Dejan Lovren

 TOM DUBRAVEC Cropix
TEŠKA ODLUKA

Lovren na prekretnici: Zove ga jedan od najslavnijih trenera! Ali, želi biti korektan prema Rusima...

Još davnih dana naš je stoper rekao kako mu je velika želja raditi sa slavnim strategom...
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 30. lipanj 2022. 16:20

Prvo i najvažnije, iz dobro informiranih izvora saznali smo da hrvatski nogometni senator Dejan Lovren ima ponudu - Rome! Veliki Jose Mourinho želi ga vidjeti u svojoj momčadi, a kontakti su uspostavljeni. Još davnih dana, kada smo neobavezno razgovarali s hrvatskim stoperom, kazao nam je kako mu je uvijek želja bila raditi s velikim portugalskim trenerom.

Međutim, nije to jedina priča vezana uz Lovrena, za njegove usluge raspituju se i neki engleski premierligaši, a također i klubovi preko 'Velike Bare', oni iz MLS-a. Sada ćete se, naravno, zapitati otkud sada odjednom sve te informacije o hrvatskom reprezentativcu koji se prije nekoliko dana vratio u Rusiju, u svoj Zenit iz St. Peterburga, s kojim ga ugovor veže još godinu dana? Već je počeo i trenirati po povratku u Rusiju, a, između ostalog, ruskim novinarima je kazao:

- Nisam imao dvojbe hoću li se vratiti u Rusiju, iako Zenit ove sezone neće nastupiti u europskim natjecanjima. To što Zenit neće nastupiti u Europi ne utječe na moju motivaciju. Nama je to jako bolno i ne razumijem takvu odluku. Sport i politika trebaju biti neovisni, a sada su mnogi sportaši, ne samo nogometaši, kažnjeni. Sve u svemu, situacija je jako teška i za mene. Veliki je pritisak na mene i neki ljudi žele da odem. Ne sviđa mi se to, jer za sve ovo što se danas događa nisam ja kriv, a niti Zenit. Nemam ništa protiv Rusije, ovdje su me dobro primili, ovdje imam dobre prijatelje.

image
NurPhoto via AFP

Dejan Lovren vratio se nogometu nakon šest mjeseci izbivanja zbog ozljede. Još tamo početkom svibnja sa Zenitom je ponovno postao prvak Rusije. To mu je bio drugi naslov prvaka u dvije sezone koliko je u ruskom klubu. Hrvatski reprezentativac, koji je sa Zenitom osvojio i dva Ruska superkupa, prošle je sezone zbog ozljeda nastupio tek 19 puta u svim natjecanjima, 14 puta u prvenstvu, 4 puta u Ligi prvaka, te jednom u Ruskom superkupu.

Posljednju utakmicu za Zenit odigrao je još 12. prosinca prošle godine protiv moskovskog Dinama. Nakon te utakmice pojavio se problem s gležnjem, tako da, eto, nije zaigrao već pola godine. Iz tog razloga hrvatski izbornik Zlatko Dalić nije ga, logično, niti pozvao na prošlo okupljanje reprezentacije za četiri lipanjske utakmice Lige nacija. Pozvao ga je bio na prošlo okupljanje, bio je Lovren s reprezentacijom u Dohi, ali samo zbog "team buildinga".

U ovom trenutku Lovren je u dosta kompliciranoj situaciji. Bilo je dosta kritika na njegov račun zbog ostanka u Zenitu, ali stvari i nisu tako jednostavne. Uglavnom, u ovom trenutku hrvatski nogometaš nije niti na nebu niti na zemlji, nije mu lako odlučiti što raditi. Po povratku u Zenit još uvijek nije obavio neke konkretne razgovore s klupskim čelnicima. Lovren je primarno želio biti korektan prema Zenitu, svom poslodavcu.

Rusi su prema njemu bili korektni od prvog dana, dobio je i kapetansku vrpcu tog kluba, u St. Peterburgu je doživio samo sretne trenutke, ako izuzmemo ozljedu gležnja. Zato želi biti to kraja korektan prema Rusima, zato se nije htio 'pokupiti' iz Zenita iako je to mogao. FIFA je zbog ruske invazije na Ukrajinu, te eskalacije rata donijela izvanrednu odluku da strani igrači i treneri imaju mogućnost suspendirati svoje ugovore s klubovima s područja Rusije i Ukrajine do 30. lipnja ove godine. Taj rok je upravo istekao...

image

Jose Mourinho

GENT SHKULLAKU Afp

Također, FIFA i UEFA zajedničkom su odlukom koncem veljače ove godine izbacili Rusiju iz svih međunarodnih nogometnih natjecanja, kao i njihove klubove. U međuvremenu je Ruski nogometni savez pripremio žalbu protiv njihove odluke, a saslušanje će se provesti u srpnju. Sportski arbitražni sud (CAS) na prvom će ročištu 5. srpnja saslušati žalbu Ruskog nogometnog saveza kojom se njihove nacionalne, ali i klupske momčadi izbacuju iz međunarodnih natjecanja. Na drugom ročištu CAS-a 11. srpnja razmatrat će se žalba koju su sredinom svibnja podnijela četiri ruska kluba na čelu baš sa Zenitom.

Naravno, ako ostane u Zenitu, Lovren će se naći u još nezgodnijoj situaciji, jer ruski klubovi neće igrati europska natjecanja. Pitanje je također i kako će se stvari odvijati u ruskom prvenstvu, neki već sada kazuju da će se ruski nogomet raspasti ako odluka o europskoj suspenziji ostane na snazi. To bi bilo loše za hrvatskog stopera, jer, naravno, ima veliku želju igrati na Svjetskom prvenstvu u Kataru u studenome i prosincu ove godine.

Ne samo to, svi znamo kakav je Lovren igrač i koliko bi dobro došao izborniku Zlatku Daliću, bez obzira što je hrvatska reprezentacija u posljednjim utakmicama Lige nacija 'otkrila' nove mlade snage. No, Lovrenovo iskustvo i znanje su neprocjenjivi, uostalom, bio je jedan od naših glavnih igrača na prošlom Svjetskom prvenstvu u Rusiji kada smo postali doprvaci svijeta.

Uglavnom, Lovren za sada čeka da se oglasi netko iz kluba, da ga pozove na konkretan razgovor. Nakon njega ćemo saznati kako će razvijati karijera stopera koji će 5. lipnja napuniti 33 godine. Ugovor sa Zenitom veže ga do kraja lipnja 2023. godine, dakle, ulazi u posljednju godinu ugovora s ruskim klubom.

Željan je igre, dobro se osjeća. Iako je do kraja ostao korektan prema Zenitu, naravno da mora misliti i na sebe, ne smije se 'zakopati' u Rusiji ako stvari i dalje budu tako loše. Tako da je, po našim saznanjima, zaista moguće da tijekom ovog mercata promijeni klub. Hoće li ga već ovoga ljeta preuzeti Jose Mourinho?

Linker
18. srpanj 2022 01:38