Ivana Knoll

 SCREENSHOT
SRCE VATRENO

Marokanci dominirali na ulicama Dohe! Na stadion stigla i predivna Ivana Knoll, evo u kakvom izdanju

Navijački ritual sa zastavom započeo je prije utakmice s Kanadom, pa se nastavio i kasnije
Piše: Frane Vulas, Tomislav Juranović, SNObjavljeno: 17. prosinac 2022. 17:28

>>> Sudac nas je uneredio. Nismo igrali dobro

Navijačima je, baš kao i igračima, teško pao poraz od Argentine. Posebno je na meti kritika bio talijanski sudac Daniele Orsato.

"Sudac nas je uneredio. Nismo igrali dobro, ali nisu niti oni ništa pokazali do gola. Nažalost, svima je u interesu finale Messi - Mbappe," dodao je Ante iz Stuttgarta.

Tijekom katarskog World Cupa, navijača zastava je imala svoju "turneju" i po ostatku Dohe. Zastava koja već 20 godina putuje za hrvatskom reprezentacijom prije utakmice s Marokom bila je atrakcija na glavnoj gradskoj tržnici Souq Waqifu, dok je na najpoznatijoj katarskoj plaži Katari razvučena uoči susreta s Belgijom.

Tada je na Katari bio i veliki navijački korteo. Ekipa iz Crkivenice je za ovo prvenstvo produžila zastavu sa 100 na 200 metara. Bilo je i problema kada se rasparala, pa su je dečki nosili na Souq Wagif kod jednog indijskog krojača kako bi je zašio.

Drugi dan su je na njegovo iznenađenje skratili na 30 metara kako bi mogla na tribine za vrijeme susreta protiv Japana.


POGLEDAJTE NOVI MUNDOCAST

Hrvatska je osvojila treće mjesto na SP-u u Kataru, a odmah po završetku utakmice između Hrvatske i Maroka u Mundocastu je analizu utakmice donio Ilija Lončarević. Proslavljeni trener je opisao zbog čega je Luka Modrić fenomen, Joško Gvardiol najbolji stoper na svijetu, a Ivan Perišić nevjerojatan na ovoj poziciji. Pogledajte cijelu Mundocast:


>>> Za Vatrene stigli navijati i Indijci

Šareno društvo ponovno se okupilo među hrvatskim navijačima u Kataru. Neki su već umorni od turnira, drugi si tek stigli...

- Kako bi nam dosadilo, pa upravo smo došli – kazali su nam dečki iz Zagreba.

Čarterom su doletjeli samo na utakmicu za treće mjesto.

- Nitko drugi nije htio pa smo dobili popust – poluozbiljno će.

Koliko vas je došao ovaj kratak izlet?

- S ulaznicom 20 tisuća kuna - otkrili su.

Kakve su cijene i budući da nije riječ i finalu, dobar se broj naših navijača okupio.

No, u hrvatskom dresovima i ovaj put nisu samo Hrvati.

- Mi smo iz Indije – kazali su nam otac, majka i sin.

Pa koliko znate o Hrvatskoj?

- Ne previše. O Hrvatskoj znamo samo za hrvatski nogomet. Živimo u Dubaiju i došli smo na utakmicu.

Što vam se najviše sviđa kod Hrvatske?

- Dobro igra nogomet i pogotovo ima lijep dres. Čak nam je dres na prvom mjestu – nasmijali su se u glasi, svo troje u našim bojama.

Indijci puno bolje razumiju kriket nego nogomet, ali eto kad se takvi događaji kao Svjetsko prvenstvo i oni nađu motiv da budu akteri. Drago nam je što im je baš Hrvatska najmilija... Pisali smo o tome da smo mnogo ljudi iz ratnih kutaka svijeta viđali u našim dresovima. I ovdje na Khalifa stadionu. I da nema jednog Hrvata na tribini, bilo bi navijača Hrvatske. No, ne bi bilo navijanja...


>>> Dva sata prije utakmice za brončanu medalju navijači se okupljaju ispred stadiona Al Khalifa, vjerujući u samo jedno - trijumf

VIDEO: Tomislav Juranović


>>> Predigra na ulicama centra Dohe pripala navijačima Maroka

Simpatizeri naših protivnika u borbi za broncu na Svjetskom prvenstvu imali su apsolutnu brojčanu nadmoć. Ali bolje da dominiraju centrom grada, nego sredinom terena.

Raspjevani su bili marokanski navijači na glavnoj gradskoj šetnici Souq Waqifu i na obližnjem Msheirebu. Pjevali su i pred kamerama brojnih medija. Za one koji još imaju predrasuda generalno prema arapskom svijetu, među njima je i mnogo djevojaka.

Donijeli su Marokanci i svoju veliku zastavu koji su razvili nasred Souq Waqifa. Na njoj su se navijači Maroka potpisivali, pa su i njom mahali kao da počinje utakmica Lige prvaka. Ipak hrvatska zastava na crveno-bijele kvadratiće samo dio koje su i danas naši navijači razvili ispred hotela reprezentacije je mnogo veća.

>>> Sada im je naša podrška najpotrebnija

Okupilo se stotinjak navijača, neki se već danima nalaze u Dohi, dok ih je dio stigao na susret za broncu kako bi podržali "Vatrene" u ponavljanju uspjeha iz 1998. kada je hrvatska vrsta prvi put uzela odličje na velikom natjecanju.

"Sada im je naša podrška najpotrebnija. Svi smo bili razočarani nakon poraza od Argentine. Da je poštenja u finalu bi igrali Hrvatska i Maroko jer su obje reprezentacije oštećene sudačkim pogreškama u polufinalu," kazao je Krešimir Mikulić, Hercegovac iz zagrebačke Dubrave

Mikulić je bio "meštar od ceremonije", dizao je navijače s megafonom u rukama.

"Ako naši dečki mogu ginuti na terenu, kada jedan Luka Modrić šprinta u 120. minuti utakmice, a ima 37 godina, onda i mi možemo izgubiti glasnice za njih. Reprezentacija je napravila čudo, na dva svjetska prvenstva u nizu se probila među četiri najbolje ekipe na svijetu. U Rusiji su bili drugi, nadam se da će danas biti treći. Moramo biti ponosni na ove dečke," dodao je.


>>> I Ante Čulo iz Ljubuškoga uz Vatrene

Vatrenima je podršku došao pružiti i legendatni Antimon iz popularne Večernje škole. Antimon je izazvao oduševljenje u tahićanskom baru ispred hotela Hilton gdje naši navijači čekaju početak utakmice. Barom se orilo ‘Neka pati koga smeta‘, a Antimon je dodatno podigao već uzavrelu atmosferu.

KAKO JE IZGLEDAO ANTIMONOV ŠOU POGLEDAJTE OVDJE.

>>> Mali Lukas postao je apsolutni hit

Navijači su i pred okršaj s Marokom za treće mjesto već tradicionalno razvili veliku zastavu na crveno-bijele kockice na plaži ispred hotela reprezentacije „Hilton Doha”. A apsolutni hit za nas bio je mali Lukas. Dok su mama Andrea i tata Tomislav Žnidarec koji već neko vrijeme žive i rade u Kataru zajedno s ostalim navijačima sudjelovali u razvijanju zastave, mali Lukas bio je potpuno u svom filmu. Nije ga to previše interesiralo, igrao se u pijesku, s malim autićem, točnije bagerom. Njemu je to bilo zabavnije.

Pokušavali su ga animirati prvo mama, pa potom i tata. Pa čak i za razgovor s nama. Međutim, jednostavno nije išlo. Zanimljivije mu je bilo igrati se u pijesku nego držati zastavu, navijati... A oni su stalno morali gledati da u igri ne završi u moru jer su zbog jakog vjetra bili i veliki valovi.

- Ovdje živimo već godinu i pol dana. Bili smo na svim susretima Hrvatske na Svjetskom prvenstvu osim onog s Belgijom koji smo preskočili zbog bolesti, ali pratimo sva okupljanja navijača, ovdje i na Souq Waqifu (gradska šetnica, nap.a.). Atmosfera je super. Očekivali smo možda još i više naših navijača. Prognoziram pobjedu 2:1, pa da ponovimo uspjeh iz 1998. godine – rekao nam je tata Tomislav.

- Malo nas je, ali nas ima! - dodala je mama Andrea.

Mali Lukas nije baš bio zainteresiran za razvijanje zastave i navijanje?

- On je u svom filmu igranja u pijesku i moru. Premali je još. On će ovo sve kasnije doživjeti preko fotografija i videa koji će mu biti kao suvenir, pričat ćemo mu kako je bilo ovdje. Polufinale je stvarno velika stvar. Nadam se da će i on i budućnosti sam doživjeti još neko polufinale ili finale Hrvatske na Svjetskim prvenstvima – poželio je tata Tomislav.


>>> Hrvatski navijači počeli su se ozbiljno zagrijavati za veliki okršaj protiv Maroka za broncu. Kafići su prepuni kokcica, a dio donosimo vam dio atmosfere iz jednog Tahićanskom bara pored hotela Hilton gdje su smješteni naši reprezentativci. Zabava je sjajna, ali ne i cijene, jer, primjerice mala piva košta 130 kuna.

VIDEO: Tomislav Juranović

VIDEO: Tomislav Juranović


>>> Za oproštaj Hrvatske od Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru navijači su posljednji put razvili veliku zastavu ispred hotela reprezentacije Hrvatske u Dohi.

Na dan utakmice za treće mjesto s Marokom na plaži hotela „Hilton Doha” stotinjak navijača razvilo je skraćenu verziju velike zastave na crveno-bijele kvadratiće iz Crikvenice na kojoj piše „Croatia”. Navijači koji su sa svojom reprezentacijom ostali sve do kraja velike katarske avanture još su jednom igračima i stručnom stožeru došli dati podršku pred bitku za broncu.

- Moja domovinaaaa.... U boj, u boj, za narod svoj.... - orilo se i pjevalo na plaži hotela, a prisutni gosti koji su se sunčali i kupali, bilo u moru ili na obližnjem bazenu, ostali su u čudu.

- Bježite ljudi, bježite iz grada, stiže ekipa pijanaaaa... pjevalo se ispred „Hilton Doha”, premda će danas na tribinama stadiona Khalifa International biti barem desetak puta više marokanskih navijača nego hrvatskih.

Vjerne navijače s balkona je hotela gledao hrvatski reprezentativac Joško Gvardiol, kandidat za titulu najboljeg mladog igrača Mundijala. Nitko od igrača se nije spuštao među navijače, maksimalna je koncentracija bila na utakmici u kojoj se pobjedom može ponovno ući u povijest osvajanjem čak treće medalje hrvatske na Svjetskim prvenstvima u posljednje 24 godine. Jedino smo prije navijačkog perfomancea Gvardiolovog kolegu iz momčadi, napadača Antu Budimira ulovili kako se sa sinom igra na hotelskom dječjem igralištu.

VIDEO: Tomislav Juranović

Procjene su kako bi na Khalifa stadionu trebalo biti oko 2500 hrvatskih navijača, dok će Marokanaca kao i svakog puta znatno veći broj.Glasna podrška trajala je od početka do kraja turnira, a nadamo se da će u istom ritmu ovako gromoglasno navijati i na samom stadionu na Međunarodnom stadionu Khalifa.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

Linker
09. svibanj 2024 18:02