TOM DUBRAVEC Cropix
STRUČNI KOMENTATOR

‘Maroko je moćan i igrat će bitno drugačije nego u prvoj utakmici! A jako bih volio vidjeti Majera...‘

‘Maroko me oduševio, ali Hrvatska je tako zrela i pametna. Zato sam uvjeren da će bronca biti naša‘
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 17. prosinac 2022. 08:41

Dvoboj Hrvatska - Maroko najavljuje hrvatski trener Ivan Leko:

Idemo po broncu! To je jedina vodilja koju će svi naši igrači i izbornik Dalić imati u svojoj glavi. Polufinale je nemoguće veliki uspjeh, ali velika je i razlika između trećeg i četvrtog mjesta, između toga da u avion ulaziš s dva završna poraza, ili kao pobjednik, kao osvajač medalje. Bilo bi sjajno da tu trilogiju naših - Francuska, Rusija, Katar - nogometnih čuda zaokružimo s tri medalje - s dvije bronce i srebro.

Međutim, čeka nas jako veliki izazov kojem je ime Maroko. Najiskrenije, nisam imao pojma da je to tako dobra reprezentacija. Znao sam tko su Hakimi, Ziyech ili Boufal, ali nisam imao pojma da su oni samo najbolji dio sjajne momčadi. Gledao sam praktički sve njihove utakmice i vidio vrhunske vertikalne izlaske u kontre i polukontre, sjajnu elastičnost momčad koja tako kompaktno i lako trči u napad, a onda jednako lako i u obranu. Vidio sam i sjajnu plitku obranu u sustavu 4-3-3. Nevjerojatno je da iz tako plitke obrane uspijevaju napade završavati s po sedam igrača u završnoj trećini terena. A kontru im kompletan turnir nitko nije uspio prodati.

Zadnju utakmicu protiv Francuske trener je odlučio igrati s "betonskih" 5-4-1. Srećom za njih, brzo im se ozlijedio stoper, pa se trener vratio na 4-3-3 i odmah je to izgledalo puno bolje. Ovako su Francuzi u otvaranju utakmice imali tih nekoliko šansi i zabili gol, ali ostatak utakmice Maroko je izgledao sjajno na svim dijelovima terena.

Protiv nas će Maroko sigurno igrati svojih 4-3-3, jer tako najbolje izgledaju, a uz to i nemaju puno izbora, jer su im dva stopera izvan stroja, kao i lijevi bek. Znam da mnogi često naglašavaju potrebu za rotacijama igrača, ali mi i Maroko nismo puno rotirali - oni čak i manje od nas maknemo li ozljede na stranu - a svejedno smo oboje dogurali do polufinala. Zar i Francuska stalno ne igra s praktički istih 11? Oni su samo imali bonus u trećoj utakmici u skupini u kojoj su mogli odmarati. Ovo je veliki turnir, najveći na svijetu i na teren šalješ najbolje što imaš.

Međutim, Maroko će po meni ipak izgledati bitno drugačije po pitanju igre i ambicija nego što je to bio slučaj u našoj prvoj međusobnoj utakmicu na ovom turniru. Tada su bili jako oprezni, pasivni, rekao bih prepuni respekta prema nama. Nakon toga su sredili Belgiju, Španjolsku i Portugal, a onda i oduševili igrom protiv Francuza. Sve ih je to napunilo samopouzdanjem i nas će sigurno dočekati uzdignutog garda, bitno ambiciozniji nego što su bili u 1. kolu. Doduše, možda su Marokanci i protiv nas htjeli biti agresivniji i vertikalniji, a da im mi to nismo dopustili.

Kod nas ne vidim prostora za puno filozofije ili kalkuliranja. Nema Juranovića, upast će vjerojatno Stanišić. E sad, Brozovića ne može zamijeniti jedan igrač - takvih kao Broz je još dvoje ili troje na svijetu - što znači da će Dalić vjerojatno posegnuti za opcijom da ga Luka i Kova zajedno zamijene, svaki u svom segmentu. Takva taktika nam otvara prostor da prvi put utakmicu otvorimo s desetkom na terenu, a vidjet ćemo koga na toj poziciji vidi Zlatko Dalić.

Meni je osobno najinteresantniji Majer i jako bih volio vidjeti taj njegov nogometni talent u tako jakoj utakmici. Naravno, ne dvojim da Pašalić ili Vlašić mogu jako dobro odigrati tu ulogu. Obojica su imali odlične role na ovom prvenstvu, a pokazali su i maksimalnu momčadsku odgovornost.

Izbornik će se kod odabira osloniti na ono što vidi od njih na treningu, a onda i na svoj osjećaj, koji se već u pregršt situacija pokazao jako dobrim. Na isti način će izabrati i centarfora, te desno krilo, jer se kroz turnir nitko nije do kraja nametnuo za ta pozicije. Svi su doduše dali nešto, ali nitko nije bio "taj" koji će dobiti neupitnu podršku svih.

Tko god istrčao, Hrvatska ne smije odstupiti od svog stila igre. Moramo se nametnuti kao momčad koja će kontrolirati utakmicu, a ne dopustiti Marokancima da se rastrče i razmašu. Naravno, trebamo i nešto naučiti iz prethodnih utakmica, prije svega pronaći način da u završnicu ulazimo s više igrača, da budemo spremniji na promjenu brzine, na trčanje bez lopte u dubinu, na puno stalnog kretanja. Veza nam je stalno bila na visokoj razini, ali nedostajao je katkad taj pravi balans s napadačkim trojcem. I to je ono na čemu moramo najviše raditi.

Maroko me je - dakle - oduševio, ali Hrvatska je pobjednička momčad, dokazana i iskusna, toliko zrela i pametna da će sigurno pronaći način s kojim će primiriti te Marokance i 40.000 ljudi koji će biti na tribinama. Zato sam uvjeren da će bronca biti naša...

image

Ivan Leko

DAVID PINTENS-FOTODP.BE Belga Via Afp

Linker
24. travanj 2024 15:38