INA FASSBENDER Afp
PLJUŠTE REAKCIJE U SRBIJI

‘Mi pametniji od Hrvata? Pa oni su jedno vrijeme zbog Rakitića i Modrića žrtvovali takvog igrača...‘

‘Mi možemo biti majstori protiv slabijih od nas, ali oni jači učinit će da djelujemo amaterski‘
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 03. prosinac 2022. 14:33

Srpski mediji ne prestaju s analizama, reakcijama, poneki čak i s pljuvanjima po nogometnim reprezentativcima susjedne nam zemlje nakon ispadanja sa Svjetskog prvenstva u Kataru. Orlovi su porazom od Švicarske (2:3) završili natjecanje u skupini na posljednjem mjestu te tako još jednom ostali bez nastupa u drugom krugu. Podsjetimo, Srbima je u zadnjem kolu igrala samo pobjeda za prolazak dalje, imali su u jednom trenutku i vodstvo od 2:1, no Švicarska je preokretom obranila drugu poziciju.

Jednu od objektivnijih analiza napisao je Milutin Vujičić, novinar srpskog Monda koji je za taj medij izvještavao s lica mjesta. Povukao je, i to u dva navrata paralelu s Hrvatskom, prikazavši je kao mnogo uspješniju kada je turnirski sustav nogometa u pitanju.

- Srbija se zanijela i jedina od svih reprezentacija na Svjetskom prvenstvu pokušavala je (ne i uspjela) igrati lijepo za oko, umjesto da joj je prioritet rezultat. Pitajte samo Portugalce ili Hrvate ima li nešto pogrešno u tome - započeo je kolega Vujičić svoj osvrt.

Nastup Srbije svodi na jednostavnu razinu pisanja...

image
FABRICE COFFRINI Afp

- Stvar je vrlo jednostavna, mi možemo biti majstori protiv ekipa od kojih smo bolji, dok će reprezentacije koje su slične kvalitete poput nas uz dobar skauting i pripremu moći iskoristiti sve naše mane (vidljive su golim okom), a oni kvalitetniji će biti još suroviji i učiniti da djelujemo amaterski i da "ne budemo ona ekipa iz kvalifikacija".

Još je jednom spomenuo Vatrene, u kontekstu reprezentacija koje igraju natjecateljski nogomet, da skratimo, drugačiji od Srbije kada su turniri u pitanju.

- Ako su čak i Brazilci morali postaviti dva "osigurača" i odlučiti se za defenzivne bekove da bi imali balans, ako je Francuska praktično s četiri stopera i zadnjim veznim na krilu osvojila Svjetsko prvenstvo, ako je i Hrvatska jedno vrijeme žrtvovala Kovačića jer je potreban drugačiji igrač uz Rakitića i Modrića, što smo mi pametniji od njih?

I konačno...

- Od ukupno 32 sudionika na Svjetskom prvenstvu u Kataru, samo Srbija svoj stil igre nije prilagodila turnirskom natjecanju i pokušavala je natjerati druge da se njima prilagode, što nije bilo teško kada ne dođeš po rezultat - nego ti je najvažniji dojam. Košarkaškim rječnikom, došlo je do klasičnog "miss-matcha", ili da pojednostavimo: Srbija je u moru moćnih NBA ekipa bila kao Harlem Globtrottersi, najpoznatiji egzibicijski tim čija je uloga zabaviti publiku i ništa drugo - napisao je Vujičić.


POGLEDAJTE NOVI MUNDOCAST

Je li srpski izbornik Dragan Stojković genijalac ili blefer i kako je moguće da je Srbija pokazala toliko taktične nediscipline na Svjetskom prvenstvu? To je bila glavna tema današnjeg Mundocasta u kojem nam je u gostima bio trener Ivica Landeka. S njim smo pričali i o Hrvatskoj, ali i utakmicama osmine finala Mundiala. Pogledajte Mundocast:

Linker
22. travanj 2024 01:20