Emiliano Martinez

 MANAN VATSYAYANA Afp
BIVŠI SUIGRAČI

Lovre Kalinić: Bio sam u istom klubu kao i golman Argentine. On je zvijer! Ali, ima i slabu stranu...

‘Vrijedan je, ratnik, kao Perišić. U devet od 10 stvari je vrhunski. Najbolji golman Premiershipa!‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 12. prosinac 2022. 20:49

Kada se Lovre Kalinić vratio u Hajduk na posudbu u siječnju 2021. godine, u jednom od prvih razgovora odgovarao je i na upit “tko je po vama najbolji vratar u Premiershipu”. Između Kepe, Mendyja, Allisona, Edersona i ostalih velikana odlučio se Kalinić za svog bivšeg suigrača.

- Emiliano Martinez je za mene najbolji vratar Premier lige!

Vrhunski u svemu

Sjetili smo se Kalinićevih riječi nakon četvrtfinala jer Martinez je najzaslužniji zašto će Argentina doći na noge Hrvatima.

- Istina, sjajno je branio kaznene udarce - kazao je Kalinić uz nekoliko rečenica o prvom susretu s Martinezom. - Došao je s ugovorom, otkupili su ga od Arsenala jer na Emiratesu nije dobio priliku. Martinez je vrijedan i kvalitetan čuvar mreže. Od deset vratarskih segmenata u devet je po mom sudu vrhunski.

Kako se dogodilo da nije u sedam godina, koliko je bio član Arsenala, dobio šansu među Topnicima?

- Išao je po posudbama od engleskih drugoligaša preko Getafea, Wolverhamptona do Readinga. U Arsenalu su uvijek dovodili nekog novog, a njemu očito nisu vjerovali. Pričao mi je kako je bio tih i povučen. Još je dodao “prvi put kada sam se pobunio, napustio sam Arsenal”.

Zvijer na treninzima

Šest mjeseci dijelili su svlačionicu Kalinić i Martinez, upoznao je kapetan Bijelih sve prednosti i mane argentinskog čuvara mreže.

- Zvijer je na treninzima. Odlično je radio. Već sam imao dovoljno iskustva da to mogu procijeniti. Jedanaesterci? Rijetko su se vježbali na treninzima, međutim, znam iz kakvog sustava dolazi Martinez. Svi smo u Villi dosta gledali kako suparnici izvode kaznene udarce, sigurno je da će znati sve o našim izvođačima. Iz takvog klupskog sustava dolazi.

Otkrio nam je Kalinić još jedan detalj...

- Stalno nešto priča prije izvođenja kaznenih udaraca. Pomalo provocira. Inače su mu centaršutevi slabija strana. Zna krenuti, pa stati. Odlično igra nogom, još bolji je u obranama “jedan na jedan”.

Za Kalinića nema dvojbe, Martinez je uz Dominika Livakovića najbolji vratar u Kataru.

- Livaković je dosad najviše pokazao, Martinez iza njega. Međutim, nećemo gatati tko će na kraju biti najbolji. Pustit ćemo da završi turnir.

Gladan uspjeha

Logično je i pitanje kako nitko od najvećih klubova nije prepoznao klasu 30-godišnjeg Argentinca.

- Htio ga je Manchester United, ali u Villi su mu dali dobar ugovor i žele ga u klubu. Možda jednom, ako se zasiti sredine tablice, mogao bi potražiti jači klub. Ratnik je, pobjednik. Nadasve ambiciozan. Usporedio bih ga s našim Perišićem, koji je uvijek željan trofeja. Svaku pobjedu Martinez kroz suze doživljava jer unutra je glavom 100% i gladan je uspjeha.

Za kraj i pitanje o zdravlju kapetana Bijelih. Nedavno je imao operativni zahvat na koljenu i čeka ga višemjesečni oporavak.

- Zadovoljan sam, baš sve ide po udžbeniku. Taman kako sam i očekivao. S Vatrenima mi sve lakše pada. I tako do finala - veselim glasom optimistično je poručio Kalinić.

image

Lovre Kalinić

VOJKO BASIC Cropix


POGLEDAJTE NOVI MUNDOCAST

"Baš mi je jako žao što Oršić ima malu minutažu, ja bih s njim probao!" Tim je riječima nogometni trener Domagoj Abramović objasnio zbog čega bi krilnog napadača Dinama stavio u prvu postavu na utakmici protiv Argentine. Odgovore na sva ostala pitanja vezana uz polufinale SP-a pogledajte u našem novom Mundocastu:

Linker
26. travanj 2024 21:02