Mihael Mikić i Takuma Asano u dresu Hirošime

 KAZUHIRO NOGI Afp
IKONA DINAMA ZA SN

‘Ma kakvo iznenađenje, Japanci imaju slabu točku i ne mogu protiv prirode! Hrvatska sigurno prolazi‘

Mihael Mikić i Nino Bule dobro poznaju reprezentaciju Japana, a za SN iznose svoje opservacije
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 03. prosinac 2022. 19:41

Dinamovo dijete, Mihael Mikić, vrhunac je svoje igračke karijere doživio u Japanu, u Sanfrecce Hiroshimi igrao je osam sezona, jednu je proveo u Shonan Bellmareu. Mikić je danas pomoćnik treneru Damiru Krznaru u Mariboru, a u Japanu je ostavio sjajan dojam i istinska je nogometna ikona.

Kad je odlazio iz Japana priredili su mu veličanstveni oproštaj i logično je da mu je mobitel bio užaren nakon što se doznalo da će se u osmini finala SP sučeliti Hrvatska i Japan. Japanski su ga novinari zvali i zvali...

- I svima sam govorio da – nemaju sreće! Jer, Hrvatska je ipak prejaka. Rekao sam im da sam sretan zbog njihova velikog uspjeha, ali sad je ipak bilo dosta iznenađenja. Pa neće valjda Japan protiv Hrvatske prvi put u povijesti dohvatiti četvrtfinale – rekao nam je Mikić i potom nastavio:

image

Damir Krznar i Mihael Mikić

DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

- Objektivno gledajući, plasman Japana u osminu finala veliko je iznenađenje, znamo li da su bili u skupini s Njemačkom i Španjolskom. No, posve su zasluženo među 16 najboljih, pobijedili su i Nijemce i Španjolce i sigurno nitko nije očekivao ovakav rasplet. Nogomet je opet potvrdio koliko je nepredvidiv, iako i Njemačka i Španjolska imaju objektivno bolje igrače od Japana, doživjeli su potop u utakmicama s azijskom selekcijom – kaže Mikić i nastavlja:

- Dobro poznajem tu momčad, a kompletni Stručni stožer reprezentacije s izbornikom Moriyasuom, bio je u mom bivšem klubu Hiroshimi i pet godina radio sam s njima. Nije tajna da su predani poslu, sistematični su i disciplinirani, nisu podložni nekim eksperimentima i dobro se zna tko je za što zadužen na travnjaku. Usporedimo li ih s Kanadom, veže ih svakako brzina i trkačka moć, međutim za razliku od Kanađana, Japanci su kudikamo organiziraniji, poslušniji i discipliniraniji. I svakako su taktički jači, uvijek imaju "plan B", što se, uostalom, ponajbolje vidjelo protiv Španjolske i Njemačke. Iako su gubili na obje utakmice i nisu izgledali dobro u prvim poluvremenima, neke su stvari u igri promijenili u drugom dijelu igre i na kraju su preokretima ostvarili pobjede. A kad su poveli, nisu bezglavo jurili, nego su se znali taktički dobro postaviti i čuvati taj rezultat. Japan se, dakle, zna podrediti trenutačnom rezultatu i suparniku protiv kojeg igra.

U čemu je Hrvatska u prednosti?

- Naša je evidentna prednost u – visini igrača! I to bismo morali znati iskoristiti, posebno prilikom prekida. To je ujedno Japancima i najslabija točka, protiv prirode jednostavno ne mogu. Ali zato su napravili sve u taktičkim dijelovima igre kako bi bili što bolji, a najviše fascinira njihova upornost, nikad ne odustaju, do zadnje su sekunde fanatični i ne predaju se.

Je li Japan trkački jači od Hrvatske?

- Čini mi se da jest. I zato će biti zanimljivo vidjeti hoće li se naš vezni red nametnuti Japancima. Jaki su i na bokovima i naši dečki morat će odigrati utakmicu na visokoj razini za prolaz.

Kako objašnjavate njihove oscilacije u igri, Nijemci su ih igrački "ubili" u prvom poluvremenu, ali rezultat to nije pokazao. A onda se u nastavku sve promijenilo...

- Njemačka je, realno, trebala voditi 5:0 u tih prvih 45 minuta! Ali, nije to slabije izdanje poremetilo Japance, to je takav mentalitet, koji nikad ne odustaje. I kad su, uz maksimalnu borbenost, napravili neke taktičke promjene, okrenuli su utakmicu. Kad osjete i najmanju suparničku slabost, znaju to iskoristiti i ne opraštaju pogreške, sposobni su tada suparnika "zgaziti poput opuška".

Koje biste pojedince izdvojili?

- Strahovito mi se sviđaju krilni igrači, Ito i Mitoma, koji je ušao protiv Španjolske u drugom poluvremenu. Opasni su i brzi, na njih svakako treba obratiti posebnu pozornost.

Je li Hrvatska favorit?

- Naravno, nema tu nikakve dvojbe! Budu li naši dečki odigrali dobro, a nema razloga da ne bude tako, prolaz u četvrtfinale neće biti upitan. Jasno je da Japan zaslužuje maksimalni respekt, pa nisu oni slučajno pobijedili Nijemce i Španjolce, ali kad se sve stavi na stol, lako se može zaključiti kako je Hrvatska znatno bolja reprezentacija – smatra Mikić.

image

Nino Bule


VLADO KOS Cropix

U Japanu je dvije igračke godine proveo i Nino Bule (Gamba Osaka), donedavni pomoćnik treneru Nenadu Bjelici u Osijeku. Bule, dakako, pozorno prati SP u Katru i također ističe kako je plasman Japana u osminu finala golemo iznenađenje...

- Bili su papirnati "autsajderi" u skupini, ali nogomet je opet potvrdio da ta prognoza na papiru ne znači mnogo, posebno na velikim natjecanjima. Jer, nitko na SP nije slučajno došao. Japan je iskazao niz kvaliteta, brz je i discipliniran, svjestan svojih mogućnosti, ali i uporan do iznemoglosti. Po dva su pogotka postigli i Njemačkoj i Španjolskoj u nastavku igre, preokretali su rezultat, njihov je fanatizam iznova došao do izražaja. Igraju okomito, vrlo jednostavno rješavaju probleme, a jasno je da su svojim čvrstim karakterom, kvalitetom i mentalnom snagom izazvali i osmijeh sreće, koji ih je popratio na tim utakmicama – kaže Bule.

Koliko na ovakvu, dobru igru Japana, utječe spoznaja da većina njihovih nogometaša igra u europskim klubovima? Od 26 igrača koji su u Katru, samo su sedmorica iz japanskih klubova. A kad ste vi igrali u Osaki, prije 20 godina, bilo je obrnuto, na prste jedne ruke mogli su se nabrojati japanski reprezentativci koji su igrali u Europi...

- To je svakako velika promjena i u tome leži dobar dio razloga za poboljšanje njihove kvalitete. Međutim, japanska je liga jaka, ne treba je podcjenjivati, u Japanu se također igra dobar nogomet. Normalno je da su igrači iz Europe donijeli potrebno iskustvo i sve se to odražava na dobrim rezultatima nacionalne vrste.

Kakve probleme Japan ima u igri?

- Njihov je temelj čvrsta obrana, disciplina i munjevit odlazak u protunapad, nemoguće su brzi i okomitim "ubadanjem" znaju koristiti ukazani im prostor. Ali, kad igraju protiv zatvorene momčadi, koja se zgusnuto brani, onda imaju velikih problema. Muči ih taj kontinuirani napad i teško probijaju postavljenu obranu. Vidjelo se to, uostalom, protiv Kostarike, koja ih nije "pritiskala", nego se povukla i zatvorila im prostor. I tada imaju dosta problema. Hrvatska mora mudro igrati, ne smije ostavljati prazan prostor iza leđa svojih obrambenih igrača i bude li tako, naše su šanse za pobjedu velike. K tome, zbog visine naših igrača u velikoj smo prednosti u prekidima, a to je iznimno važno, prekidi su bitan dio igre – rekao je Bule i zaključio:

- Hrvatska je lagani favorit, ne treba bježati od toga. Ali, neće biti nimalo lako, to svakome mora biti jasno. Taj fanatizam prati Japance u svakom dijelu njihova života, u svakom poslu kojeg rade, tako je i u nogometu. Uostalom, pobjede protiv Njemačke i Španjolske dovoljno govore o Japanu, a ti su rezultati ujedno i najbolje upozorenje našoj momčadi. Siguran sam da ih naši dečki neće podcijeniti, vjerujem da će Hrvatska odigrati dobru utakmicu, te da ćemo se u ponedjeljak opet radovati – nada se Bule.

Svi dosadašnji sudari Hrvatske i Japana

PRIJATELJSKA

TOKIO (8. lipnja 1997.): Japan - Hrvatska 4:3 (Hirano 34, Miura 49, 53, Morishima 89/Asanović 77, 79-11m, Vlaović 90)

SP U FRANCUSKOJ

NANTES (20. lipnja 1998.): Japan - Hrvatska 0:1 (Šuker 78)

SP U NJEMAČKOJ

NÜRNBERG (18. lipnja 2006.): Japan - Hrvatska 0:0

POGLEDAJTE NOVI MUNDOCAST

Je li srpski izbornik Dragan Stojković genijalac ili blefer i kako je moguće da je Srbija pokazala toliko taktične nediscipline na Svjetskom prvenstvu? To je bila glavna tema današnjeg Mundocasta u kojem nam je u gostima bio trener Ivica Landeka. S njim smo pričali i o Hrvatskoj, ali i utakmicama osmine finala Mundiala. Pogledajte Mundocast:

Linker
17. travanj 2024 13:14