Dejan Lovren i Joško Gvardiol

 RONALD GORSIC Cropix
VEDRAN RUNJE ZA SN

‘Lovren i Gvardiol mogu protiv njega! Pa on danas nije ni sjena igrača kakav je bio prije dvije godine‘

Nekoć odličan golman branio je hrvatska vrata kad mu je protivnik bio gorostasni belgijski napadač
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 01. prosinac 2022. 08:41

Vedran Runje iz Portugala prati Hrvatsku. Bivši vratar Hajduka, Standarda, Marseillea, Bešiktaša, Lensa, te čuvar mreže hrvatske nogometne reprezentacije, danas je trener vratara u Portu. Pod njegovim nadzorom raste vratar portugalske reprezentacije, 23-godišnji Diogo Costa. Ali, Runju smo nazvali radi onoga koji zabija golove, a ne radi vratara. Romelu Lukaku je tema, centarfor Belgije s kojim se Runje na terenu susreo još prije 12 godina. Debitirao je Lukaku za reprezentaciju Belgije upravo protiv Hrvatske u Bruxellesu u ožujku 2010. u porazu 0:1. Runje na vratima, a strijelac Niko Kranjčar na asistenciju Modrića za radost izbornika Bilića...

- Sjećam se te prijateljske utakmice... Uvijek je Belgiju bilo teško dobiti, a kamo li na njihovom terenu. Igrao sam protiv Lukakua kada je počinjao, bilo je teško povjerovati da je tako mlad. Izgledao je moćno s takvom fizikom, s takvim tjelesnim mogućnostima. Na tom temelju je i napravio karijeru.

image

Romelu Lukaku

JACK GUEZ Afp

Počeo je u Anderlechtu, već godinu danas poslije tog debija za Crvene vragove preselio je u Chelsea, kasnije igrao za Everton, Man. United i Inter. Kako su ga u Belgiji doživljavali na početku karijere?

- Doživljavali su ga kao velikog kapaciteta, ogromnog talenta. S obzirom na njegovu visinu i snagu imao je jako dobru tehniku. Nitko nije mogao reći da mu je lopta "strano tijelo". Imao je sve, ali prvo što je upadalo u oko su snaga i ukupna tjelesna moć. Od prvog dana su ga gledali kao igrača za najveće klubove, zato ne čudi njegova velika karijera. Nije iznenađujuće da je napravio to što je napravio.

Jesu li ga ozljede ipak usporile u karijeri? Jaka muskulatura ponekad zna biti i teret.

- Kada koristiš sirovu snagu kao svoju "forcu", onda to i crpiš. Kako mu je bila jača snaga, bio mu je problem održavati se u punom pogonu.

Možda zbog toga danas u 29. godini više nije u nekadašnjem velikom izdanju. Kako ste vidjeli njegov nastup protiv Maroka?

- Ne znam hoće li igrati protiv Hrvatske, nekako ne vjerujem da će krenuti od prve minute. Istina je da se nema što čuvati, sada je situacija "stani-pani", ali zadnjih deset minuta protiv Maroka nije izgledao mobilan. Nije to bio onaj Lukaku koji traži loptu u prostor. Bio je na terenu, ali neprimjetan. Ni sjena Lukakua od dvije godine kada je s Interom bio prvak. Impresivno je izgledao tada, ali danas nije taj...

Nekoć odličan golman, svojedobno i vatreni reprezentativac, branio je hrvatska vrata kad mu je protivnik bio gorostasni belgijski napadač

- Za svaki centimetar se s njim treba boriti. Belgija ima tehnički dobre igrače koje, istina, malo pritišću godine. Kada ti zadrže loptu, pa napune šesnaesterac, onda znaš da si u problemu. Jer, tu je Lukaku. Nije lisica u šesnaestercu, više je to jedan krupni napadač, koji te zabrinjava pojavom. Ne lukavštinom, koliko svojom snagom. Imaš "target mana" u 16 metara i sve lopte idu na njega. Pokupi ti koncentraciju, onda u tom dijelu igra i psihička uloga jer znaš da će neminovno lopta doći do njega. Znaš što te čeka, a ne možeš to riješiti. Neugodno je igrati protiv njega.

Gvardiol i Lovren su djelovali dosta dobro, ostavili su dojam da mogu riješiti i Lukakua. Runje dobro poznaje Lovrena, ulazio je u reprezentaciju kada je Sinjanin bio na završetku karijere u Vatrenima.

- Lovren je kao staro vino, što stariji to bolji. Aktualni stoperski par ne bih mijenjao, premda mi se Šutalo jako dopada. Gvardiol me impresionira, čak i s ozljedom nosa igra sjajno. Neću ga dalje hvaliti da ga ne ureknem. Ali, ne mogu reći da me na nekoga podsjeća jer mi nismo imali takvoga u mojoj generaciji. Zadnje EP je igrao na beku i nije bio loš. Gvardiol je trenutno najpotentniji stoper u Europi.

Kada sve zbrojimo i oduzmemo, Hrvatska ima sve elemente da bi poslala kući Belgijance? Mi smo favoriti jer igra nam i "nula", njihov je pritisak puno veći.

- Favoriti smo s obzirom na njihova dva izdanja i s obzirom na činjenicu da je njihov pritisak puno veći. Međutim, u Belgiji je puno igrača visoke klase. Uvijek me strah Courtoisa, koji može napraviti čuda kada ima dan. Sam je donio Realu trofej Lige prvaka, odlično je branio na otvaranju protiv Kanade. Protiv Maroka nije bio na razini, ali Courtois je velika snaga Belgije. Međutim, nije mu lako. Ni njemu, ni De Bruyneu, koji je navikao igrati u ekipi koja dominira. Godinama u Cityju ima vodeću ulogu, momčad je uz njega, drže loptu u nogama. Ovdje je sasvim druga priča, puno se više troši, mora trčati, mora se vraćati, sve ono što je prije bio pošteđen u reprezentaciji. Zato je De Bruyne frustriran. Dalje, Belgija bez Hazarda nije prava jer Hazard je tu samo fizički, ali ne igra. Belgijanci ne mogu držati ritam cijelu utakmicu. Witsel je jako dobar igrač, ali pod pritiskom naše trojice impresivnih veznjaka on to ne može istrpjeti.

Optimist je Runje, a ključnu razliku je uočio u smjeni generacija. Zato se danas događa Katar, zato dolaze rezultati...

- Mi smo napravili tranziciju kadra reprezentacije u prvom ciklusu Lige nacija, tu smo kreirali iskorak u odnosu na Belgiju. Naši mladi koji dolaze ne mogu se usporediti s njihovima. Tielemans nije nivo Majera. Trossard se nameće, ali on ima već 28 godina. Bolji smo, vjerujem u naš prolaz unatoč snazi i iskustvu Lukakua i njegovih suigrača.

Roko brani za drugu momčad Porta

Uz Vedrana Runju, u Portu je i njegov sin Roko Runje, vratar koji je ponikao u podmlatku Hajduka.

- Roko trenira s nama, a brani za drugu momčad Porta. Branio je nedavno na Premier Cupu protiv Wolverhamptona 1:0 i Blackburna 1:1. Uskoro su ponovno utakmice tog natjecanja, a potom slijedi i nastavak druge lige. Bitno je da brani, ali bitan je i rad. Ima 21 godinu, karijera je ispred njega.

LUKAKU ZA BELGIJU

- 103 odigrane utakmice

- 6546 minuta na travnjaku

- 68 postignutih pogodaka

- 15 upisanih asistencija

- 3 dobivena žuta kartona

- 0 zarađenih crvenih kartona

Linker
28. rujan 2024 23:15