Sevillin napadač Youssef En-Nesyri bit će u ulozi špice protiv Hrvatske

 Waleed Zain/ddp USA/Profimedia
NITKO IM NE MOŽE ZABITI

Maroko pršti samopouzdanjem uoči Hrvatske, legendarni igrač predviđa: ‘Oni će biti iznenađenje turnira‘

Momčad Walida Regraguija ostavila je odličan dojam protiv Gruzije (3-0) i već 442 minute nije primila gol
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 18. studeni 2022. 12:13

Najmanje četiri razloga za zadovoljstvo imaju marokanski navijači nakon zadnje provjere za Svjetsko prvenstvo, u kojoj su "lavovi s Atlasa" u četvrtak u Sharjahu sa 3-0 svladali Gruziju. Lepršava igra, čvrsta obrana i forma prve napadačke violine Hakima Ziyecha podigli su moral u predvečerje okršaja s Hrvatskom (srijeda, 11 sati), no izborniku Regraguiju najvažnija je činjenica da nema novih ozljeda.

Bilanca priprema potvrdila je ono što Marokanci najavljuju mjesecima: u Kataru ne misle biti turisti. U četiri utakmice upisali su tri pobjede i remi, uz gol-razliku 7-0. Prošle su 442 minute otkad je 31-godišnji Bono, vratar Seville, zadnji put vadio loptu iz mreže. Bilo je to još u lipnju, u kvalifikacijama za Afrički kup nacija protiv Južne Afrike. Momčad Walida Regraguija pršti samopouzdanjem, a tamošnji mediji uvjereni su da će biti iznenađenje SP-a.

"Priprema za Hrvatsku odrađena je na prekrasan način. Velika obećanja koja smo dobili prošli mjesec, u utakmici sa Čileom (2-0), potvrđena su u Emiratima. Maroko je dominirao posjedom i odradio gotovo jednostranu utakmicu", piše Le Matin.

Regragui se prije probe u Emiratima s razlogom pribojavao ozljeda, jer je netom prije okupljanja ostao bez veznjaka Aminea Harita, no to je zasad jedini veliki udarac.

- Dobro je što su igrači kojima nedostaje minutaže iskoristili priliku i pronašli malo ritma. Pred kraj utakmice osjetila se vrućina i umor. Ovo nam je bila trening-utakmica, na Svjetskom prvenstvu će razina biti puno viša - izjavio je 47-godišnji stručnjak.

Prilika za last-minute zamjenu

Svjestan da navijači od njega očekuju drugi krug, Regragui poručuje da "radom i dušom želimo osvojiti javnost".

- U Katar idemo oduševiti našu zemlju. Zadatak protiv svjetskih viceprvaka, a onda i protiv Belgije, neće biti lagan, ali znamo svoju vrijednost i imamo povjerenja u sebe.

Marokanci protiv Gruzije nisu otkrili sve karte, pa je tako Regragui u prvih 11 gurnuo lijevog beka Attiyata Allaha i veznjaka Jabranea, koji će u srijedu vjerojatno čekati priliku s klupe. Osim Ziyechove golčine s pola terena, portal Le 360 kao dobitak posebno ističe stopera West Hama Nayefa Aguerda, koji je tri mjeseca bio "out" zbog ozljede gležnja i uspio uloviti doslovno zadnji let za Katar. "Izgleda da je nakon izbivanja vratio puni potencijal", pišu.

Priliku je dobio i Anass Zaroury (22), last-minute zamjena za Harita, premda se samo nekoliko sati prije utakmice pridružio momčadi.

- Nije mu bilo lako, ali htio sam mu dati do znanja da ima moje povjerenje jer bi nam mogao zatrebati na prvenstvu. Morao je pokazati svoje kvalitete. Mlad je, ima puno prostora za napredak - objasnio je Regragui.

Manje probleme prijavio je samo Angersov veznjak Azzedine Ounahi, koji je izašao na poluvremenu, no liječnik reprezentacije poručuje da nema razloga za brigu i da će sigurno biti spreman za Hrvatsku.

Poštovanje i ljubav od igrača

Iz napisa marokanskih portala očito je da su očekivanja javnosti velika. Šef delegacije Abdelmalek Abron otkrio je da su rezervirali smještaj do drugog kruga te da "namjeravaju dogurati daleko". Kao glavni argument ističe harmoniju između izbornika i igrača.

- Regraguija karakterizira velika sposobnost komunikacije. Uspio je obuzdati igrače, daje im odlične savjete, a zauzvrat dobiva veliko poštovanje i ljubav.

Portal Cawalisse poziva se na prognozu Franka De Boera, bivšeg nizozemskog reprezentativca, koji je upravo Maroko izdvojio kao potencijalni "dark horse" turnira.

- Svjetsko prvenstvo uvijek ima neočekivane rezultate. Čini mi se da bi se Belgija mogla poskliznuti protiv Maroka, za koji očekujem da će biti iznenađenje skupine - rekao je De Boer.

Maroko za Hrvatsku

Bono - Hakimi, Saiss, Aguerd, Mazraoui - Ounahi, Amrabat, Amallah - Ziyech, En-Nesyri, Boufal

Linker
20. travanj 2024 02:21