Slavlje Japanaca nakon Španjolske

 JEWEL SAMAD Afp
STRUČNI KOMENTATOR

Na poluvremenu su trebali gubiti 5:0, a onda su napravili to i desilo se čudo! Zna se što spremaju Hrvatskoj

Gost komentator Ivan Leko analizira igru Japana na SP-u i najavljuje veliki okršaj s Hrvatskom
Piše: SNObjavljeno: 05. prosinac 2022. 06:40

Analiza Ivana Leke

Krenuo bih danas s Japanom. Imao sam priliku pogledati ih u nekoliko kvalifikacijskih utakmica za SP i nimalo me nisu impresionirali. U dva su navrata igrali protiv "mojih" Kineza, pobijedili su 2:0 i 1:0, ali nisu izgledali dobro. Protiv još slabijeg Vijetnama su čak uspjeli odigrati 1:1 i 1:0. Uglavnom, Japanci su u Katar stigli s malo nade, posebno znajući da su im u skupini Španjolska i Njemačka.

Kako su igrali u kvalifikacijama, tako su nastavili i protiv Njemačke u prvom poluvremenu. Njemačka je vodila 1:0, a trebala je voditi 5:0. Japanskih 4-2-3-1 Nijemci su probijali kako su htjeli i ne vjerujem da je itko u svijetu vidio bilo kakav prostor za preokret. Ne znam što se događalo u svlačionici Japana u poluvremenu utakmice, idu priče da su igrači zamolili trenera da ih posloži drugačije, ali oni su u nastavku izašli u sustavu 3-4-3, odnosno, 5-4-1 u fazi obrane. U kvalifikacijama su uvijek igrali 4-2-3-1, kao i u svim ostalim utakmicama u Aziji.

image
ADRIAN DENNIS Afp

I dogodilo se čudo! Pobijedili su Njemačku s tih 5-4-1. Protiv Kostarike su se vratili igrati 4-2-3-1, pa opet izgubili. Onda su se protiv Španjolaca opet složili u 3-4-3 i napravili novu senzaciju. I doista su izgledali odlično, agresivno, brzo, lagano na nogama, beskompromisno... Nevjerojatan zaokret u odnosu na ono što su u kontinuitetu igrali u zadnje dvije godine koliko sam ih pratio otkako sam stigao u Kinu.

Ovaj novi Japan, dakle, zaslužuje puni respekt. Ne možeš ne respektirati momčad koja u skupini pobijedi Njemačku i Španjolsku, s tim da su u obje utakmice gubili. Pokazali su da imaju neslomljiv karakter, što smo odavno znali, ali i da imaju gard i sposobnost nametnuti se protivniku koji je nogometno daleko jači i priznatiji.

Japanci su u te dvije senzacionalne utakmice pokazali i sposobnost dva različita pristupa igri u tom novom sustavu 3-4-3 ili 5-4-1. Protiv Njemačke su na njihov presing odgovorili - još žešćim presingom. I kako je utakmica odmicala, Japan je rastao, a Njemačka padala. Protiv Španjolaca su stali u niski blok i strpljivo čekali svoje trenutke iz tih pomalo nestvarno brzih kontri. Bili su svih 90 minuta u punoj disciplini, pa im je Španjolska praktički stvorila samo jednu šansu i još možda dvije polušanse. Pokazali su Japanci da imaju neslomljivi duh, ali i da znaju razmišljati i prilagoditi se suparniku.

Sad ćemo malo o nama. Jako mi je drago što smo svjedočili japanskim pobjedama protiv Njemačke i Španjolske. Takvi rezultati moraju mobilizirati bilo koga na svijetu, pa će mobilizirati i naše igrače. Sada ih žestoko respektiramo, a u takvom stanju naši igrači u pravilu igraju najbolje utakmice. Vidjeli smo reakciju Vatrenih u utakmici s Kanadom, koja je prije toga odigrala impresivnu utakmicu protiv Belgije. Vidjeli smo koliko su brzi i moćni, ali nismo se prepali, nego smo se postavili tako da im tu brzinu i moć maksimalno otupimo. Tako reagiraju prave reprezentacije, koje znaju svoju klasu i čvrsto stoje iza nje.

Isti pristup utakmici očekujem i protiv Japanaca. Oni su nas se dojmili još više nego Kanada, jako smo svjesni svega što oni imaju i dobro ćemo se pripremiti. U tih 3-4-3 ili 5-4-1 oni imaju igrača manje u veznom redu, što je za nas uvijek pozitivna stvar.

Mi tamo imamo Luku, Kovu i Broza, imamo i Gvardiola, koji se s loptom u nogama ponaša kao vrhunski veznjak, a onda još imamo i Kramarića, koji je miks napadača i veznjaka, pa i Livaju, koji također fantastično barata loptom. Svi su oni u stanju zadržati loptu kakav god bio presing na njih, a onda kvalitetnim izlaskom ili dodavanjem razbiti suparničke linije. Stoga nisam siguran da će Japan protiv nas ići s visokim presingom u većem dijelu utakmice jer teško je nas pritisnuti. Previše smo dobri.

Japancima je niži blok u 5-4-1 protiv Španjolaca bio odličan. Sigurno će ga često koristiti i protiv Hrvatske, što će nam bitno otežati napadački protok lopte jer Japanci u takvoj igri doista ostavljaju jako malo prostora. Međutim, mi imamo tri sjajna veznjaka, iskusna, uigrana, uvijek sposobna u potezu promijeniti ritam utakmice.

Dodajemo se četiri, pet, šest, sedam... puta, a onda slijedi bljesak s brzom i točnom loptom, koju često ne možeš predvidjeti i koja te lako iznenadi. Zato nemam puno straha i za taktiku u kojoj će Japan biti "zatvoren" kao što je bio protiv Španjolske. Stvorit ćemo mi već nekoliko šansi.

Na kraju će se opet nas najviše pitati u toj utakmici, što osobno uvijek pozdravljam. Imamo klasu, imamo igru, imamo gard, ali imamo i veliki respekt prema Japanu. Za mene su ispunjeni svi preduvjeti da dobijemo utakmicu i izborimo četvrtfinale...

Linker
25. travanj 2024 00:02