TOM DUBRAVEC Cropix
POGLED IZ BRAZILA

‘Modrić je lider, ali meni najdraži je drugi vaš igrač, stvarno ga volim! I samo da ne budu penali...‘

‘Bit će vrlo teško. Šanse su 60:40 za Brazil, a siguran sam da ćemo uživati u izvrsnom nogometu‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 06. prosinac 2022. 15:07

Četvrtfinale je već u petak, press konferenciju Zlatka Dalića pohodilo je nekoliko brazilskih novinara, s poštovanjem su govorili o Hrvatskoj. Iako su oni nogometna nacija broj 1 na reprezentativnoj mapi te ih je hrvatski izbornik, kao i kladionice, proglasio prvim favoritom, ne misle da će to za Selecao biti tek rutinski posao.

Francisca De Laurentisa, izvjestitelja web stranice ESPN-a, pitali smo kako oni u Brazilu vide Hrvatsku.

- U Brazilu gledaju na Hrvatsku kao na vrlo dobru europsku momčad. Osobno pratim hrvatske utakmice od Svjetskog prvenstva 2014. godine kad sam bio u Sao Paolu na otvaranju Brazil – Hrvatska. Budući da sam izvještavao s tri posljednja svjetska prvenstva, nazočio sam brojnim utakmicama Hrvatske. U Brazilu sam bio i u Recifeu kad ste poraženi od Meksika, u Rusiji na polufinalu s Engleskom i finalu s Francuskom, sve su to bili vrlo važni susreti. Bio sam i na Euru 2016. godine gdje sam također gledao nastupa vaše nacionalne vrste. S moje strane Hrvatska ima golem respekt. To je ekipa čiji su glavni igrači sada stariji, nisu na vrhuncu kao prije četiri godine, ali dolaze i sjajni talenti – pričao je De Laurentis pa o aktualnoj postavi naglasio:

- Hrvatska danas ponovno ima veliku momčad. Klase poput Modrića vode je igrački i liderski, on je as kojeg brazilski igrači gledaju s poštovanjem, pogotovo oni koji su iz Real Madrida. No, meni je najdraži Ivan Perišić. Zaista ga volim. Kao nogometni novinar i zaljubljenik u nogomet. Ključan je čovjek, kad ga trebate uvijek je tu. Kad su bitne utakmice, Perišić u njima zabija. Profil je igrača koji daje ekipi na snazi. Najmoćniji je u hrvatskoj postavi. Toliko je bitnih golova dao... Ništa ne mogu reći o Hrvatskoj osim izraziti veliko poštovanje, to je vrhunska momčad i očekujem izvrsnu utakmicu s Brazilom. Zato što će se sastati dvije tehnički vrlo jake postave. Brazil doživljava Hrvatsku kao jako ozbiljan izazov. Veći nego što je bila Južna Koreja. Dosad je Brazil takvog protivnika kao što je Hrvatska imao jedino u Švicarskoj, koja je također vrlo dobra europska momčad.

image
OZAN KOSE Afp

Opće je mišljenje kako je Brazil favorit.

- Bit će to vrlo teška utakmica. Neću reći da su šanse 50:50, po meni su 60:40 za Brazil, ali svi pokazatelji sugeriraju da ćemo uživati u izvrsnom nogometu.

Je li ovo Brazil koji će nakon 20 godina osvojiti titulu svjetskog prvaka ili ipak nije?

- Kad igra kao u prvom poluvremenu s Južnom Korejom onda je favorit broj 1. No, bude li imao padove u koncentraciji protiv Hrvatske kao što je bilo u drugom dijelu s Korejcima, nisam baš siguran kako će utakmica završiti. Dakako, Brazil je vodio 4:0 pa nije morao igrati punom snagom, koncentracija je oslabila... Dakle, Brazil iz prvog dijela je apsolutni favorit za prvaka, a daleko iza njega Francuska. No, Brazil je oscilirao i zato treba pogledati kako će funkcionirati protiv najjačih suparnika.

U čemu su hrvatske šanse?

- Ako Brazil ne bude konzistentan, a Hrvatska ostane dovoljno čvrsta, tko zna, možda bude neodlučeno, pa odlučuju penali. Zna se da Hrvatska nikad ne gubi na jedanaesterce. Nije dobra opcija doći do udaraca s bijele točke protiv Hrvata – smijao se De Laurentis, te zaključio: - Brazil mora riješiti utakmicu u 90 minuta.


POGLEDAJTE NOVI MUNDOCAST

Kako igrati protiv Brazila? Koji bi igrač mogao dobiti Dalićev joker na toj utakmici ako dobije priliku? Odgovore na ta i mnoga druga pitanja vezana za Vatrene i SP u Kataru pronađite u novom Mundocastu u kojem nam je u gostima bio trener Nikola Jurčević.

Linker
22. travanj 2024 01:10