ANTONIN THUILLIER Afp
STANJE ŠOKA

Messijev put do božanstva opet je pretvoren u dramu, ima li ovaj put snage stati uz rame Maradoni?

Toliko čudesan igrač, a u dresu Argentine kad stvari krenu nizbrdo samo tako nestane s terena
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 24. studeni 2022. 15:22

Kompletna karijera Lea Messija u argentinskoj reprezentaciji stane u jedan kadar: Messi utučeno čeka dodjelu srebrne medalje na Svjetskom prvenstvu 2014., baci prodoran pogled na pehar - i vrijeme kao da se smrzava.

Prošlo je osam godina, a to stanje šoka i nevjerice ponovno se vratilo. U najgorem mogućem trenutku. Možete oboriti desetke rekorda, ući u povijest i sakupiti jedinstvenu kolekciju Zlatnih lopti. Međutim, neuspjesi Argentine sve su to znali prekrižiti i tjerati ga u depresiju. ​​Što su bili veći, to je češće morao slušati o superiornosti Maradone. I o tome da ne igra za Argentinu kao što igra za Barcelonu.

Poražavajući intervju koji je Cristiano Ronaldo dao Piersu Morganu i dalje izgleda skandalozno, ali pokazuje kako je nevjerojatno teško podnositi neuspjehe ako si cijelu karijeru bio kralj. Messi je drugačiji od Ronalda, ali i on jednako teško proživljava neuspjehe.

Messi je bio na rubu kada je prije šest godina najavio povlačenje iz reprezentacije. Pogođen stalnim prozivanjima i napadima. Samo što su u tom trenutku njegove riječi izazvale sućut, a ne agresiju.

"Stvarno sam želio postati prvak s Argentinom, ali nisam uspio. Odlazim jer će svima biti bolje", rekao je nakon četvrtog izgubljenog finala s Argentinom.

Izgledao je gotovo isto kao u utakmici sa Saudijskom Arabijom koja je do odmora mogla gubiti 4:0, ali je na kraju u pet minuta preokrenula utakmicu i zadržala povijesnu pobjedu. Izgledao je kao velikan koji zna da ponovno nije uspio.

Messi zna kako je biti eliminiran u doigravanju i izgubiti u finalu, ali prekinuti niz od 36 utakmica bez poraza na autsajderu - čija je momčad 25 puta jeftinija i neusporedivo slabija - za njega je prvi put.

image
JUAN MABROMATA Afp

Koga briga što se u svojoj prvoj utakmici u Kataru izjednačio s Ronaldom po golovima na Mundijalima? Postao je prvi Argentinac koji je zabio na četiri Svjetska prvenstva (Maradona je zabio na tri)...

Međutim, kompletan popis rekorda nestao je u pet minuta. Srušio se u drugom poluvremenu kada su kamere snimile krupni plan Messija, koji jednostavno nije vjerovao da se sve to događa u stvarnosti. Prva senzacija Svjetskog prvenstva 2022. je arapsko čudo "Bijelog šamana". Messijev pogodak nije spasio Argentinu od katastrofe. Proživio je iz prvog reda možda i najveću senzaciju u povijesti svjetskih prvenstava.

Uvijek hladnokrvni Messi "skamenio" se nakon loše izvedenog slobodnog udarca, zabio se duboko u svoju polovicu u potrazi za loptom i nervozno zagrizao žvakaću gumu, koju su mu liječnici Barcelone prepisali prije osam godina. Za borbu protiv mučnine tijekom utakmice. To je bio njegov jedini odgovor na igru i golove Saudijaca.

Prije četiri godine, prije odlaska u Rusiju, Messi je rekao: "Ovo je posljednja prilika generacije". Argentina je jedva prošla skupinu, primivši tri gola od Hrvatske, da bi u osmini finala ispala od budućeg pobjednika Francuske. Njegove su igre bile loše, baš kao i sada.

Za Aguera, Mascherana, Higuaina i druge zvijezde san o osvajanju Svjetskog prvenstva doista je ispario, ali Messi je dobio još jednu priliku. Posljednju šansu. Ovaj put je sve doista izgledalo realno ambiciozno: Messi se prilagodio se PSG-u, igrao sjajno, a što je najvažnije, dobio je stvarno moćnu momčad (u kojoj doduše osim njega nema velikih igrača), ali s kojom je osvojio America‘s Cup. I nanizao 36 utakmica u nizu. Izgledao je sretno, izgledao je kao igrač koji može odvesti Argentinu do kraja. Sve dok se nije ukazala Saudijska Arabija.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

Naravno, odavno je nadmašio Maradonu (po utakmicama za reprezentaciju, rekordima i golovima), ali da bi u Argentini nadmašio Diegov kult, potrebna je "samo" pobjeda na Svjetskom prvenstvu. Ništa drugo mu neće biti priznato.

Pogotovo nakon ovakvog poražavajućeg starta.

"Ovo je jako težak udarac za sve nas, ali sve se događa s razlogom. Nema isprika. Budimo ujedinjeni kao nikada do sada. Ova skupina je jaka. Dugo nismo bili u takvoj situaciji". Messijeva reakcija dokazuje da je doista šokiran. U nastavku utakmice, nakon što su Saudijci zabili dva gola, nestao je s terena. Kao da se predao.

Maradona je 1986. sam napravio Argentinu svjetskim prvakom. I Messi savršeno dobro razumije da nitko osim njega nije u stanju odvesti Argentinu do kraja. Izjava koju je dao nakon utakmice ukazuje na to da se ne misli predati. I nadajmo se da neće. Toliko čudesan igrač, toliko je toga prošao i osvojio, ali u dresu Argentine kad stvari krenu nizbrdo samo tako nestane s terena.

Može li Messi to promijeniti? Nakon Saudijaca malo tko vjeruje da je to moguće. Veliko je pitanje vjeruje li u to i sam Messi?

Linker
25. travanj 2024 11:01