JACK GUEZ Afp
RIJEČ KAPETANA

Modrićeva poruka za pamćenje: Ova Hrvatska ima DNK Real Madrida, ona uvijek ide do kraja!

Kako se Real lani vraćao iz mrtvih u Ligi prvaka (i otišao do kraja!), tako i Vatreni uvijek uskrsnu
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 11. prosinac 2022. 22:58

Kako se Svjetsko prvenstvo u Kataru bliži kraju, a Hrvatska je u svakom slučaju ‘u igri‘ do samoga kraja, bilo za zlato ili broncu, vodeći svjetski mediji neiscrpnu temu ponovno vide u Vatrenima, koji su još jednom nadmašili sva očekivanja i oduševili svijet. Španjolce, dakako, najviše zanima mišljenje Luke Modrića, sada već legendarnog veznjaka Real Madrida i Vatrenih.

U periodu između posljednjeg trijumfa, onog protiv Brazila u četvrtini, te nadolazećeg ogleda s Argentinom, španjolski mediji kontaktirali su upravo Modrića da bi čuli dosadašnje dojmove iz Katara. Na pitanje o tome kako vidi našu reprezentaciju, Modrić je povukao paralelu s aktualnim prvacima svijeta - svojim Real Madridom, koji za nevjerojatne uspjehe unazad 10 godina, posebice one u Ligi prvaka, velikim dijelom može pripisati svojoj desetki.

"Hrvatska reprezentacija ima isti DNK kao Real Madrid. Uvijek ide do kraja i nikada ne odustaje", kazao je naš kapetan za El Chiringuito de Jugones televiziju.

image
DAISUKE NAKASHIMA/AFLO/PROFIMEDIA Daisuke Nakashima/aflo/profimedia

Pogledamo li u ne tako davnu prošlost, primijetit ćemo mnogo sličnosti između reprezentacije pod vodstvom Zlatka Dalića i momčadi Carla Ancelottija. Upravo je taj mentalitet, koji naši reprezentativci konstantno apostrofiraju govoreći da jedan potez može sve okrenuti bez obzira na stanje na satu ili semaforu, Real Madridu donio trijumfe kada se činilo da je sve izgubljeno. Kraljevski klub prošle sezone podigao je naslov Lige prvaka, a u nokaut fazi svaki su put morali loviti rezultat.

Karim Benzema u nešto više od 15-ak minuta hat-trickom je ukupnih 2:0 protiv Paris Saint-Germaina pretvorio u 3:2. U četvrtini finala Rodrygo je na asistenciju Modrića u 80. minuti zabio za produžetke, da bi spomenuti Francuz riješio ogled u produžecima. U idućoj fazi, odnosno polufinalu, Rodrygo je zabio dva gola u dvije minute, u 90. i prvoj minuti nadoknade, pa je umjesto 5:3 za Manchester City konačan rezultat bio 5:5, a Benzema je odveo Real u finale, ponovno golom u produžecima.

U svakoj od tih situacija većina je otpisala Madriđane, a Hrvate su mnogi proglasili povratnicima kući i prije ogleda s Brazilom, a kamoli onda kada je Neymar zabio za vodstvo u prvom produžetku. No, ono što su pod Ancelottijem činili Rodrygo i Benzema, kod nas je izveo Bruno Petković u 117. minuti. Uz to, dobro se sjećamo pogotka Marija Mandžukića u polufinalu ruskog Mundijala, kada je u 109. presudio Englezima i doveo Hrvatsku u finale.

A što tek reći za igru živaca u vidu penala, koji od 2018. uvijek odlaze na stranu Hrvata. Valjda je sada svakome jasno da to ne može biti sreća ni slučajnost. To je, čini se, karakteristika najboljih - da ne gube snagu i fokus u najtežim trenucima, kada šanse više nisu na njihovoj strani, a ponekad su i samo teoretske... Takav mentalitet krasi Real Madrid, takav mentalitet krasi i reprezentaciju Hrvatske.

‘Jedva čekam Argentinu, a Rodryga sam htio ohrabriti‘

- Jedva čekam Argentinu. Messi im je najbolji, bit će teško protiv njega, ali spremni smo. Želimo odigrati najbolju utakmicu života, nadam se finalu‘, rekao je Modrić, kojeg su Španjolci pitali i kako komentira rano ispadanje njihove reprezentacije (‘Mislio sam da će Španjolska proći barem do polufinala‘), a onda ih je zanimala i upečatljiva scena nakon pobjede Hrvatske nad Brazilom, kada je Modrić tješio klupskog suigrača Rodryga.

- Rodrygo je sjajan dečko, bio sam sretan zbog Hrvatske, ali mi je i žao što je ispao tragičar. Nakon utakmice i njegovog promašenog penala htio sam ga ohrabriti, objasnio je hrvatski kapetan.

Linker
23. travanj 2024 13:00