NurPhoto via AFP
OZBILJNO UPOZORENJE

‘Maroko ima zvijezde europskih klubova, brži su i puno ofenzivniji nego kod Vahe, jako su me iznenadili‘

Skaut izbornika Zlatka Dalića o prvom suparniku Vatrenih na Svjetskom prvenstvu
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 17. studeni 2022. 13:00

Svladati Maroko sada je glavni cilj Hrvatske jer tri bod na startu Svjetskog prvenstva dala bi velike šanse za prolaz skupine, a svaki drugi rasplet bacio bi Vatrene u jaku vatru bitke za osminu finala. Otkako ih trenira Walid Regragui, nekadašnji desni bek koji je nosio dres njihove nacionalne vrste odbacili su pojedine defenzivne taktičke okove i igraju lepršavije...

Nikola Jerkan skautirao ih je za Zlatka Dalića u rujnu na dvije utakmice u Španjolskoj s Čileom (2:0) i Paragvajem (0:0). Završnu provjeru imaju u četvrtak, 17. studenoga s Gruzijom u Sharjahu, koji je okolica Dubaija.

"To su im bile prve utakmice nakon što su smijenili bivšeg izbornika Vahida Halilhodžića, ekipa je bila motivirana s novim čovjekom na klupi, svi igrači su pokazali golem entuzijazam. Vidi se da Maroko igra bitno drugačije nego kod Vahe. Igrači su "napaljeni", sustav igre je ozbiljno promijenjen, prije su bili defenzivniji, igrali s trojicom stopera, sad nije tako, sad je formacija s četvoricom u zadnjem redu", kazao je Jerkan te istaknuo:

"Jedna od najjačih snaga Maroka su igrači iz velikih europskih klubova kao Hakimi iz PSG-a, Mazraoiu iz Bayerna, Ziyech iz Chelseaja, dvojica iz Seville Boni i En-Nesyri, Amrabat iz Fiorentine... Priznajem, Maroko me jako iznenadio, recimo tako, u ugodnom smisli iako moramo biti vrlo oprezni da za nas ne bude neugodan."

image

Walid Regragui

NurPhoto via AFP

Bekovi su ofenzivni, pogotovo Hakimi koji se voli pretvarati u krilo, naprijed im se sad ozlijedio Harit, no Ziyech je često na lopti... Naglasak daju na igru po stranama. Vezni red je najmanje zvučan.

"Brzi su i pokretljivi."

Hoće li biti toliko hrabri da napadnu Hrvatsku?

"Teško mi je to procijeniti."

S Čileom i Paragvajem su imali terensku premoć.

"Napadali su u tim ogledima, bili su dominanti, pogotovo u prvom susretu s Čileom kojeg su dobili 2:0. No, nije to bio presing."

Bi li Maroko bio opasniji s Vahom ili je sada nezgodniji?

"Novi je izbornik vratio Ziyecha, ne ulazim u razlog zbog koji nije igrao kod prethodnika, ali radi se o pravom igraču. U nogometnom smisli su kvalitetniji, a vidjet ćemo kako će to funkcionirati. Mnogi detalji odlučuje, u kakvoj je tko formi, koliko je tko spreman..."

Kad bismo usporedili skupinu u Rusiji - Nigerija, Argentina, Island i ovu sadašnju s Marokom, Kanadom i Belgijom, koja je teža?

"Po imenima je ona prije četiri i pol godine bila jača. No, i sve ove reprezentacije su dobre. Maroko ne zvuči kao ekipa, ali kad pogledate imena to su nogometaši iz velikih klubova. Radi se o jako ozbiljnoj reprezentaciji."

image
AFP

Kakva su vaša očekivanja od Hrvatske u Kataru?

"Naša reprezentacija je napravila dobar miks mladih i starih, došli su novi igrači koji su se nametnuli i donijeli plus. Imamo širok kadar i to je u svakom slučaju dobro. Očekivanja su velika na temelju viđenog. Ne moramo bježati od uloga favorita u skupini, imamu dokazanu vrijednost u odnosu na sve druge momčadi i siguran sam da ćemo proći skupinu", zaključio je optimistično Jerkan.

Linker
27. travanj 2024 14:48