Chine Nouvelle/Sipa Press/Profimedia
ZABIJAJU VIŠE, ALI...

Mogu li HNL-ovci nositi Hrvatsku na SP-u u Kataru, ili će se probuditi uspavane zvijezde Liga petice?

Mnogi su stava da je aktualna napadačka linija skromnija od one na prethodnom SP-u...
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 16. studeni 2022. 09:02

Mnogi će kazati da je najočitija razlika Hrvatske iz Rusije i aktualne Dalićeve momčadi u napadačkoj liniji jer jedino pozicije u špici za većinu stručnjaka sporan su dio trenutačne ekipe. I zbog imena jer više nema igrača kao što je bio Mario Mandžukić, ali i pojedinih statistika...

Veza je i dalje jaka, obrana je nova, ali pobire poprilično komplimenta, Livaković brani u Dinamu, a ne Monacu kao tada Subašić, no uživa rejting ozbiljnog golmana, iako za stepenicu ispod Courtoisa, Oblaka i ostalih vodećih vedeta, no je li napad crna mrlja na tijelu obnovljene Hrvatske ili će Dalić iz šest špica koje je doveo na Bliski istok izvući jednako koliko je dobio od igrača prednje linije na prošlom Mundijalu?

Svi napadači koje je doveo u Rusiju igrali su u ligama Petice, te su u toj sezoni u prvenstvenim susretima zabili 43 pogotka.

Najefikasniji je bio Andrej Kramarić s 13 za Hoffenheim, Ivan Perišić ga je pratio s 11 za Inter jer tada nije igrao bočnog nego krilo, po šest su dali Nikola Kalinić za Milan i Ante Rebić u dresu Eintrachta, pet Mario Mandžukić za Juventus, a dva Marko Pjaca na konto Schalkea.

Trojica iz Petice

Imena klubova daju na težinu učinku koji je bio dobar, ali ne i odličan, a ta 43 gola u natjecanju za Zlatnu kopačku vrijede 86 bodova jer u ligama Petice množe se s dva.

U Katar izbornik također nominalno vodi šestoricu napadača, ali samo su trojica iz Petice - Ivan Perišić, Andrej Kramarić i Ante Budimir. Hrvatska će, kao nikad dosad, na Svjetskom prvenstvu imati čak tri špice iz HNL-a i to govori o nižem rankingu.

Bez obzira koliko zabijali, nije isto tresti mreže za Juventus i Milan kao tada Mandžukić i Kalinić ili Dinamo i Hajduk u našem prvenstvu. U tekućoj sezoni, koja nije došla niti do pola u ligama Petice, napadači Hrvatske zabili su samo četiri gola. Kramarić tri, jednog Budimir, a Perišić nije bio strijelac šest mjeseci, od 22. svibnja kad je igrao još za Inter i pogodio mrežu Sampdorije.

Ako taj omjer 43:4 u Petici s koliko su Hrvati došli u Rusiju u odnosu na Katar nije meritorna komparacija jer sada su odigrali bitno manje utakmica, brojke iz prošle sezone govore da su Perišić i Budimir dali po osam pogodaka u prvenstvu, a Kramarić šest, to je odnos snaga 43:22. Toliki je jaz. Umanjuje ga istina da Kalinić nije bio od koristi 2018. godine, bez minute je nakon prve utakmice potjeran kući.

Ipak, nogomet se ne igra samo u Petici, izbornik vjeruje špicama iz hrvatskog prvenstva i vrlo je zanimljivo kako će na to odgovoriti. U utrci za Zlatnu kopačku sadašnji sekstet nadmašio bi prethodni. U protekloj sezoni Livaja je bio strijelac 28 puta, Oršić je dao 14 golova, a Petković sedam. To je čak 49 u HNL-u. Zajedno s 22 u Petici imaju 71 pogodak prema 43 iz 2018. godine. Kad se pomnože koeficijentom koji je za Peticu dva, a HNL jedan, omjer je 93:86 za trenutačnu postavu.

Silni skeptici

Hoće li matematika pokazati moć, pa će golova napadača biti i na ovom Mundijalu ili će na svoje doći skeptici kojima nedostaju iza prezimena igrača klubovi koji zvuče na Starom kontinentu? U Rusiji su Mandžukić i Perišić bili strijelci po tri puta, a Rebić i Kramarić jednom.

Statistika uvijek ima i potkategorije, Livaja je tako iz kaznenih udaraca dao dobar dio svojih pogodaka. U aktualnoj ligaškoj etapi postigao je 11 golova, a Petković i Oršić po osam.

Andrej Kramarić, koji je u većini susreta bio prvi Dalićev izbor na “devetki”, nikad nije manje zabijao u sezoni velikih natjecanja. U 14 susreta dao je tri gola, mrežu je tresao svake 343 minute. Uoči prošlog Eura dao je 20 golova i to je činio svakih 119 minuta. Prije Rusije je sa spomenutih 13 pogodaka imao prosjek 171 minute za gol, a u proljeću uoči Eura 2016. jer za Hoffenheim dao pet golova što je značilo da je pogađao svakih 217 minuta. Već drugu godinu zaredom na nižim je brojkama, iako je tome pridonijelo što često igra u veznom redu.

Kramarić razveseljava navijače stidljivije nego nas je navikao, Budimir je pogodio samo jednom, Perišić će, nadamo se, prekinuti post na Svjetskom prvenstvu, pa mogu li HNL-ovci nositi Hrvatsku? Ili će se “petičari” probuditi, ili će ekipna izvedba donositi šanse i široku paletu strijelaca? Nešto se mora dogoditi kako bi se pobjeđivalo. Pašalić i Vlašić, koji također ozbiljno pretendiraju na napadačke role, imaju brojke koje ne impresioniraju, prvi je dao jedan, a drugi četiri zgoditka za Atalantu, odnosno, Torino.

Opet, iako je klupska razina pala, to što tresu mreže češće nego Srebrni daje notu optimizma. Ni HNL nije za baciti. Već u ovoj utakmici u Saudijskoj Arabiji neki će dobiti šansu da pošalju poruku kako dišu...

NAPADAČI 2018.

Mario Mandžukić (Juventus)

Ivan Perišić (Inter)

Nikola Kalinić (Milan)

Andrej Kramarić (Hoffenheim)

Marko Pjaca (Schalke)

Ante Rebić (Eintracht)

NAPADAČI 2022

Ivan Perišić (Tottenham)

Andrej Kramarić (Hoffenheim)

Bruno Petković (Dinamo)

Mislav Oršić (Dinamo)

Ante Budimir (Osasuna)

Marko Livaja (Hajduk)

178 dana Ivan Perišić nije se upisao u listu strijelaca

Linker
15. travanj 2024 22:22