ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp
VIŠE NEMA DVOJBI

‘Maradona je bio velik, ali Messi je veći od njega. Čak bih rekao daleko veći, a evo i zašto‘

‘Bilo je jako, jako teško u tom finalu, ali bitno jest da smo osvojili. Toplo mi je oko srca‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 20. prosinac 2022. 16:03

Luisa Ibaneza (34) volimo zvati ‘zagrebački Argentinac‘. Kako i ne bi, purgerski je zet, Zagreb mu je dom. Simpatični Lučo stigao je u Dinamo 2008.godine, s Modrima je osvojio čak sedam naslova prvaka i četiri Kupa.

U plavi dom je stigao iz Boca Juniorsa i definitivno je ostavio veliki trag u Dinamu, bio je sjajan na poziciji lijevog bočnog. Razgovarali smo s Ibanezom prije polufinalne utakmice Hrvatska - Argentina kad nam je kazao da će navijati za Gaučose, ali da neće biti tužan niti ako prođe Hrvatska. Ali je na kraju dodao.

"Bilo bi zaista krasno da Messi osvoji naslov prvaka svijeta. Igra sjajno na Mundijalu, to je zato što nema pritiska, veće je uzeo jedan trofej, Copa America."

Lučo je finalni okršaj Argentine i Francuske gledao u svom zagrebačkom domu, u društvu s tastom, nogometnim menadžerom Darkom Alegićem. Čestitali smo mu, zahvaljivao se.

"Hvala, hvala, baš sam sretan... Toplo mi je oko srca. Bilo je jako, jako teško u tom finalu, ali bitno jest da smo osvojili", kazao nam je za početak.

image

Argentina je došla do trećeg naslova svjetskih prvaka

ODD ANDERSEN Afp

Pričao nam je kako se dugo nije tako ushićeno osjećao... Proživljavao je razne osjećaje tijekom utakmice, izvođenja jedanaesteraca.

"Plakao sam, smijao se, derao se, skakao... Nije lako sve to opisati, sve je bio kao nekakav trans. Utakmica je bila itekako stresna, nije bila za one sa slabim srcem, za one koji nemaju živaca. Makar, mislim da je rasplamsala posebno uzbuđenje i kod onih koji imaju čelične živce. Bilo je to spektakularno finale, puno nevjerojatnih preokreta, nije bilo lako za preživjeti, ha, ha, ha."

Posebno ga je šokiralo kad su Francuzi u jednoj minuti od 0:2 stigli do 2:2.

"Bio je to šok za mene. Ali kad smo primili onaj prvi pogodak iz jedanaesterca, znao sam da će uslijediti problemi. Tako je bilo i protiv Nizozemske, također smo vodili s 2:0, a onda je sve otišlo u jedanaesterce. A onda smo poveli 3:2, tad sam pomislio da je konačno gotovo, no onda opet jedanaesterac, poravnanje. Bilo je stvarno ludo."

Tada je vratar Emanuel Martinez obranio bitan jedanaesterac.

"Nekako sam bio najmirniji kad su krenuli jedanaesterci. Jer Martinez je čudo kad se radi o obranama jedanaesteraca. Sjajno ih brani, pravi je majstor. Tako je sjajan bio i na Copa America."

image

Messijeva popularnost u Argentini je teško mjerljiva

TOMAS CUESTA Afp

Dodatno se veselio i zbog Messija.

"I prije ovog prvenstva bio je najveći svih vremena. Sad je to samo potvrdio. Svi znaju da je najbolji svih vremena."

Kaže Ibanez da je sigurno veći od Maradone.

"Maradona je bio velik, ali Messi je veći od njega. Čak bih rekao daleko veći. Ne samo da je osvojio Copa America i Svjetsko prvenstvo s Argentinom, već je osvajao sve moguće trofeje s Barcelonom, prvenstva,Lige prvaka, klupska svjetska prvenstva, proglašavan je najboljim igračem svijeta...Ponekad je zapravo sam osvajao bitne trofeje. Stalno se spominjalo da nema trofeja s Argentinom, a onda je u dvije godine osvojio dva. Zaslužio je sve ovo što mu se dogodilo i zaista nema uopće dvojbe tko je najveći nogometaš svih vremena."

Pitali smo ga da li se čuo s nekim svojim prijateljima ili poznanicima iz redova svjetskih prvaka?

"Znam se Paredesom i De Paulom, ali nisam se još čuo. Jer moram biti iskren i kazati da sam ugasio mobitel kad smo osvojili naslov prvaka. Znao sam koliko će poziva uslijediti, pa sam želio slaviti u miru. Jučer sam malo duže odspavao, nisam se čuo s nikim, evo sad sam se vama javio, Vidim da je u Argentini prava ludnica, Naravno, jer radi se o veličanstvenom uspjehu, a znate kako Argentinci žive za nogomet. Ljudi će u Argentini godinama pričati o ovom naslovu svjetskog prvaka", zaključio je Ibanez

Linker
01. svibanj 2024 02:58