TOM DUBRAVEC Cropix
AKO SE PITA ARGENTINCE

Messi je pobjedio Modrića, ali još uvijek nije najvećeg nogometaša u povijesti! Sad ga čeka najveći okršaj

Pritisak na Messija po tom pitanju je konstantan, ali do nedjelje će narasti do maksimuma
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 16. prosinac 2022. 06:41

Kako se približavao kraj polufinala na Lusailu, plavo-bijeli zid argentinskih navijača krenuo je s još jednom izvedbom svoje himne na Svjetskom prvenstvu.

- Maradona, bodri Lea s neba – pjevali su argentinski navijači.

Maradona kao vječna inspiracija, Maradona kao sjena u kojoj godina "čuči" Leo Messi. Osvojio je silne trofeje,m zabio na stotine golova, nema više mjesta u kući za FIFA-ine Zlatne lopte, ali i dalje duh Maradone lebdi iznad njega.

- Hoće li Messi nadmašiti Maradonu – od početka SP-a u Kataru pitaju se novinari širom svijeta.

Maradona je već preselio na drugi svijet, njegovi štovatelji sa svih strana svijeta, a među njima i kvartet starih torcidaša, obišli su mu posljednje počivalište na groblju Bella vista Jardim krajem studenoga. Dvije godine nema Maradone među nama, ali njegov rezultat još uvijek stoji kao cilj. Njegov rezultat već 36 godina stoji kao meta koju gađaju generacije Argentinaca, a Messi već peti World cup pokušava ponoviti Diegov uspjeh. I nadmašiti sve ono što je Maradona uradio, jer sve ostale segmente ima. Fali mu samo svjetska kruna. Ali, navijači su odavno svoje rekli, bez obzira na to koliko je Zlatnih lopti i trofeja osvojio s Barcelonom, ne može parirati Maradoni dok ne osvoji Svjetsko prvenstvo.

image
DANIEL GARCIA Afp

Zato, iako Messi u Kataru pobjeđuje Poljake, Nizozemce, Australce, Hrvate....Leo prije svega pobjeđuje Maradonu. Konstantan je osjećaj da se Messi u Kataru najviše bori protiv svog nekadašnjeg idola.

Navijači su Messiju zalijepili "stigmu Maradone". Dva nogometna čarobnjaka vještinom su jako slični, ali javnim nastupom toliko različiti.

Messi je uvijek djelovao sramežljivo, introvertno. Messi je bio gradsko dijete, toliko daleko od argentinskog "štiha" da su se fanovi pitali "je li on pravi Argentinac". Sa 13 je otišao u Vbarcelonu, možda je tu odgovor. Formirao se na drugom kontinentu, a Maradona je bio domaći "bad boy". Baraba koja je znala igrati, ali i zabavljati narod. Zato je bio toliko omiljen. Navijači su se s njim mogli identificirati, Maradoni su mogli napisati "Diego, uno di noi". Jedan od nas. Messi nije imao taj status unatoč nogometnoj vještini koja je zaustavljala dah. Strastvenim nastupima u Kataru zaradio je Messi hrpu ljubavi Argentinaca, ali njihovo staro favoriziranje Diega Maradone moglo bi ponovno isplivati ​​na površinu ako kući ne donese trofej u svom posljednjem pokušaju.

Dvoje minijaturnih i briljantnih genija sa brojem 10 zasjenili su svijet svojim zabijanjem golova i nevjerojatno sličnim stilovima. Obojica su se oslanjali na nisko težište kako bi poput slallomaša došli do cilljka. A lopta... lopta im se uvijek lijepila za noge.

Kako se bliži finalni dvoboj paralele između dva velikana argentinskog nogometa svih vremena, Diega Maradone i Lionela Messija, postat će sve upečatljivije. Pritisak na Messija po tom pitanju je konstantan, ali do nedjelje će narasti do maksimuma. Jer, u nedjelju Messi ima završni dvoboj sa Maradonom.

image
JUAN MABROMATA Afp

Cijeli turnir je lider, svojim borbenim kvalitetama čini se da je Messi prožet duhom Maradone.

- Messi igra ulogu Maradone na Svjetskom prvenstvu – poručio je za TV postaju TyC Sports, Jorge Valdano, koji je bio u pobjedničkoj momčadi Argentine na Svjetskom prvenstvu 1986.

To se jasno moglo vidjeti u Messijevoj posljednjoj impresivnoj predstavi kada je Argentina u utorak pobijedila Hrvatsku 3-0 i plasirala se u finale Svjetskog prvenstva po šesti put.

Ništa nije utjelovilo njegovu magiju kao asistencija za treći pogodak kojeg je namjetio Julianu Alvarezu. Primivši loptu na aut liniji unutar hrvatske polovice, Messi je podigao loptu preko Gvardiola, sprintao po desnom boku. Jurio ga je hrvatski stoper, neprestano hvatajući dres argentinskog kapetana, a onda je Messi spustio rame i okrenuo se na drugu stranu, zaobišao Gvardiola, podmetnuo mu se iskoristivši svoj manjak visine u odnosu na snažnog Hrvata za povratnu kojom je Alvarez postavio konačni ishod. Trenutak čarolije koja se dugo čekala od Messija.

- Mogu reći da se osjećam sretno na cijelom ovom Svjetskom prvenstvu. Uživam u nogometu, srećom mogu pomoći cijeloj svojoj momčadi da se stvari dogode – kazao je Messi.

Argentinski novinar koji je vodio intervju s Messijem nakon utakmice prekinuo je tada s pitanjima i rekao mu "što god da se dogodi u finalu, uspio si ostaviti trag u životu svakog Argentinca i donijeti radosta našoj zemlji".

Istina je, ali osvajanje Svjetskog prvenstva učvrstilo bi njegovu ostavštinu u svjetskom nogometu. Argentinu da i ne spominjemo. Svjetska titula omogućila bi mu da se pridruži Peleu i Maradoni u hramu najvećih nogometnih igrača. Messiju je već tamo zajamčno mjesto, ali rasprave su ipak žive. Svjetska kruna zaključila bi takve diskusije. Tim više što je Katar Messijev "last dance". Messi je ponovio da će mu ovo najvjerojatnije biti posljednje Svjetsko prvenstvo, jer napunit će 39 godina tijekom turnira 2026. u Sjedinjenim Državama, Kanadi i Meksiku. Zato u nedjelju Messi i cijela argentinska reprezentacija koja radi za ispunjenje njegova sna, svi zajedno idu u hram besmrtnih. Bore se protiv 11 suparnika s druge strane, ali ujedno izlaze iz sjene Maradone i njegove generacije. Zbog toga je Messiju zaista svejedno tko je s druge strane kada zna da ga Maradona s neba gleda s pitanjem "gdje je svjetska titula". A Messi bi dao sve Zlatne lopte i hrpu trofeja da se tog pitanja oslobodi.

- Uspjeli smo pobijediti u pet finala nakon Saudijske Arabije i nadam se da će tako biti i zadnju utakmicu. Uvjereni smo da ćemo uspjeti jer znamo za što smo sposobni kao momčad – kazao je Messi uz dodatak.

- Diego nas gleda s neba. On nas gura. Nadam se da će tako ostati i do kraja.

Messi vs. Maradona spirit, vjerojatno posljednji put na Svjetskom prvenstvu. Uživajte!



POGLEDAJTE NOVI MUNDOCAST

"Izostanak Brozovića bit će veliki udarac za Hrvatsku, a Dalić bi zbog toga mogao promijeniti sustav." To je glavni zaključak današnjeg Mundocasta u kojem nam je u gostima bio nogometni stručnjak Robert Palikuča. Pogledajte Mundocast:

Linker
06. svibanj 2024 09:37