 minuta igrati naša najjača postava, koja će nastupiti protiv Maroka. No, tko zna, možda je naš izbornik odlučio nešto sakriti, iako ne znam što bi mogao sakriti, Marokanci sigurno znaju sve o nama i pratili su nas od trenutka kad se doznalo da smo u istoj skupini - kaže Katalinić i dodaje:

image

Ivan Katalinić

VOJKO BASIC/CROPIX Cropix

- Malo me iznenadio početni sastav s petoricom veznih igrača. Naime, iako su na napadačkim bokovima bili Pašalić i Vlašić, oni su ipak vezni igrači. Imali smo posjed lopte, ali to je bilo jalovo jer nismo imali dubinu. U nastavku je sve to izgledalo bolje nakon što su napravljene neke promjene i na kraju je ipak odlučila naša kvaliteta.

Brine li vas propusnost obrane?

- Treba znati da su Saudijci dugo zajedno i vidi se da imaju šablonizirane akcije, pa su nam stvorili probleme. Ne moramo biti zabrinuti, ali treba iskoristiti svaki trening za uigravanje i ispravljanje pogrešaka do važnog dvoboja s Marokom. Ovo je bila test-utakmica, privikavanje na nove uvjete, momčad je bila "šarena", pa je sve to utjecalo i na konačni dojam. Iako se na Brozoviću vidi da dugo nije igrao, nadam se da će biti pravi kad će to biti najpotrebnije. A dobra je stvar što imamo dosta kvalitetnih veznih igrača u svlačionici, pa izbornik ima i alternativna rješenja.

Otvorene su pozicije na desnom napadačkom boku i u vrhu napada. Kome biste vi dali priliku?

- Sve to ovisi protiv koga se igra i kojim načinom igra taj suparnik. Imamo mogućnost izbora, a to je najvažnije. Protiv Saudijaca je, u prvom poluvremenu, s Pašalićem i Vlašićem na bokovima, bilo teško imati dubinu i okomicu, oni jednostavno nisu takvi tipovi igrača. A sve se promijenilo kad su ušli Perišić i Oršić, odmah se otvorila mogućnost davanja lopte u dubinu. Slično je i s prvim napadačem, imamo trojicu centarfora (Petković, Livaja, Budimir), kao i "lažnu devetku", ubojitog Kramarića. I sve treba dobro sagledati, tko je u pravoj formi, kako igra suparnik, kakve zahtjeve ima izbornik Dalić, pa kojem našem napadaču najbolje odgovara suparnička igra - rekao je Katalinić i istaknuo:

- Velika je stvar što se mogu promijeniti petorica igrača na utakmici! I to je prava blagodat za trenere koji imaju široki roster i kvalitetnu klupu, uvijek može u igru ući netko novi i unijeti novu energiju i kvalitetu više. Zamjene su definitivno postale važan taktički čimbenik i siguran sam da će ovo SP osvojiti momčad koja će imati najbolje izmjene, koja će ulascima novih igrača s klupe podizati razinu svoje igre - smatra Katalinić.

Linker
08. svibanj 2024 20:49