ODD ANDERSEN Afp
REAKCIJE FINALISTA

Messi: Ne, ovo nije moj kraj! Želim nastaviti igrati za Argentinu kao aktualni prvak svijeta...

A aktualni prvak svijeta bit će još barem četiri godine. Za vrijeme idućeg SP-a, imat će 39 godina
Piše: Hina, SNObjavljeno: 18. prosinac 2022. 21:58

‘Bila je ovo savršena utakmica, a mi smo patili na nevjerojatan način‘, izjavio je nakon finalne pobjede protiv Francuske, poslije jedanaesteraca, izbornik Argentine Lionel Scaloni.

Premda su Argentinci vodili 2-0 do 80. minute, a potom i 3-2 u produžecima, na kraju je odluka pala u jedanaestercima gdje su Argentinci ipak slavili i na kraju emotivno proslavili treću svjetsku krunu u povijesti.

image

Angel Di Maria i Lionel Scaloni

KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

„Ne mogu vjerovati da smo toliko patili u ovoj utakmici. Ali smo još jednom pokazali da ova momčad stvarno može sve. Ponosan sam na sve, na apsolutno svakog igrača, na sve naše navijače. Uz sve udarce koje smo primili kroz finale ostali smo na nogama, a to ovu pobjedu dodatno čini još emotivnijom. Želim poručiti našim navijačima da uživaju i slave. Ovo je povijesni trenutak za Argentinu. Finale? Bila je to savršena utakmica“, rekao je nakon velikog slavlja izbornik Argentine Lionel Scaloni, dok je slično razmišljao i jedan od junaka Argentine, vratar Emiliano Martinez.

„Strašno smo patili, ali smo se uvijek uspjeli vraćati natrag. Utakmica je bila strašno zahtjevna, ali naša je sudbina očito da patimo. Sada živimo trenutke o kojima smo sanjali, nemam prave riječi za opisati ovu sreću. Obrana u produžecima? Sva sreća da sam to zaustavio nogom, sva sreća“, govorio je Martinez, inače najbolji vratar ovog prvenstva.

Rodrigo De Paul odigrao je značajnu rolu na cijelome prvenstvu:

„Teško je ovo bilo i zamisliti, ali mogu reći, mi smo prvaci svijeta. Rođeni smo da patimo, ali mi Argentinci smo takvi. Na vrhu smo svijeta, mislim da to zaslužujemo i uvijek ćemo to ostati. Prvaci svijeta“.

image

Enzo Fernandez

FRANCK FIFE Afp

Enzo Fernandez proglašen je najboljim mladim igračem Mundijala:

„Nikada neću zaboraviti sve ovo što se dogodilo na prvenstvu i u ovom finalu. Neprocjenjivo je što sam dobio uopće priliku igrati za našu zemlju na prvenstvu. Uz to, još smo otišli do kraja. Ovo je nevjerojatno, a Messi je ovo zaslužio više od bilo koga drugoga. Sretan sam zbog njega, on je naš vođa“.

Leandro Paredes ušao je u produžecima i zabio jedan od penala u raspucavanju:

„Nemam pravih riječi za opisati sve ovo. Ni u najboljem snu nisam mogao ovako nešto zamisliti. Ovo je za naše navijače, za svakog Argentinca. Neizmjerno smo sretni, žestoko smo radili za ovaj cilj“.

Oglasio se i 35-godišnji Leo Messi riječima koje želi čuti svaki njegov navijač:

"Ovo nije kraj mog igranja u reprezentaciji. Želim i dalje igrati kao aktualni svjetski prvak u nacionalnome dresu. Od djetinjstva sam želio napraviti ovo što smo napravili danas."

Izbornik francuske nogometne reprezentacije Didier Deschamps bio je jednako razočaran kao i njegovi igrači konačnim ishodom finala Svjetskog prvenstva, u kojem se njegova momčad dvaput varaća iz rezultatskog minusa, da bi izgubila u raspucavanju s bijele točke:

image

Didier Deschamps

FRANCK FIFE Afp

"Uložili smo mnogo energije i srčanosti da bismo se vratili u ovu utakmicu, a kad smo se vratili niotkuda, opet nam je pobjegla (pobjeda). Zato je to još teže probaviti, ali moram prihvatiti."

Novinarima se obratio i francuski kapetan Hugo Lloris:

"Bili smo previše reaktivni. Bio je to gotovo boksački meč, išli smo udarac za udarac. Jedino što možemo žaliti je što smo bili loši u prvome poluvremenu. Unatoč tome, nismo se predavali, vjerovali smo u to do kraja. Na kraju su presudili jedanaesterci. Uvijek je teško i okrutno kada si na drugoj strani. Ali dali smo sve od sebe na ovome prvenstvu. Potpuno smo se ispraznili, ovdje smo već mjesec dana. Međutim, nogomet je takav. Moramo čestitati Argentini koja je odigrala fenomenalan turnir i čudesno finale."

image

Dayot Upamecano i Raphael Varane; Szymon Marciniak

FRANCK FIFE Afp

Stožerni obrambeni branič Raphaël Varane bio je jednako utučen, ali i ponosan:

"Jako smo razočarani jer smo dali sve od sebe. Imali smo mnoštvo problema tijekom natjecanja, no borili smo se do kraja. Nismo odustali. Danas nas sat vremena nije bilo u igri. No, vratili smo se, a zatim smo mogli i pobijediti. Vrlo sam ponosan na Francuze, na ovu momčad. Dali smo sve, glavu gore! Kada smo se vratili u utakmicu, bili smo čak i bolji od njih. Počeli smo igrati bolje i počeli smo vjerovati u naslov. Nismo bili daleko od toga da preokrenemo. Postoji mentalna snaga u ovoj grupi, srca su jaka. To nam je i omogućilo da dođemo do finala. Nažalost, nije bilo dovoljno za ukupnu pobjedu..."

Linker
20. travanj 2024 13:36